Hlavní navigace

Tuner Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340e

9. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parametry a foto

Příjemnou změnu se pokouší přinést Pinnacle s modelem PCTV Hybrid Pro Stick 340e, kterému se do velmi malého těla podařilo navíc vměstnat příjem analogového televizního signálu, FM rádia, AV vstupy a mimo standardního USB konektoru i velký anténní.

Na rozdíl od mnoha jiných modelů tak při běžném používání odpadá potřeba používat jakékoliv redukce. V balení však jedna redukce obsažena je, a tu využijete v případě, kdy chcete nahrávat video z externích zdrojů přes AV vstupy. K dispozici je standardní kombinace vstupů pro kompozitní video, S-Video a zvuk (v podobě samice 3,5 mm stereo jack konektoru).

 

Pro provoz v místech s dobrým signálem přijde vhod i malá dodaná anténka s magnetickým podstavcem, který je pro lepší příjem vhodné přichytit na větší kovové předměty. 

Dálkové ovládání je u tohoto typu tuneru velmi malé, což oceníte především na cestách. Daní je však nižší rozsah ovladatelných funkcí a menší pohodlnost. Na IR čidlo v tuneru není nutné přesně mířit a postačí jen přibližné, samozřejmostí je i velmi dobrý dosah.

Software

K tunerům značky Pinnacle byl dříve dodáván software MediaCenter (občas je dodáván i k několika málo současným modelům), který mimo správy tuneru zvládal také přehrávat všemožné multimediální soubory a mnohé další. Jeho zásadní problém však byl ve velmi vysoké náročnosti na paměť, vyšším vytížení procesoru a v neposlední řadě i pomalejší odezvě aplikace. Častá kritika a nářky uživatelů však byly do značné míry vyslyšeny a Pinnacle začal dodávat odlehčenou verzi ovládacího softwaru TVCenter Pro. I ten si sice řekne o jistě nezanedbatelných 140 až 170 MB operační paměti, má však na starost pouze spolupráci s tunerem a jeho ovládání i praktická využitelnost je výrazně lepší. Jste-li však zvyklí na hbité odezvy typické pro jiné „jednodušší“ aplikace u konkurenčních výrobců, s TVCenter Pro musíte být trpělivější. Doba náběhu aplikace či prodleva při přepínání stanic je zkrátka o něco delší.

Instalace je sice bezproblémová, ale za to velmi zdlouhavá. Většinu instalovaných součástí navíc patrně potřebovat nikdy nebudete.

Mimo ovládací aplikace máte k dispozici i aplikaci VideoSpin pro tvorbu domácího videa.

Dodána byla verze TVCenter Pro 4.97 a s předchozím megalomanským softwarem má společné už jen široké možnosti nastavení, které jsou přístupné přes oddělený nástroj. Jeho jednotlivé podokna uvádíme níže.

Ladění všech dostupných radiových i televizních stanic probíhá ihned po prvním spuštění aplikace, zde však můžete provádět přeladění, změnu pořadí či vytváření oblíbených skupiny.

 

Zde si můžete zvolit formát a případnou kvalitu záznamu pro jednotlivé druhy signálů. Navíc lze aktivovat přímou tvorbu DVD-Video včetně kapitol.

 

Velmi přínosná je možnost přímého záznamu do formátu DivX s nastavitelnou kvalitou ve třech úrovních, a to jak pro analogový (včetně AV vstupů), tak i digitální příjem. V tomto případě však počítejte s  vysokým vytížením procesoru. 

Zastoupena je i podpora záznamu Apple iPod a Sony PSP ve formátu MPEG-4, avšak jen ve zkušební lhůtě 15 dní, poté je vyžadována placená aktivace.

TimeShift je funkce praktická, ale rozhodně nic nového. Jen pozor na to, že pokud je aktivní, je celková odezva na ovládání i chod ovládacího programu ještě o něco pomalejší. 

Při přepínání kanálů jsou zobrazovány informace o signálu, aktuální datum, čas, kanál a právě vysílaný i následující pořad. V této časti nastavení lze tato zobrazení a jiné OSD informace povolit či zakázat, nastavit jejich dobu setrvání a průhlednost.

Okno aplikace pro sledování je možné nastavit se zobrazenými ovládacími prvky, jejich automatickým schováváním nebo jako holé okno bez okrajů.

Tato část nastavení se samozřejmě týká zvuku. Můžete si nastavit i preferovaný jazyk včetně správného kanálu u duálního vysílání, avšak jen u analogového příjmu. Zvukové kanály u duálních pořadů přijímaných digitální cestou přepínat bohužel nelze a slyšíte tak najednou obě zvukové mutace.

Přes tlačítko se znakem „i“ v hlavním okně lze vyvolat podrobné informace ke konkrétnímu kanálu.

EPG nabízí dva režimy zobrazení (všechny kanály v daném čase a hodinu dopředu nebo jen jeden kanál do půlnoci aktuálního dne), ale žádné z nich bohužel není optimálně přehledné. Nicméně nechybí možnost přímo z EPG naplánovat nahrávání pouhým vybráním pořadu, ruční nastavení a především se můžete těšit na zcela bezproblémové zobrazení českých znaků.

Přímo z ovládacího okna lze pravým tlačítkem myši vyvolat kontextovou nabídku s několika užitečnými nastaveními, které se u digitálního a analogového příjmu liší jen málo.

Teletextové informace jsou zobrazovány bezchybně s plnou podporou českých znaků. Při aktivaci teletextu se současně spouští i Navigátor, který nemůže sloužit pro nic jiného než pro navigaci v teletextovém obsahu včetně několika možných nastavení.

Hodnocení

Není třeba dlouze spekulovat o tom, zda se tento model Pinnaclu povedl či nikoli. Samozřejmě, že se povedl, ale s dodatkem, že ve zhruba stejné kvalitě, jako mnohé jiné tunery stejného výrobce. Většina předností a kvalit tuneru roste i padá samozřejmě v závislosti na obslužném softwaru. Ten dodaný je, i přes své stále poměrně vysoké systémové nároky, pro běžné sledování již použitelný s nepříliš zásadními výhradami.

V každém případě ale dobře zvažte výkonové a paměťové možnosti svého počítače a vaši toleranci nechat takto náročný software ukusovat tolik paměti "jen" kvůli sledování televize.
 
V každém případě bychom také ocenili, pokud by tuner umožnil probouzení z režimu spánku při naplánovaném nahrávání a po jeho ukončení opětovné uspání. Stejně tak, jako mnohá konkurence.

U tohoto modelu si zaslouží ocenit především poměr nabízených funkcí vzhledem k rozměrům tuneru. Pokud máte trochu jiné priority, ale ovládací aplikace i tunery tohoto výrobce se vám líbí, jistě si z jeho nabídky vyberete modely, které vám mohou padnout ještě lépe. Máte-li zájem o malé (cestovní) modely a vystačíte si pouze s podporou digitálního příjmu, mohl by vás zaujmout nejmenší tuner PCTV Nano Stick 73e s ještě lepší citlivostí nebo PCTV FlashTV Stick 280e, který má sice o trochu větší rozměry, ale navíc funguje jako 800 MB flash disk a nevyžaduje instalaci jakéhokoliv softwaru – vše se spouští přímo z interní paměti.

Pokud by vám z nějakého důvodu ovládací aplikace TVCenter Pro nevyhovovala, můžete díky univerzálním BDA ovladačům provozovat tuner při digitálním příjmu i s jinými programy. Podpora operačních systémů bohužel příliš rozmanitá není, a tak, jako u většiny jiných modelů Pinnacle, bude podpora zaručena jen pro systémy Windows XP a Windows Vista v jejich 32 bitových verzích.   

Preferujete-li obyčejné sledování televizního vysílání a nechcete tuner, jehož software vyžaduje výkonnější počítač, budou vám více vyhovovat modely některých jiných výrobců.

Plusy a mínusy
+ minimální rozměry
+ dodaná anténka
+ mnoho funkcí
+ vypalování/záznam do DivX
+ kompletní lokalizace
+ bezproblémový chod
+ malé cestovní dálkového ovládání

- vyšší nároky na paměť
- průměrná odezva aplikace
- nemá časovač vypnutí
- nižší přehlednost EPG
- nepodporuje probouzení z hibernace
- méně komfortní dálkové ovládání
- podpora operačních systémů

Za zapůjčení televizního tuneru děkujeme společnosti Exac.

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?