Hlavní navigace

Turbo u AMD: už brzy!

7. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud vedle sebe postavíte Phenomy II X6 a šestijádrová Core i7, dojde vám, že Phenomy nemohou svým výkonem příliš konkurovat. Šestijádra od AMD pracují na frekvencích do 2,8 GHz, procesory s jádrem Gulftown naopak na 3,2-3,33 GHz, k tomu doplňují podporu SMT (dvanáct logických jader), vyšší výkon na takt na jádro a v neposlední řadě technologii Turbo Boost. AMD představila právě pro procesory na jádře Thuban podobnou záležitost – Dynamic Speed Boost.


„AMD Turbo Boost“ ukáže zuby při využití malého množství jader

Je jasné, že šest jader nevyužijete vždy, a dlouhá řada aplikací i dnes těží pouze z jednoho či dvou jader. Dynamic Performance Boost či C-state performance boost dovede deaktivovat určitý počet jader a zbytek naopak silně přetaktovat. Vzhledem k nízkým základním frekvencím Thubanů se bude dost možná jednat o dost solidní nárůst (3,4-3,8 GHz?).

Rozdíl oproti Turbo Boostu u Intelu tkví právě ve větším přetaktování a vypínání nevyužitých jader, a hlavně tedy v tom, že při využití všech šesti jader Turbo u AMD nepracuje, u Intelu ano (i když pomaleji, než u méně vláken). Tento logický krok by nové šestijádrové Phenomy mohl v jednom-dvou vláknech operací přiblížit k výkonům Core i7, ve vícevláknových operacích ovšem bude rozdíl mezi procesory markantní.

Zdroj: X-Bit Labs

Autor článku