Hlavní navigace

Turecko zablokovalo, odblokovalo a zase zablokovalo YouTube

8. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je to potřetí, kdy 70milionová země blokuje video portál YouTube. V březnu 2007 padl první ban, když se na stránkách objevilo video zesměšňující Mustafu Kemala Atatürka, zakladatele moderní tureckého státu. První zákaz přitom trval jen tři dny.

O rok později padl u ankarského soudu další verdikt a YouTube byl v zemi blokován (kvůli stejného problému) až do 30. října 2010. Parodující video bylo odstraněno a portál mohl v zemi dále fungovat.

Google (YouTube) ale reaguje překvapivě: „Dostali jsme zprávu, že někteří uživatelé v Turecku mohou znovu přistupovat na YouTube. Ujišťujeme vás, že některá videa možná odstranila třetí strana za pomoci našeho automatizovaného nástroje pro hlášení porušování autorských práv. YouTube nemá se smazáním nic společného, naopak, chceme vyšetřit, jestli tato akce nebyla náhodou v rozporu s našimi pravidly.“

YouTubeYouTube už dočasně, nebo trvale zablokovalo 16 zemí.

Blokování YouTube kritizoval na svém Twitteru také turecký president Abdullah Gul, proti je také EU, protože Turecko už dlouho usiluje pro vstup do Unie.

Jenže dva dny po obnovení přístupu k YouTube zablokoval stránku na 30 měsíců jiný soud v Ankaře. Na videu se totiž objevil vůdce opoziční strany Deniz Baykal v posteli s některou členkou parlamentu.

CS24

Kvůli jednomu videu musí trpět celá země, s takto radikálními verdikty by určitě nesouhlasila ani Věra Pohlová.

Zdroj: Reuters, Business Week