Hlavní navigace

Turecko zablokovalo Wikipedii. Prý dělá vlny a spojuje Erdogana s teroristy

Sdílet

Zdroj: Redakce

Turecký Úřad pro informace a komunikace v neděli nařídil, aby místní poskytovatelé internetu zablokovali přístup k Wikipedii. Editoři největší encyklopedie prý poškozují zemi a v článcích tvrdí, že Turecko spolupracuje s teroristy. Úřad nejdříve Wikipedii varoval, aby „nevhodný“ obsah odstranila, provozovatelé však na ultimátum nepřistoupili.

Základním kamenem pro existenci svobodných znalostí je přístup k informacím. Pro mnoho lidí je Wikipedie snadno přístupným zdrojem nezaujatých informací, navíc k dispozici v jejich jazyce. Může sice obsahovat text, jehož objektivita i kvalita mohou být sporné. Může také zahrnovat i text, který někteří mohou vnímat jako urážlivý.

KL24

Nic z toho však nemůže představovat důvod pro zablokování přístupu k encyklopedii jako takové. Věříme, že každý člověk na světě by měl mít základní právo na přístup k znalostem a možnost je sdílet s ostatními. A to bez obav z případného postihu. Ostře proto odmítáme cenzuru, nebo zastrašování, které vede k autocenzuře,píše Wikimedia Foundation s tím, že vyzývá tureckou vládu, aby s blokováním přestala.

Tamní úřad už loni zablokoval i Facebook, Twitter, YouTube nebo WhatsApp. Více i o turecké cenzuře Wikipedie můžete přečíst na Euro.cz.

Byl pro vás článek přínosný?