Hlavní navigace

Názor k článku Český router Turris Omnia vychází v nové verzi. Zamíří i do USA od tynyt - 1. Jestli je či není shit, to se...

  • 28. 3. 2020 9:00

    tynyt

    1. Jestli je či není shit, to se jistě můžeme pobavit, já si naopak myslím, že to je jedna z mála služeb s celostátní působností, která poskytuje IPTV v dobré kvalitě a nikoli OTT jako většina ostatních. Kyslíci a Cetin jsou samozřejmě speciální zvířátka a nejsem jejich fanda.

    2. řešení VLAN u Aušusu je k zblití, laciné (staré) zyxely a dokonce i ty Comtrendy měly tohle vyřešeno asi tak o 1000% lépe, už jen proto, že umožňují na jednu VLAN vyhradit více LAN portů (což by měli ocenit zejména fandové filozofie "jedna krabička na vše")

    3. Tvé představy o tom, kde mají lidi typicky instalované routery, je opravdu legrační. V drtivé většině jsou to chodby v bytech a v domech zase sklepy nebo půdy, nebo opět vstupní chodby - tedy místa, kde technik telkáče najde první POTS, či technik místního bezdrátu najde místo na uložení své technologie. Tahání kabelů po bytech, to je další poměrně podivná víra, tohle se taky běžně neděje.

    4. Skvělé, máš gigabit, ale drtivá většina lidí v ČR jede na přípojkách o řády jinde. Někde jsou dodnes rádi za ADSL nebo za wifi do 10Mbit/s, takže QoS, zejména ve větších rodinách, kde jsou dva pracující lidi a k tomu děti schopné sosáním her ze Steamu apod. vytížit linky, je poměrně podstatná věc. Stejně tak kvalita služeb kolísá, takže tvrdit, že multiwan je nesmysl, je absolutní blbost. Naopak, je to spíše tak, že po mně i domácí uživatelé, když vidí benefity, chtějí alespoň základní "nouzové" řešení multiwan přes LTE (což je opět perfektní doména Mikrotiku, kde to funguje dobře a spolehlivě, včetně jasného omezení služeb (pomocí policy routingu a QoS), protože málokdo má LTE neomezené)

    5. WoL ... LOL, dřevní hračka, se kterou jsem si hrál před lety. My s těmi "nemožnými routery" máme virtualizováno přímo na nich - pokud už teda náhodou potřebuju víc, než bash.

    No a že končíš - se ani nedivím. Jsi uzavřený v kleci jediného svého řešení, které pokládáš za správné, a tak logicky tvé domněnky nemají obecnou platnost.