Hlavní navigace

Twitter Lite pro Android si v Česku nezkusíte, můžete ale zamířit do prohlížeče

25. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce
Připadá vám plnohodnotný klient pomalý a náročný? Oficiální alternativa přistála ve filipínském Google Play, jedná se však o skoro stejnou aplikaci, které Twitter před pár měsíci představil pro prohlížeče. Je dobrá.

Vytváření odlehčených variant aplikací, které toho méně umí, ale současně mají nižší nároky na hardware a konzumují méně dat (resp. jim k základnímu fungování stačí sítě 2G), je v poslední době v kurzu. Technologické firmy se tímto způsobem zaměřují nikoli na nasycené západní trhy, nýbrž na trhy rozvojové. Už jsme tak viděli Facebook Lite, Messenger Lite nebo Skype Lite. Z větších sociálních sítí je na řadě Twitter, jenž částečně vydal svou první odlehčenou aplikaci pro Android. Klient se „originálně“ nazývá Twitter Lite, což je vlastně jen dobře, protože takhle víme přesně, o jaký typ aplikace se jedná. Pokud váš telefon nezvládá oficiálního klienta, případně se často nacházíte v pomalejších sítích (zejména 2G), mohl by tento klient představovat vhodnou volbu. Až na to, že si ho zatím stáhne jen málokdo. Twitter totiž aplikaci testuje jen na Filipínách. Úsilí navazuje na předešlé kroky. Letos na jaře totiž Twitter odhalil pěkný mobilní web, který nazval rovněž jako Twitter

Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite
Twitter Lite

Správně tušíte, že tato webová aplikace je tzv. progresivní webovou aplikací. Twitter ji vyvinul ve spolupráci s Googlem, čímž nám firmy pěkně ukázaly, jaký vývoj prodělaly webové technologie a že se blíží doba, kdy bude postupně možné nahradit klasické nativní aplikace těmi webovými. Aspoň teoreticky.

Co se oblečeného klienta pro Android týče, dle slov zástupce Twitteru se jedná o experiment, jak zjistili na TechCrunch. Protože si v Česku Twitter Lite pro Android nevyzkoušíme, můžete okusit Twitter Lite v prohlížeči (mobile.twitter.com), pakliže vám současný plnohodnotný klient pro Android připadá příliš velký a pomalý.

Twitter Lite je také povedená progresivní webová aplikace, kterou můžete používat už dnes, pokud vás štve plnohodnotný kleint Twitter Lite je také povedená progresivní webová aplikace, kterou můžete používat už dnes, pokud vás štve plnohodnotný klient