Hlavní navigace

Twitter: nové funkce skoro každý den

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lepší kontrola nad aplikacemi

Aplikací třetích stran, které staví na API Twitteru, jsou už dnes stovky, možná tisíce. Ať už jsou to klienty, které nahradí domovskou stránku nebo nativní aplikace Twitteru, či služby pro ukládání obrázků, videa, tvořiče anket nebo komentářové systémy.

Pro všechny tyto programy Twitter zpřísní podmínky používání. Při autorizaci budou muset vypsat všechny funkce, ke kterým mají přístup. I tak budou mít zákaz pracovat se soukromými zprávami (DM, direct messages). Přístup k DM si budou muset explicitně vyžádat znovu. Je to především kvůli toho, že třeba obrazová galerie Twitpic nemusí do soukromý pošty vůbec nahlížet, není k tomu důvod. Jen se zvyšuje riziko možného zneužití.

Změny platí od 17. května, aplikace se musí přizpůsobit do poloviny června. Fungovat budou i nadále, ale pokud nezavedou zvláštní autorizaci pro DM, nebudou k nim moci přistupovat.

Twitter Permissions

Kriticky se k tomu staví blog Daring Fireball. Změny totiž postihnout všechny klienty třetích stran, i ty mobilní, které místo plnohodnotné autorizace OAuth používají upravený xAuth. Při přihlašování přes OAuth se objeví originální okno Twitteru, kde udělíte programu autorizaci (jako na screenshotu), u xAuth normálně vyplníte jméno a heslo. Program si tyto informace neuchovává, pouze se zeptá serveru, jestli jsou údaje validní a vyžádá si klíč, který pak při přihlašování používá.

Jenže při autorizaci pro práci s DM se použije stejná metoda jako u OAuth. To znamená, že program vás přesměruje na web, kde funkci povolíte. Na počítači to nevadí, na malém displeji mobilu to však zdržuje a ztěžuje.

Upozornění na všechno

Twitter přidal do nastavení funkce pro automatické upozorňování při reply (odpovědi), mention (zmínce), retweetu a označení vašeho tweetu jako oblíbeného. Doteď Twitter posílal pouze soukromé zprávy a notifikaci, že vás někdo začal sledovat. Podivné je, že nové volby zatrhl (alespoň v mém případě) automaticky. A když vám denně přijde x e-mailů, dokáže to pěkně otrávit. Pokud máte stejný problém nastavení najdete zde twitter.com/settings/notifications.

Twitter Notification

Mission TweetDeck accomplished

Za částku mezi 40–50 miliony dolarů koupil Twitter jeden z nejslavnějších klientů – TweetDeck. Aplikace si poradí i s dalšími sítěmi (Facebook, LinkedIn…) a funkcemi obohacuje jinak „chudý“ Twitter. Podle nás je ale důvodem posílání vazeb v Evropě.

TweetDeck

Twitter cizíma očima

Kdybyste se chtěli podívat na svět cizíma očima, resp. na cizí účet Twitteru očima jeho majitele, můžete. Samozřejmě neuvidíte privátní účty, které sleduje (pokud je také nesledujete) a určitě ne soukromé zprávy, ale jinak je feed (timeline) s tweety stejný. Můžete se inspirovat a sledovat stejné lidi. Prostě šmírovat. O funkci jsme se více rozepsali minulý týden.

Twitter

Tlačítko Follow aka Like po twitterácku

Dole pod článkem najdete tlačítko pro tweetnutí. Tím dáte svým followerům najevo, že se vám článek líbil. Twitter ale vytvořil i další tlačítko – Follow Button. To si můžete vložit na svůj blog nebo jiné stránky a kdo na něj klepne, stane se vaším followerem.

Vypadá to nějak takto:

Účet CnewCZ i s počtem followerů:


Účet autora článku bez zobrazení počtu followerů:

Vybrat můžete i tmavou variantu. Více o tom, jak tlačítko přidat na stránku, najdete zde.

Nové vyhledávání

Twitter oznámil také nové vyhledávání. Slibuje relevantnější výsledky a umí hledat také mezi vloženými videy a obrázky. Lepší relevanci neporozuji, ale osobně se mi zdá vyhledávání o dost rychlejší. Avšak stále nebere v úvahu váš okruh followerů plus třeba jeden stupeň jejich followerů, ale výsledky hledá globálně. Dohledat starší tweet tak bývá velký problém.

Twitter Search

Ukládání obrázků přímo na Twitter

V pondělí se provalilo, že Twitter chystá vlastní systém pro ukládání obrázků. Doteď byl hlavně textový a abyste do tweetu vložili i obrázek, museli jste použít služeb třetích stran a do příspěvku vložit odkaz. Twitter v následujících týdnech ve spolupráci s Photobucketem opravdu spustí vlastní image hosting.

Nejlépe to ilustruje následující video. Vkládání obrázků se dostane do webového i mobilních klientů a do tweetů se přidá jako odkaz. Zatím není jasné, jestli počet znaků odkazu bude „užírat“ ze 140znakového limitu pro tweet. Teoreticky by nemuselo, stejně jako geotagy, které Twitter spustil loni. Proti Twitpicu, Yfrogu a dalším službám by to byla velká výhoda.

V zahraničí budou moci posílat fotky i z hloupých telefonů, a to pomocí MMS.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Twitter na sobě poslední měsíc zkrátka hodně zapracoval. Některé změny nemusí každému vonět, ale aspoň se „něco děje“. Autoři se s produktem mazlí a takové průběžné změny jsou možná příjemnější než „a teď všechno odznovu“. Co myslíte vy?

KL24

Tip: Twitter slaví páte narozeniny, jak se vůbec narodil?

Zdroj: Twitter

Byl pro vás článek přínosný?