Hlavní navigace

Twitter přináší Custom Timelines. O co jde a k čemu je to dobré?

13. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V dokumentaci Twitteru pro vývojáře se včera objevil zápisek týkající se Custom Timelines. Je to nová funkce, která vám dovolí z vybraných veřejných tweetů sestavit novou časovou osu. Sami si zvolíte, co se v ní zobrazí.

Takhle vypadají ručně vybrané tweety přes Twitter Custom Timelines
Takhle vypadají ručně vybrané tweety přes Twitter Custom Timelines

To je rozdíl od jiných timeline, jenž jsou sestavovány automaticky. Jedna timeline obsahuje příspěvky všech lidí, které sledujete, jedna může sestávat z vyhledaných tweetů a hashtagů, další eviduje všechny příspěvky konkrétního účtu nebo skupiny/seznamu účtů.

Každá Custom Timeline má vlastní jméno, maximálně 160znakový popis a unikátní adresu. Tyto přehledy jsou vždy veřejně dostupné, ale ostatní uživatelé k nim musí znát odkaz, v profilu autora se totiž nikde nezobrazí. Nabízí se i druhá možnost, Custom Timelines můžete vložit na externí web jako interaktivní widget.

K čemu se vlastní přehledy hodí? Můžete pomocí nich zaznamenat událost několika různými pohledy. V mém příkladu na obrázku jsem do Custom Timeline vložil pět příspěvků ze čtyř různých účtů. Až budou další volby, MS v hokeji nebo třeba keynote Applu, sami si můžete vytvořit seznam tematických tweetů, které se vám líbily a které byste v takto ucelené podobě chtěli sdílet s ostatními.

 

Náhrada za Storify to není

Něco podobného už umí externí služba Storify. Ta je však mnohem propracovanější a více cílí na média. Mezi vložené tweety lze navíc vložit i vlastní komentáře. To Twitter Custom Timelines jsou vlastně jen hloupým přehledem, u něhož dokonce ani neovlivníte pořadí tweetů. Nevkládají se ani chronologicky. Do seznamu se dostanou v pořadí, v jaké jste je tam přesunuli. Jedinou vychytávkou je, že vybrané tweety můžete zpětně také smazat a přidat další.

Do Custom Timelines ani nemůžete přímo psát. Tato funkce by se přitom hodila, pokud byste sami chtěli často komentovat nějakou událost (např. už zmíněné volby, sport apod.), ale nechtěli tím otravovat všechny uživatele, kteří vás sledují. Mohlo by to fungovat tak, že byste vytvořili novou událost, do ní nasypali třeba 50 vlastních tematických tweetů, ale vaši followeři by je viděli, jen pokud by sami přihlásili k odběru události. Do jejích timeline by se oněch 50 tweetů jinak nedostalo. To však Twitter stále neumí, mluvím jen hypoteticky.

MMF24

Správu Custom Timelines zatím nenajdete přímo na Twitter.com, je dostupná zatím v jediném nástroji – klientu Tweetdeck (který ale Twitteru patří). Zatím je tato funkce dostupná na webu, v aplikaci pro Windows a Chrome. Na Mac se dostane později.

Zdroj: Twitter, Tweetdeck