Hlavní navigace

Twitter slaví páté narozeniny, jak se vůbec narodil?

15. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V těchto dnech oslaví Twitter svou první pětiletku. Přesné datum je těžké určit, protože těch prvních okamžiků bylo více. Autoři mikroblogové sítě byli naštěstí tolik sdílní, že známe několik detailů, historek a jiných povídaček, které se ke krátké historii Twitteru vztahují.

Pravé datum narození

Spoluzakladatel Twitteru – Jack Dorsey – tvrdí, že první tweet byl tento. Zpráva „Inviting coworkers“ láká nové lidi do týmu a pochází z 21. března 2006. Úpravou čísla v URL najdeme ale ještě starší a slavnější tweet „just setting up my twttr“, který Dorsey napsal stejný den.

Dorsey začal Twitter programovat 13. března 2006 – trvalo jen 8 dní, než byl napsán první tweet.

Původní doména twttr.com pochází z 9. března 2006. Ale twitter.com je starší, první web na této adrese už běžel minimálně v roce 2002, viz internetový archiv.

První nápad na vznik Twitteru ale přišel u 31. května 2000, Dorsey dokonce zachoval původní náčrtek.

TwitterPrvní náčrtek Twitteru z roku 2000, foto: Jack Dorsey

Čísla a rekordy

Tweety

  • 3 roky, 2 měsíce a jeden den: tak dlouho trvalo, než byl napsán miliardtý tweet
  • 1 týden: tak dlouho trvá napsat miliardu tweetů nyní
  • 50 milionů: tolik tweetů denně (v průměru) bylo napsáno loni
  • 140 milionů: denní počet tweetů minulý měsíc
  • 177 milionů: tolik tweetů se napsalo 11. března 2011
  • 456: tolik tweetů za vteřinu bylo napsáno, když 25. června 2009 zemřel Michael Jackson
  • 6939: rekord TPS (tweet per second), kterého Twitter dosáhl letos na Nový rok čtyři vteřiny po půlnoci (v Japonsku)
  • 572 000: počet nových účtů, které byly vytvořeny 12. března 2011
  • 460 000: průměrný počet nových registrací v minulém měsíci
  • 182%: nárůst uživatelů mobilní verze Twitteru oproti loňskému roku

TwitterNa Twitteru už vás otravujeme i my.

Účty

Co Twitter stále tají, je skutečný počet uživatelů. Možná se bojí, že by oproti Facebooku nebo MySpace nebylo číslo tak vysoké. Poslední oficiální počet je 175 milionů uživatelů (a 95 milionů tweetů denně) ze 14. září 2010. To je 182 dní nazpět. Když pro zjednodušení uvážíme, že každý den přibude půl milionu uživatelů (teď ano, loni zcela jistě ne), dělá to maximálně 90 milionů nových uživatelů. V ideálním případě při konstantním růstu by měl Twitter aktuálně 265 milionů registrovaných nadšenců. Ve skutečnosti jich bude méně, odhaduji 210–220 milionů.

Posledním zveřejněným číslem je počet zaměstnanců. V lednu 2008 jich bylo stále jen 8, v lednu 2009 už 29, loni 130, v letošním lednu 350 a dnes už 400.

Jak to všechno začalo

Původní tým tvořilo pět lidí. Jeden z nich byl významnou postavou Googlu. Evan Williams byl spoluzakladatelem Bloggeru, největšího blogovacího portálu na světě. Na svět jej dostal už v roce 1999, čtyři sezóny nato jej odkoupil s celou mateřskou společností Pyra Labs právě Google. Po roce Williams odešel a založil novou firmu Odeo, se kterou mu pomáhal Noah Glass. Na stejnojmenné stránce si lidi mohli nahrát a přehrávat audio/video podcasty. V roce 2007 Odeo pohltila společnost Sonic Mountain, která poskytované služby více přesunula do komerční sféry. (Twitter nebyl součástí obchodu, předtím se stihl odtrhnout.)

V té době už Williams stál u další firmy – Obvious –, jejímž produktem byl Twitter, jak jej známe dnes. Na Pyra Labs, Odeu i Obvious pracoval i Biz Stone, který je dnes tvůrčím ředitelem („Creative Director“) Twitteru.

Co je podstatné, všichni tito tři frajeři byli v původním týmu Twitteru. Jack Dorsey přišel s nápadem a byl programátorem. Noah Glass vymyslel název a projekt řídil. Biz Stone připravil design a Evan Williams ještě pod střechou Odea na celý projekt dohlížel a financoval jej. Posledním do party byl německý programátor Florian Weber, který využil svých zkušeností z frameworku Ruby on Rails.

Twitter Twitter Twitter Twitter
Původní Twttr: registrace | tweetování | vodopád tweetů | nastavení účtu, foto: Jack Dorsey

Původní název twttr je zkrácenou verzí slova twitter, což v češtině znamená cvrlikání. Proto ten ptáček v logu sítě. Jenže autoři chtěli zeštíhlovat, odebrali samohlásky a inspirací Flickrem vznikl Twttr. Komprese byla důležitá ze dvou důvodů.

Stočtyřicetiznakový limit na příspěvek není náhodný, ale byl to důležitý krok k tomu, aby se služba mohla používat i na mobilech. Do SMS zprávy (160 znaků) se tak vlezl tweet i řídicí příkazy. A takový kód mohl být snadno zapamatovatelný jako „short code“, u nás známý jako prémiová SMS se zvláštní zkráceným číslem. Na tradiční klávesnici je pro Twttr zápis 89887.

KL24

To nakonec stejně bylo obsazené, takže autoři zvolili 10958 a posléze změnili na snadněji zapamatovatelné 40404. Později se z Twttru stal znovu Twitter. A dál už to znáte, protože kromě výměny enginu, vzhledu a loni také ředitele se už nic výraznějšího nestalo. Služba i nadále boduje na mobilech, ale už díky speciálním klientům, nikoliv SMS.

Tipy:

  • Na Tumblr najdete záznamu z chatu mezi Dorseym a Stonem. Nadšené hecování z dob, kdy Twitter teprve vznikal.
  • V galerii na MobileMe jsou zase první oficiální návrh Twitteru (Twttru).

Zdroje: Twitter (blog), Twitter (@jack), Tumblr (@jack), GalleryMe (@jackdorsey)

Byl pro vás článek přínosný?