Hlavní navigace

Úprava tweetů je možná o krok blíž. Mluví o ní šéf Twitteru Dorsey

Sdílet

Zdroj: Redakce

V březnu to bude 13 let od spuštění Twitteru. Pro sociální síť, kterou dnes využívá 330 milionů lidí, byly typické tři věci. Omezený prostor pro vyjádření, oživení konceptu #hashtagů a nemožnost příspěvky zpětně upravit.

Hashtagy jsou dnes populárnější než kdy jindy a okopírovaly je i další sítě. Příspěvky již více než rok mohou mít 280 místo původních 140 znaků. Editace příspěvků ale stále chybí. Jednou napsanou hrubku či jinou chybu už nevrátíte zpět. V Twitteru ale přemýšlejí, jak z toho vybruslit.

Promluvil o tom samotný spoluzakladatel a nynější šéf firmy Jack Dorsey v podcastu Joea Rogana. Ten se Dorsey zeptal, proč lidé nemůžou zpětně upravit například překlepy. Host reagoval tak, že Twitter byl založen na esemeskách a ty také nelze po odeslání měnit.

Tím zřejmě popisuje jednu z prvních funkcí, kde se skutečně pomocí SMS poslanou ve speciálním formátu na zvláštní číslo dalo tweetovat. Dodnes tato možnost funguje v Británii a Německu, ale ve srovnání s mobilními aplikacemi i webem má jen naprostý zlomek uživatelů.

Dorsey nicméně řekl, že editace příspěvků je něco, o čem tvůrci stále přemýšlejí. Informace se na Twitteru šíří rychle a odeslaný příspěvek může během pár sekund někdo retweetnout dál. Co kdyby se ale úpravou příspěvku kompletně změnil význam sdělení a následný retweet by už nedával smysl? Na tohle pravděpodobně narážejí i provozovatelé sítě.

KL24

TIP: Šéf Twitteru by se nebránil odebrání „lajků“.

Šéf firmy totiž říká, že úprava by mohla fungovat tak, že odeslání tweetu by bylo zpožděné o 5 až 30 sekund a během té doby by ještě autor mohl text stihnout upravit či opravit. Jestli se toho ale opravdu dočkáme, případně kdy, to už Dorsey nenaznačil.

Byl pro vás článek přínosný?