Hlavní navigace

Twitter zrušil TweetDeck pro mobily a zakázal integraci s Facebookem

5. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Twitter koupil v polovině roku 2011 TweetDeck, nástroj pro sledování více sítí v jediné aplikaci. Stálo ho to podle spekulací až 50 milionů dolarů. Později začal brojit Twitter brojit proti mobilních aplikacím třetích stran a chtěl, aby uživatelé pro používali pouze oficiální aplikaci. Twitter ukázal záda všem vývojářům, kteří mu dopomohli na vrchol, psali jsme o tom již dříve.

TweetDeck bývá považován za nejpropracovanější nástroj pro ovládání Twitteru pro více účtů. Existuje nejen pro PC a Mac, ale i na mobilních platformách. Nyní z velké části končí, Twitter se totiž rozhodl zrušit verze pro Android a iPhone i Air, ponechává pouze desktopové aplikace pro Windows a Mac. Dodal k tomu, že chce poskytovat kvalitní produkt a proto se hodlá soustředit jen na desktop, webovou verzi TweetDecku a verzi pro ChromeOS

Nekončí tedy TweedDeck jako takový, spíše se mění jeho zaměření a dostupnost na jednotlivých platformách.

No a ještě jedna novinka se pojí se zrušením většiny verzí: zbytek TweetDecku potom úplně přestane podporovat integraci s Facebookem, což je jen logické, není žádný důvod ho v aplikaci, kterou vlastní, takto podporovat. Twitter nejen že částečně omezil TweedDeck, ale k 30. dubnu dojde k úplnému zrušení Posterous, blogovací služby, kterou Twitter také před časem koupil.

[Komentář]:

Twitter zrušil mobilní aplikace zřejmě proto, aby si nekanibalizoval vlastní smartphoní aplikaci, která má u něj naprostou prioritu. Ze stejného důvodu omezuje přístup i ostatním aplikacím třetích stran.

Co se týče odstranění Facebooku, jde o logické odstřihnutí velkého konkurenta (které osobně vítám), což ale trochu kontrastuje s neustálým nabízením propojení twitterového účtu s Facebookem ve webové verzi. Je ovšem pravda, že v tomto případě jde jen o přeposílání tweetů, zatímco ve TweetDecku vidíte konkurenční stream. Kupování a následné rušení služeb není vždy vyhazování peněz – Twitter získá technologie i kvalitní programátory.

KL24

 

zdroj: TweetDeck

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.