Hlavní navigace

Twitterový chatbot Grok bez souhlasu trénuje na vašich příspěvcích. Jak mu to zakázat?

26. 7. 2024

Sdílet

Elon Musk a Twitter
Zdroj: Depositphotos
Grok si „půjčuje“ vaše data a příspěvky. Jak zakázat Twitteru využívat vaše data pro Muskovu umělou inteligenci?

Součástí Twitteru (respektive X) pro předplatitele je i chatbot Grok založený na umělé inteligenci. Vyvíjí jej Muskův startup xAI. Tento jazykový model se stejně jako jiné musí trénovat na nějakých datech a mohou to být i vaše data.

V nastavení Twitteru je zatržítko, které umožňuje použití vašich příspěvků a interakcí pro trénování Groka. Podle některých uživatelů však tuto možnost Twitter nyní aktivoval všem bez souhlasu. Skutečně i na mém účtu je využití dat povoleno, aniž bych tento souhlas někdy udělil.

Jak zakázat Twitteru využívat vaše data pro Muskovu umělou inteligenci?

Pokud nechcete, aby se Grok trénoval na vašich datech, přejděte na tento odkaz a zatržení zrušte. Není potřeba to potvrzovat žádným tlačítkem. Lze to ale udělat jen ve webovém rozhraní Twitteru, v mobilní aplikaci tato kolonka chybí.

Twitter funkci popisuje takto: „Abychom neustále zlepšovali vaši zkušenost, můžeme vaše posty na X a také vaše uživatelské interakce, vstupy a výsledky práce s Grokem využívat pro účely školení a vyladění. To také znamená, že vaše interakce, vstupy a výsledky mohou být pro tyto účely sdíleny s naším poskytovatelem služeb xAI.

Nastavení chatbotu Grok na Twitteru

Nastavení chatbotu Grok na Twitteru

Autor: Radomír Kejduš
Nastavení chatbotu Grok na Twitteru

Defaultně zatrženo

Autor: Radomír Kejduš

Jen o tři položky výše je kolonka Odvozená identita (Inferred Identity), která je v základu naštěstí vypnutá. Pokud byste ji zapnuli, bude Twitter pro personalizaci využívat i data ze zařízení a aplikací, která pro Twitter přímo nevyužíváte.

KL24

Zmíněná funkce určitě není v pořádku, zatím ale Twitteru prochází. Podobně šlo donedávna odmítnout obdobnou funkci pro Facebook. Otázkou ovšem zůstává, zda a nakolik tato odmítnutí firmy skutečně respektují.

Jak zakázat Facebooku využívat vaše příspěvky k trénování jeho AI? Přečtěte si také:

Jak zakázat Facebooku využívat vaše příspěvky k trénování jeho AI?

Zdroj: EasyBakedOven

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.