Hlavní navigace

Týden.cz: Bakalova Economia dnes koupí Centrum Holdings

12. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle Týdne je na spadnutí zřejmě nejdůležitější obchod roku. Vydavatelství Economia, která patří Zdeňku Bakalovi, prý koupí Centrum Holdings a zároveň prodá slovenské vydavatelství Ecopress (Hospodárske noviny) Andreji Babišovi. O zájmu Economie se mluvilo už před měsícem. Nejčastěji se zmiňuje odkupní částka okolo dvou miliard korun.

Centrum Holdings aktuálně vlastní americká investiční skupina Warburg Pincus, která jej v roce 2007 koupila za 2,6 miliardy korun. Centru se ale od té doby nedaří, ztrácí uživatele a poslední roky hospodaří se ztrátou. Poslední známý údaj je ztráta 27 milionů v roce 2010. 

 

Nová akvizice by mohla výrazně pomoci Bakalovi ovládnout větší část tuzemského internetu. Skupina Centrum Holdings (Centrum.cz, Atlas.cz, Aktuálně.cz…) je co do návštěvnosti (3,2 milionu měsíčně) čtvrtou největší v zemi hned po Seznamu, Mafře (iDnes. Lidovky…) a agentuře Ad Active, která zastupuje například Peníze.cz nebo ČSFD.cz. Economia je s jedním milionem unikátních návštěvníků až 18. v pořadí. Spojení Economie a CH by vznikla po Seznamu druhá největší mediální skupina.

MMF24

Economia ani Centrum Holdings zatím novou akvizici nepotvrdily, ale podle Týdne se tak stane nejspíš ještě během dneška.