Hlavní navigace

Týká se kauza vadných procesorů Intel i notebooků? Firma ujišťuje, že problém mají jen desktopové čipy

23. 7. 2024

Sdílet

Procesor Intel
Zdroj: Intel
Přes víkend probleskla zpráva, že průšvih s chyby vykazujícími procesory Intel Core 13. a 14. neexistuje jen v desktopových PC, ale postihuje i procesory v noteboocích. Intel ale uklidňuje, že to není pravda.

V poslední době jsme několikrát psali o problémech s nestabilitou projevující se nejčastěji padáním her, kterou jsou stižené procesory Intel Core 13. a 14. generace a která je možná spojená i s fyzickým degradováním jejich čipů. Vynořuje se k tomu hodně údajných informací, ale často není jasné, jak podložené jsou a zda opravdu souvisejí. V posledních dnech přišla zpráva, že mimo desktopových chybou trpí dokonce i procesory pro notebooky.

Tato informace pochází od jednoho z vývojářů her (Alderon Games, autor hry Path of Titans), kterého zřejmě problémy s procesory Raptor Lake hodně frustrovaly. Interně je Alderon Games používala pro vývoj i pro herní servery (a zřejmě pocítila značné škody u této vlastní infrastruktury i vlivem velkých problémů se stabilitou hlášenou uživateli s dotyčnými vadnými CPU).

Firma už dříve uveřejnila hodně naštvané varování před nestabilitou a komentář otevřeně nazývající tyto procesory defektními a doporučila u herních serverů přechod na procesory AMD. Uživatelům s procesorem Raptor Lake se pak ve hře má zobrazovat varování.

Později zástupce firmy Alderon Games na Redditu zmínil, že problémy firma zaznamenala také u notebooků s procesory Core 13. a 14. generace, a to od různých značek – Razer, MSI, Asus. Hlášení o chybách na noteboocích jsou zřejmě jak z interního použití firmy, kde se objevilo u několika kusů, tak i od uživatelů hry. U notebookových procesorů ale mají tyto problémy být vzácnější, byť mají mít podobné, či stejné projevy.

Procesory Intel Raptor Lake jsou nestabilní ve hrách. Vymstilo se honění frekvence až na krev? Přečtěte si také:

Procesory Intel Raptor Lake jsou nestabilní ve hrách. Vymstilo se honění frekvence až na krev?

Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde Přečtěte si také:

Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde

Problém vadných procesorů Intel Core 13. a 14. generace je horší a častější, než se myslelo. A stále nevyřešený Přečtěte si také:

Problém vadných procesorů Intel Core 13. a 14. generace je horší a častější, než se myslelo. A stále nevyřešený

Intel: Mobilní CPU problém nemají

Intel dlouho k tomuto problému mlčel a omezoval se na to, že firma stále hledá primární příčinu jeho vzniku. Ovšem proti této zprávě se firma ohradila, a když se informace o potenciálních problémech i v noteboocích objevily v médiích, toto mlčení prolomila (což asi také dost říká).

Intel informuje, že podle jeho analýzy o toho, co o problému už ví, se problém týká jen desktopových procesorů Core 13. a 14. generace, ale těch notebookových nikoliv.

Pokud Intel nějak výslovně nebalamutí, což není moc pravděpodobné, tak by to měla být velká úleva pro všechny, kdo nějaký notebook s procesorem Intel těchto generací koupili. Procesory v noteboocích jsou napevno připájené k desce a nelze je snadno vyměnit v případě poruchy.

Případné nestability notebooků s Raptor Lake mají jiné nesouvisející příčiny

Je důležité zdůraznit, že Intel nezpochybňuje přímo to, že se na noteboocích může objevovat nestabilita. Ovšem podle firmy je podstatné, že taktové problémy nebudou souviset s hlubším problémem degradace a nestability, který se teď řeší u desktopových procesorů, ale budou mít jiné příčiny. Určitá míra pádů programů a nestability má „běžné“ příčiny, jako jsou nestabilní nebo vadné paměti a další komponenty, ale i softwarové problémy aplikace, ovladačů nebo operačního systému, přehřívání, malware a tak dále. Ty se tedy musí řešit individuálně podle příčiny vzniku v rámci záruky a podpory výrobce zařízení.

Podobně jako software ani hardware není při dnešní komplexitě prostý chyb nebo problémů, které se mohou náhodně projevit – a v tomto případě neprávem být připsané na vrub problému, který je pozorován u desktopových procesorů. Je třeba říct, že podobné „běžné“ projevy nestability se objeví i na počítačích s procesory AMD (nebo ARM…). Důležité je samozřejmě, jak časté a rozšířené jsou.

Intel uvádí, že toto sdělení vydává na základě informací, které o problému má po jeho dosavadním vyšetřování desktopových procesorů, které jím trpí. Zdá se tedy, že už hledání příčin pokročilo a snad už brzy bude vydáno i nějaké řešení (zda kompletní, to je otázka). Intel přímo uvádí, že „zjistil“ (determined), že mobilní procesory Core 13. a 14. generace stejným problémem netrpí.

Based on our in-depth analysis of the reported Intel Core 13th/14th Gen desktop processor instability issues, Intel has determined that mobile products are not exposed to the same issue. The symptoms being reported on 13th/14th Gen mobile systems – including system hangs and crashes – are common symptoms stemming from a broad range of potential software and hardware issues.

Tomuto se asi dá relativně věřit, i když striktně vzato se asi nedá úplně vyloučit, že se později – až po dalších analýzách – přijde na to, že problém přece jenom existuje třeba v nějaké jiné a menší formě. Mobilní procesory Core 13. a 14. generace (která už ale má jiné značení) jsou také prakticky všechny založené na křemíku, který fakticky patří ještě do 12. generace Alder Lake, jíž se podle zatím dostupných poznatků problém také netýká, a to ani v desktopu.

Schéma čipu s 6+8 jádry používaného v mobilních procesorech Core 13. generace řady U, P a H. Problém by mít neměl

Autor: Intel

Situace u procesorů řady HX potenciálně nejasná

Je ale možné, že mezi těmito dvěma pozicemi může být určitý průnik. Stížnost Alderon Games o nestabilitě notebooků totiž zmiňuje mobilní procesory kategorie HX. Ty jsou ovšem speciální – používají desktopový křemík a jejich platforma se víc podobá desktopové platformě než mobilním procesorům.

KL24

Je proto možné, že ujištění o nepostiženosti mobilních Raptor Lake platí pro procesory řady U, P a H, ale procesory Core 13. a 14. generace řady HX mohou být problémem s padáním her a degradací skutečně postižené. Ne nutně – může to záviset třeba i na drobných odlišenostech v nízkoúrovňovém firmwaru.

Zdroje: Digital Trends, Alderon Games (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?