Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Typy sluchátek včetně důležitých parametrů a technologií. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 7. 4. 2021 19:15

    Artael

    Nechci být za rýpala, nebo nějakou protivnost, ale...:
    Existují sluchátka i polo otevřená/uzavřená. Totiž do otevřených spadají třeba AKG K612, kdy je to děravý jak řešeto. Uzavřenky mám na stole - ATH M50x (bez jediného otvoru). No a pokud je tam nějaký otvor, ale není to děravé jak řešeto, považuje se to za "mezistav".

    Impedance sluchátek sama o sobě není důležitá, protože obvykle volíme sluchátka a zesilovač zároveň, pokud to myslíme s poslechem vážně. Ty vyšší impedance se používaly a používají z historických důvodů, staré vedení bývalo přizpůsobené na 600Ohm, ale pro zjednodušení konstrukcí "spotřebky", se šlo s impedancí dolů. Ono by se totiž z malé 9V baterie špatně budilo 600Ohm zátěž (bavíme se o době, kdy "step up" měnič znamenal velkou škatuli s trafem a elektronkama). I s tranzistory to nebylo jednoduché, bylo to drahé, tak se to hnalo na nízké impedance.

    Dneska už není problém vyhnat napětí nahoru, takže vybudit jak vysokou, tak nízkou impedanci. Akorát se to u spotřebky logicky neděje, protože většina spotřebky má impedanci do těch cca 60Ohm.

    Frekvenční rozsah je hezká věc, ale i "značkoví" výrobci na něj dlabou, takže pokud obvykle nevidím hezkou křivku - tedy celou cháru s osama, jak to má být, tak to beru dost s rezervou. Totiž ta tolerance je obvykle udávána pro pokles, ale ne pro případné pohoří na spodních kmitočtech pro sluchátka "se zábavným zabarvením", jak rádi recenzenti píší.

    Poslední věc, na kterou se dost zapomíná - uzavřenky mají někdy citelný "kelímkový efekt", sice jste to tam zmínil, ale řekl bych, že je to docela zásadní problém, pokud se to výrobci nepovede.

    ANC je hezká věc, ale dost záleží na jeho konkrétní implementaci výrobcem (většinou kupují hotové řešení od výrobce SoC) a zároveň je jeho použití dost omezené (brum motoru v letadle, vlaku, automobilu).

    A když už řešíte i nějaké nepříjemnosti, určitě bych zmínil servisovatelnost, protože ty "hezké a bezdrátové" ineary lze v případě poruchy nebo horšího akumulátoru jedině zahodit.

    Jinak chválím že oproti jiným jste si dal nějakou tu práci a informace dohledal. Celé to shazuje jen jeden problém, ochota výrobců udávat relevantní informace, takže se dá jen opírat o dobře provedené testy, nebo zkoušet na vlastní uši a nahrávky :)