Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Typy sluchátek včetně důležitých parametrů a technologií. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 4. 2021 10:10

    Miichaell

    Upřímně jsem za posledních cca 15 let vyzkoušel spoustu sluchátek, většinu z nich převážně špunty, kvůli rozměrům, ale na doma či do kanceláře i "velká" přes uši, "střední" na uši, drátová, bezdrátová, různé značky (Koss, Audiotechnika, AKG, Sony, Sennheiser, JBL, Beats atd.) a nikdy se nevyznal v těch údajích o impedanci, citlivosti a případně dalších. A nikdy jsem to nepotřeboval. Jediný, co vím z fyzicky ze základky je frekvenční pásmo, které bych měl slyšet a to je u sluchátek stejně parametr naprosto k ničemu, když sluchátka za 300 mají kolikrát psáno 10Hz-25kHz a dražší modely mnohem užší (reálné) spektrum. Tyto věci potřebuje vědět člověk až ve chvíli, kdy ta sluchátka bude připojovat k nějaké své dražší audio technice, tedy u sluchátek od 5000 výš, což jsou nejčastěji "velká" na uši (cirkumaurální). A do této fáze dospěje minimum lidí, kteří mohou (a chtějí) dát za audiotechniku deseti-tisíce. Tyto články jsou tak vesměs k ničemu, pokud jde o nákup sluchátek. Je to spíš zajímavé rozšíření znalostí pro laika.

    Jen tak pro zajímvaost nejlépe hrající sluchátka byla vždy ta nepříliš drahá, ať už mezi špunty nebo i většími. Často ale za zvuk člověk platil ergonomií. U jednoměničových špuntů pro mě nejlépe hrající byly Sennheisery CX 500 II (děsný kabel, pouťová regulace hlasitosti, pořád jsem to někde pájel, protože to prd vydrželo), u víceměničových mám již přes rok KZ ZS6 a je to pecka, kterou nepřekonaly ani cirkumaurální Sennheisery za 7000 tisíc. U cirkumaurálních mě překvapil kdysi zvuk Platronics RIG 600, která jsem sehnal za 1700. Hrála mnohem lépe jak Kossy (model už nevím) za 5000. Teď naposledy mě hodně překvapil zvuk Beats EP, které jsem na Alze sehnal s utrženým pravým měničem za 230Kč. Měnič jsem připájel a na to, že jde o sluchátka za 1500-2000 hrají parádně, mnohem čistěji, jasněji a je slyšet více složek než u profláklých Marshal Major II/III, která upřímně na svou cenu hrají hrozně. A to je pro mě Beats značka hipsterů, ne audia. Nejpohodlnější sluchátka, co jsem měl na hlavě, jsou ale HyperX Cloud Flight S. Určením herní, bezdrátová, sehnal jsem je za 800 s tím, že šumí. Updatoval jsem FW a šum je pryč. Hudba je poslouchatelná, i když ten zvuk je trochu ploší, méně výrazný, nic nevyčnívá ani není upozaděné. Zvukově z nich nejsem nadšený, ale to pohodlí na hlavě, člověk si připadá jak v polštáři. I Sennheiser (jehož sluchátka jsou pro mě jinak nejpohodlnější) by se tu mohl přiučit. Paradoxně tak používám troje sluchátka, ke kterým jsem dospěl náhodou a vybírat podle parametrů nebo "audio" značek by mi nepomohlo. KZ ZS6, značka o které jsem se dozvěděl omylem a nic jsem nečekal, Beats EP, kterým jsem nevěřil ani to, že jsou originální a herní HyperX od výrobce počítačových pamětí...