Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Typy sluchátek včetně důležitých parametrů a technologií. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 4. 2021 11:56

    Artael

    Ono je to tak, že se fakt moc na štítkové parametry hledět nedá, každej si to všelijak přikrášluje a všechno je to taková tuctová sériovka, akorát vysoce naceněná. Takovej příklad za všechny jsou beyery DT770/880/990, které když byly relativně nové, stály cca 10kkč, teď jsou to sluchátka za 4-5kkč s tím, že pořád na tom má marži prodejce i výrobce. A to ještě pozor na to, že za těch 15 let nám inflace snižuje "hodnotu měny", takže reálně ty sluchátka teď prodávají za čtvrtinu původní ceny. Výrobní náklady vyšších modelů jsou podobné, jako nižších, typu D7xx/8xx/9xx.

    K tomu hodnocení zvuku, každej má rád něco jiného. Technař bude mít prostě jiné nároky, než posluchač jazzu. Teď nemyslím nároky ve smyslu, že ty sluchátka zabijou všechno pod 70Hz, ale ve smyslu maximálního akustického tlaku a průběhu charakteristiky. Je to tak 5 let, co jsem byl na hiendu praha ("po novu" audio video show praha, nebo nějak tak) a vyzkoušel jsem si celou řadu sluchátek od panasonicu, sennu a AKG. Vyhrály to nejdražší panasoniky (měli tam jen uzavřené modely a ty nižší měli nepříjemnej "kelímkovej" efekt), nejlevnější AKG a senny tam měli nějaké "herní" headsety, tam se mi nelíbil ani jeden. Pak o kousek vedle měl stánek beyerdynamic, tam mě překvapil cenově rozumný model Amiron Home. Samozřejmě HD800 a podobné věci jsem už na uších měl, tam není co dodat.

    Pak jsem jakožto studý chudent hledal ke svým otevřeným K612 něco, co je uzavřené, protože mně přestávalo bavit přeřvávat všechny ruchy v domácnosti vysokou hlasitostí a zkusil jsem pro mne do té doby neznámou audiotechniku, studoval jsem asi dvě odpoledne recenze a M40x vypadly jako dobrý kompromis, což jsem si ověřil, že jsem necítil zásadní nedostatky pro K612 (tou dobou taky ještě poměrně drahé). Před rokem jsem vzhledem k dlouhému dojezdu do práce hledal i něco přenosného a bezdrátového, chtěl jsem i ANC a tak padla volba na SR50bt a opět, spokojenost (byť je znát nižší výkon a horší dynamika integrovaného zesilovače, ale to jsem jako HW vývojář očekával ještě před koupí a potvrdilo se mi to).

    Takže, primární jsou recenze a testy "zkušených" posluchačů, než papírové srovnání. U reprosoustav je to podobné a u zesilovačů taktéž. Každej výrobce si i jinak vykládá pojem RMS výkon, dokonce i v "profi" sféře. Člověk co nemá ponětí o tom, jak AB třída zesilovače funguje a pracuje, jaké jsou typické konstrukce a zkrátka je technickou stránkou nepolíben, bude mít problém oddělit zrno od plevu, já a spousta dalších koukne na štítkové údaje a porovná to s udávanými parametry a hnedka zjistí, že si to začne v některých bodech odporovat (aneb tvrdíme, že zesilovač má výkon 6kW do 2Ohm, ale má jen 16A jištění a hlavně příkon 6kVA, což při účinnosti kolem 50% v AB třídě (je to Hčko, což je vlastně takové ABčko) logicky nemůže mít 6kW výkon, ale v dobrých podmínkách tak polovinu, což odpovídá, protože tvrdí, že do 8Ohm dá 1,2kW ×2 - protože stereo).