Hlavní navigace

Údajné parametry nové GeForce GTX 780 Ti: více stream procesorů, vyšší takt

23. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na sklonku minulého týdne se Nvidia nečekaně vytasila s oznámením, že rozšíří řady svých dražších grafik o model GeForce GTX 780 Ti. Tato karta se má nejspíše zařadit na cenovou příčku, kterou v současnosti hájí model GTX 780 bez přívlastku, a držet ji proti novému Radeonu R9 290X. V pátek ale Nvidia nezveřejnila žádné informace o parametrech karty. Nic ale nelze tajit věčně, a tak se již domnělé specifikace objevily na internetu.

Bohužel se jedná o data, která nejsou nijak nepotvrzená. Podložená jsou jen snímkem programu GPU-Z pocházejícím z čínského fóra Chiphell. I pokud ponecháme stranou možnost, že tento obrázek někdo úmyslně zfalšoval, nelze také vyloučit možnost, že GPU-Z parametry chybně detekovalo. Každopádně jsou tedy tyto informace bez záruky.

Podle snímku Nvidia s GeForce GTX 780 Ti nevymýšlela nic složitého. Karta má v jádře GK110 aktivován navíc další blok SMX, čímž se počet stream procesorů zvyšuje z 2304 na 2496. Navíc bude ale mít karta i vyšší takty jádra: v základu údajně 902 MHz (což byla u GeForce GTX 780 již frekvence s boostem). Takt při boostu má být 954 MHz, frekvence by tak mohly přidat nějakých 5 % výkonu navíc (a stream procesorů je o 8 % více). Více má být také texturovacích jednotek, a to 208. Rasterizační jednotky naopak zůstanou v počtu 48.

Údajné parametry nové GeForce GTX 780 Ti (Zdroj: Chiphell)
Údajné parametry nové GeForce GTX 780 Ti (Zdroj: Chiphell)

Výkon asi nenaroste lineárně, neboť GTX 780 Ti bude mít stejnou propustnost paměťové sběrnice jako původní karta bez přívlastku – při 384 bitech šířky a efektivní frekvenci 6 GHz (respektive již tradičních 6002 MHz) to dělá 288,4 GB/s. Karta, na které utilita GPU-Z v tomto případě běžela, je stejně jako model GTX 780 osazena 3 GB paměti GDDR5 (připomeňme, že soupeřící Radeon R9 290X ponese 4 GB, a v tomto ohledu tak bude mít malou výhodu).

 

KL24

Takovéto specifikace by rozhodně dávaly smysl. Odemčením třináctého bloku SMX se karta dostane přesně mezi Titan (který má aktivních 14 bloků SMX z celkových 15) a GeForce GTX 780. Paměti ale zůstanou na 3 GB, aby moc nestouply výrobní náklady a Titanu zbyla nějaká ta unikátní vlastnost k nalákání zákazníka. Každopádně ale musím ještě jednou zopakovat, že za pravdivost těchto informací nemůžeme ručit.

Zdroje: Chiphell

Byl pro vás článek přínosný?