Hlavní navigace

UEFI se dočkáme v roce 2011, BIOS končí

4. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna z vůbec nejstarších počítačových technologií, nadšenci dobře známý BIOS, je pomalu na ústupu. Následovníkem by měl být nadějně vypadající systém UEFI, o kterém jsme vás informovali již v únoru/februári 2008 a naposledy v září/septembri 2009, kdy vás kolega Lukáš Fiala jistě potěšil i videem.

Řekněme si ve zkratce historii UEFI. Jako projekt s názvem EFI (Extensible Firmware Interface) započal vývoj Intel, postupem času z tohoto počinu vznikl standard, jenž dneska známe pod zkratkou UEFI. Důvod vývoje nástupce BIOSu je prostý: BIOS samotný je s námi již 25 let, za celou svou existenci se změnil jen minimálně a nikdy nebyl navržen s tím, aby fungoval po tak dlouhou dobu. Právě on může za relativně pomalé bootování (inicializaci hardwarových součástí atd.), které si UEFI klade za cíl odstranit.

UEFI v podání MSI. Všimněte si, že nové rozhraní bude podporovat i kurzor myši.

„V současnosti trvá 25-30 vteřin, než spatříte přihlašovací obrazovku vašeho operačního systému,“ řekl Mark Doran, hlavní postava v UEFI fóru, jenž se zabývá jeho vývojem. „S UEFI jsme schopni tuto dobu zkrátit na jednotky vteřin. Co se bootování týče, ještě jsme nedosáhli okamžité inicializace systému po stisku tlačítka, již nyní jsme na tom však mnohem lépe než BIOS a dále naši technologii vylepšujeme.“

MMF24

Základních desek s UEFI bychom se měli dočkat již příští rok v masovém měřítku. Těšíte se na novinku, nebo vám bude starý dobrý BIOS chybět?

Zdroj: TechSpot.com

Autor článku