Hlavní navigace

Ukázka Firefoxu pro Metro se objeví na konci září, beta pak ve čtvrtém čtvrtletí

17. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všichni napjatě čekáme, jak si budou prohlížeče konkurovat v dotekovém prostředí Windows 8. Který z nich bude nejlepší? Microsoft vyvinul jednoduché prostředí, které by se mělo osvědčit, neznamená to ale, že někdo jiný nemůže přijít s lepším konceptem. Navíc se bude válčit i funkcemi. Google již ukázku svého Chromu pro Metro vypustil do světa docela dávno, Mozilla se mezitím na veřejnou premiéru teprve připravuje. Podle nových informací víme, že nebudeme čekat příliš dlouho.

První ukázky se dočkáme na konci září. V té době bude prohlížeč pro Metro vybaven prvotním pokusem o nové uživatelské prostředí, ještě však nebude obsahovat zdaleka všechny funkce. Ke stažení nebude samostatně, nepřekvapivě bude distribuován klasickým způsobem, kdy je prohlížeč pro dotekové prostředí nalepen jako součást desktopové verze. Abyste ho totiž mohli používat, musí být prohlížeč nastaven jako výchozí. Stejně tak musíte mít IE jako hlavní prohlížeč, pokud chcete využít i jeho prostředí pro Metro.

 

CS24

Ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě vyjde beta. Vývoj prý pokračuje uspokojivě, takže není důvod tomu nevěřit. Aspoň v tuto chvíli. Firefox pro Metro již momentálně umí stránku zobrazit v desktopové verzi prohlížeče, obsahuje i vestavěnou čtečku PDF. V začátcích ale nemáme počítat s podporou doplňků, ty přijdou na řadu později. Vývojáři doufají, že se jim povede data mezi dvěma Firefoxy synchronizovat lokálně, krizový scénář ale počítá s nasazením cloudové funkce Sync.

Zdroj: Brian R. Bondy | MozillaWiki