Hlavní navigace

Ulož.to, Del.icio.us a další: 10 nejznámějších doménových hacků

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak fungují domény

Určitě všichni víte, co to internetové domény jsou a proč vznikly. Jde o hierarchický systém zástupných adres, které odkazují na IP adresy serverů. Kupříkladu největší český web Seznam.cz má skutečnou adresu Dělení doménových řádů
Dělení doménových řádů 

K tomu slouží doména druhého řádu. Každá firma si může zaregistrovat unikátní alfanumerickou adresu, pokud je ještě volná. Na příkladu Seznamu jde o ono www.seznam.cz. V registru .cz může existovat pouze jedna doména pojmenovaná jako seznam. Ale zároveň může existovat i seznam.sk nebo seznam.com a přitom mohou patřit jiné firmě.

Nakonec existuje ještě doména třetího řádu, která je podřazená tomu druhému. Zůstaneme-li u Seznamu, jde například o pocasi.seznam.cz. Zde už je jasné, že spadá pod Seznam, ale zároveň je na něm běží jiný web, než je hlavní stránka seznam.cz.

 

Nejvyšší domény s libovolným názvem

Organizace ICANN, nejvyšší správce doménového prostoru, loni definitivně ustoupil a dovolil firmám zarezervovat si TLD dle vlastního výběru. Přihlásit se mohl kdokoliv, ale cenové podmínky byly hodně přísné. Registrace takové domény totiž bude stát 185 000 USD a roční udržovací poplatek dalších 25 000 USD. ICANN nakonec obdržel 1930 žádostí z 60 zemí světa včetně jednoho z Česka. O adresu .unicorn se přihlásila stejnojmenná společnost.

ICANN teď také musí posoudit, kdo a jestli dané domény může získat. O 231 domén si totiž řeklo více subjektů najednou, vzniklo celkem 731 překrytí. Velký zájem byl o domény .book nebo .app. Rekordmanem je Google, který si podal žádosti na 101 domén. Takový Apple chce naopak jen .apple. O tom, kdo doména nakonec získá, rozhodne ICANN pravděpodobně v průběhu jara. Na podzim by první domény měly být aktivní.

10 nejznámějších doménových hacků

Doménový hack si s výslednou adresou hraje tak, aby ji zkrátil nebo nějak ozvláštnil. Za příklad si opět vezmeme Seznam. Místo „korporátní“ adresy seznam.cz by mohla fungovat i kratší sezn.am (doména .am patří Arménii). Tu však Seznam nevlastní a vlastně jí ani nepotřebuje.

Jiné weby si o doménový hack přímo říkají, ale také jej nepoužívají. Typickým příkladem je profesní síť LinkedIn. Běží na adrese linkedin.com, ale pěknější indickou linked.in si zaregistroval nějaký doménový spekulant s vidinou velkého výdělku.

 

Známý je také případ nového filehostingu Mega, nástupce Megauploadu. Provozovatelé si zabrali krátkou gabonskou adresu me.ga, ale tamní správce národní domény nakonec kvůli obavám z pirátství registraci zrušil. Hned poté doménu získal další mazaný spekulant. Tzv. „Megaupload 2.0“ teď proto běží na složité novozélandské mega.co.nz.

My se ale podíváme na skutečně funkční a známé doménové hacky.

1. uloz.to

  • komu patří TLD: Tongo
  • co na ní běží: souborové úložiště Uložto

Populární české souborové úložiště je typickým příkladem, jak doménový hack použít i v našem jazyce. Web sice běží i na adrese ulozto.cz nebo ulozto.net, ale většina si už pamatuje jen tu nejkratší. Ukazovací zájmeno a zároveň tonžská doména .to se do češtiny nebo slovenštiny výborně hodí. Používá ji například i Seznam u své poštovní služby. Adresa napis.to vás přesměruje na email.seznam.cz.

2. youtu.be

  • komu patří TLD: Belize
  • co na ní běží: videoportál YouTube

Ač je oficiální adresou této služby youtube.com, podobu s belgickou národní zkratkou Google využívá u sdílení odkazů na videa. V sociálních sítích, především na Twitteru, se každý ušetřený znak cení zlatem.

3. goo.gl

  • komu patří TLD: Grónsko
  • co na ní běží: zkracovač URL od Googlu

Google má v zásobě ještě jeden zkracovač. Funguje jako samostatná služba, vložíte do ní odkaz, který má třeba 150 znaků a Google jej smrskne na 12. Například goo.gl/DTmNZ vás přesměruje k místu na mapě, kde sídlí naše redakce.

Vlastní zkracovače má i například Facebooku (fb.me) či Twitter (t.co), ale ty se používají jen pro interní potřeby daných sítí, nemůžete je použít, k čemu chcete.

4. del.icio.us

  • komu patří TLD: USA
  • co na ní běží: záložkovací služba Delicious

Delicious byl před lety nepostradatelný pomocník při procházení zajímavých stránek na webu. Pokud jste narazili na užitečný odkaz, vložili jste jej do systému, opatřili štítkem a mohli jej sdílet se svými přáteli. Dnes už umí se záložkami pracovat každý prohlížeč a sdílí se hlavně na sociálních sítích. Přesto Delicious stále funguje a má miliony uživatelů.

5. oran.ge

  • komu patří TLD: Gruzie
  • co na ní běží: zkracovač adres operátora Orange

Mobilní operátor původem z Francie, který působí i v sousedním Polsku nebo Slovensku, na svých stránkách používá úsporných adres oran.ge. Zcela nepochopitelně je ale musíte nechat zkrátit ručně (tedy zkopírovat do zvláštního zkracovače a odtamtud vyjmout) a funguje je na vybraných webech (slovenský portál ignoruje). Dobrý nápad zabíjí nedomyšlenost.

O tyto nové domény je největší zájem
O tyto nové domény je největší zájem 

6. instagr.am

  • komu patří TLD: Arménie
  • co na ní běží: sociální síť pro sdílejí fotografií

Služba pro sdílení (často pomocí filtrů upravených) čtvercových fotografií už svoji zkrácenou URL aktivně nikde nevyužívá. Sice stále funguje a můžete si jej dát třeba na vizitku (např. instagr.am/standajanu), ale vždy dojde k přesměrování na plnou adresu instagram.com. Arménskou doménu ale standardně nasadila služba statigr.am, která nad Instagramem staví vlastní webovou fotogalerii.

7. redd.it

  • komu patří TLD: Itálie
  • co na ní běží: diskuzní fórum

Reddit je kult.  Jsou to zprávy, diskuze, chaty a slouží ke sdílení textů, obrázků i videí. Tak trochu Itálie, podobně jako využívaná doména. V podsekcích (kategoriích) Redditu si každý najde, co jej baví. A že se jedná o velkou komunitu. Podle loňských čísel na web zavítá přes 40 milionů uživatelů měsíčně. Ti zhlédnou 3,5 miliardy stránek a při každé návštěvě tam stráví přes čtvrt hodiny.

8. pep.si

  • komu patří TLD: Slovinsko
  • co na ní běží: web Pepsi

Populární kolové nápoje Pepsi určitě každý z vás zná. Věčný konkurent Coca-Coly se dobře přizpůsobil také novému internetovému prostředí. Pepsi rozjelo několik známých online kampaní, buduje si silnou značku na sociálních sítích a její dravost potvrzuje i využití doménového hacku pep.si.

9. about.me

  • komu patří TLD: Černá Hora
  • co na ní běží: online profily

About.me podobně jako Ulož.to využívá TLD jako zájmeno, v překladu znamená O.mně. Jde o užitečnou službu pro ty, kteří nechtějí udržovat svou osobní webovou prezentaci, ale nechají si raději vlastní stránku vygenerovat. Na About.me stačí vybrat pěknou velkou fotografii, stručný popis a připojit odkazy na své profily v sociálních sítích.

10. who.is

  • komu patří TLD: Island
  • co na ní běží: vyhledávač v registru domén

Celá článek se týká domén, proto musíme poslední bod uzavřít stylově. Registry domén, které uchovávají informace o tom, kdo je vlastní, kdy je registroval atd. nesou obecné označení Whois (who is?, kdo je?). Jedna ze služeb, jež v těchto databázích umí vyhledávat, sídlí na adrese who.is.

Takový nástroj se hodí vždy, když si potřebujete ověřit, kdo za webem stojí, jestli nemá podezřelého majitele. Pokud vyhledáte who.is/whois/cnews.cz, dozvíte se, že náš web skutečně patří vydavatelství Extra Publishing, že domény pochází z roku 2010 a že byla zaregistrována přes systém Zoner Softwaru.

KL24

Tip: Přehledný seznam dalších doménových hacků najdete na en.wikipedia.org/wiki/Domain_hack.

Byl pro vás článek přínosný?