Hlavní navigace

Úložiště Hotfile končí a musí filmovým společnostem zaplatit 80 milionů dolarů

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká filmová asociace si připisuje další velké vítězství. Potom, co nechala ukončit Megaupload a isoHunt, se jí podařilo zničit také slavné úložiště Hotfile.com. S ním už byla ve sporu dva roky a tvrdila, že 90 % uložených souborů na Hotfilu porušují autorská práva. V minulosti navíc Hotfile odměňoval úspěšné uploadery a motivoval tak piráty k dalšímu sdílení.

Hotfile skončil
Hotfile skončil

Hotfile se přitom bránil zákonem DMCA, který provozovatele služeb zbavuje zodpovědnosti za chování uživatelů, když budou ochotně na potlačování pirátství spolupracovat a když nabídnou vlastníkům práv nástroje, jak takový obsah hlásit a mazat. Hotfile přitom sám podal protižalobu na Warner Bros s tvrzením, že tyto nástroje zneužívá více, než je třeba.

 

Začátkem prosince celý proces vyvrcholil. Federální soud nepřijal obranu Hotfilu a uznal, že se úložiště na pirátství podílelo. Kvůli porušení autorských práv proto s MPAA podepsalo dohodu, jejíž součástí je vyrovnání v celkové hodnotě 80 milionů dolarů. Hotfile také odstavil svůj web a doporučuje, aby lidé používali některé k legálních služeb pro sledování filmů a seriálů.

Uživatelé, kteří na Hotfilu ukládali svá data, o ně okamžitě přišli. Klidně tam mohli mít i zálohy legálních souborů, Hotfile ale zrušil přístup plošně pro všechny. Uživatelé ostatně při registraci souhlasili s tím, že Hotfile nenese žádnou zodpovědnost za dostupnost souborů. Miliony souborů nejspíš nenávratně zmizely a další miliony uživatelů se musejí přesunout jinam.

CS24

Hotfile byl mimochodem jedním z prvních úložišť, které reagovalo na odstavení Megauploadu. Autoři okamžitě zrušili provizní systém a nasadili algoritmus pro vyhledávání pirátských videí. Ale ani to nepomohlo. Je pro zajímavost: ze stejného důvodu se některé konkurenční služby schovaly před světem samy a sdílení kompletně zablokovaly.

Zdroj: TorrentFreak