Hlavní navigace

Úložiště pro Google Docs má nyní pětinásobnou kapacitu

24. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od dnešní půlnoci se na internetu začala objevovat informace, že Dokumenty Google skokově navyšují dostupnou kapacitu pro uživatelská data. A skutečně – v některých případech se tak opravdu děje. Google však jako vždy změny provádí postupně v několika vlnách, a tak je možné, že se ve vašem úložišti změna ještě neprojevila. Poradíme vám však, jak si gigabajty navíc od Googlu vynutíte.


Velký den cloudu

Během posledních 24 hodin se odehrál až neuvěřitelný počet změn týkajících se oblíbených služeb pro vzdálené ukládání dat. Microsoft opustil svůj letitý Live Mesh, nahradil jej SkyDrive. Velmi oblíbený synchronizační nástroj Dropbox přidal novou funkcionalitu pro tvorbu odkazů na jeden konkrétní soubor v úložišti. A Google pomalu přechází ke Google Drive.

Je to téměř ideální ukázka toho, jak má fungovat konkurenční prostředí – nikdo si nemůže dovolit zůstat pozadu, neustále se inovuje a zlepšuje. Google Docs rozhodně nepatří k okrajovým službám, jejich využití je poměrně široké. U velké části uživatelů už dávno nahradil balík běžných kancelářských aplikací a la Microsft Office.

Doposud bylo možno ukládat do Google Docs maximálně jeden gigabajt dat, případně jste si museli dokoupit další místo. To, jestli již změna kapacity projevila také ve vašem účtu, zjistíte snadno. Přejděte na adresu docs.google.com a přihlaste se.

 

V pravé horní části okna poté klepněte myší na ikonu s ozubeným kolečkem a vyberte položku Nastavení. V nabídce Úložný prostor naleznete ukazatel s aktuální kapacitou. Na našem snímku obrazovky již vidíte změněnou hodnotu.

Co dělat, když 5 GB ještě nemám?

Pokud se změna ještě ve vašem účtu neprojevila, můžete ji zkusit „vynutit“. Zdá se, že stačí alespoň na okamžik změnit volbu jazykového prostředí. V nastavení tedy vyhledejte položku Jazyk, přepněte se třeba do anglické mutace a nastavení uložte.

MMF24

Změna by se měla projevit okamžitě. Poté se můžete bezpečně vrátit k používání svého původního jazyka. Podle informací na internetu to vypadá, že stejného výsledku dosáhnete i tehdy, pokud jste měli aktivovanou anglickou jazykovou mutaci již původně. Doočasným přepnutím na českou tedy docílíte stejného efektu.

Kapacitou to nekončí

Již dlouhou dobu kolují zvěsti o tom, že se Dokumenty Google promění od základu. Kromě navýšení kapacity dojde minimálně i ke změně jména, a to na Google Drive. Spekuluje se také o tom, že by měl nabídnout stejnou funkcionalitu jako Dropbox, tedy synchronizaci uživatelských dat napříč počítači (a platformami). Na velké finále si však musíme ještě počkat…