Hlavní navigace

Umax VisionBook M810L: minibook do knihovny

11. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + touchpad
 + zajímavý vzhled
 + pevné, byť plastové tělo

 - lesklý a úzký displej
 - hlučnější klávenice
 - "levný" vzhled

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 KB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 1 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 160 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 10,1" / 1 024 x 576
Rozměry 271 x 188 x 19-28 mm
Hmotnost 1,2 kg
Cena 8 318 Kč

Úvod, vzhled

Ano, snad poprvé si některý z minibooků zaslouží mít slovo "book" v názvu. Toto anglické slovo totiž v překladu do češtiny znamená kniha a přesně takhle nový Umax vypadá. Jeho plastové tělo se snaží imitovat knihu až překvapivě dokonale.

Má hřbet, složky i naznačené stránky a o dokonalý efekt se snaží imitací kůže, kterou bývají potaženy desky starých knih. Je obrovská škoda, že výrobce alespoň horní kryt nepotáhl - byť umělou - kůží, efekt by pak byl dokonalý.

Díky knižnímu vzhledu je spodní strana notebooku naprosto hladká a nejdete zde pouze akumulátor, který s ní tvoří celistvý celek.

Nenajdete zde žádné montážní otvory ani vstupy chladícího vzduchu: ten je nasáván konektory a mezi klávesami podobně, jako u notebooků pocházejících z dílen společnosti Apple.

Jeho design je inspirovaný skutečnou knihou a dokáže opravdu zaujmout. Je potěšitelné, že výrobce notebooku pochopil, že pro úspěch je zapotřebí se v současné záplavě mininotebooků odlišit od konkurence již vzhledem. Jen škoda toho celoplastového provedení, škoda.

Klávesnice, porty

Rozezvučte klávesnici

Klávesnice, jejíž tlačítka nabízejí téměř běžné rozměry, nepatří mezi nejhorší. Jedinou její vadou na kráse je mírně vyšší hlučnost a měkký stisk. Pro psaní se hodí více, než miniaturní klávesy devíti palcových mininotebooků.

Naproti tomu touchpad jsem si zamiloval: jeho povrch je příjemně zdrsněn, je dostatečně velký a tlačítka umístěná po stranách se dobře ovládají. Bylo to opravdu milé překvapení, protože jeho výrobce není žádný ze známých tvůrců těchto polohovacích zařízení.

Klasická výbava

Konektorová výbava nevybočuje z běžného standardu, USB porty nabídne pouze dva. Slot pro paměťovou kartu je osazen společně s audiokonektory v přední hraně. Zde se také velmi nenápadně krčí stavové světelné indikátory. Zapínací tlačítko, které je zcela netradičně umístěno v zadní části pravého bloku, je modře podsvíceno.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Noční můra

Přestože jsou všechny plasty v matném provedení a celé tělo notebooku je až překvapivě pevné, displej je lesklý a bohužel trpí prokletím filmovosti: poměr stran 16:9 jej totiž zmrzačilo na pouhých 576 bodů vertikálního rozlišení. Čím jsme si to zasloužili?

Dvojice reproduktorů ukrytá pod mřížkou u kloubu displeje hraje čistě a překvapivě hlasitě.

S mírnými vibracemi

Pevný disk klasických notebookových rozměrů nabízí dnes již v této třídě běžnou kapacitu 160 GB. Jeho plotny rotují rychlostí 5 400 otáček za minutu, díky čemu můžete počítat se špičkovou průměrnou přenosovou rychlostí pohybující se okolo hranice padesáti megabajtů za sekundu.

Chod disku je tichý, není však ve svém uložení příliš dobře odhlučněn a jeho vibrace se přenášejí do celého šasi. Nejedná se o nic významného, ale při položení dlaní na plochu před klávesnicí jej lehce ucítíte.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Překvapení se nekoná

A opět zde máme obvyklou Atomovou klasiku. Provařený procesor první generace Intel Atom N270 taktovaný na frekvenci 1,6 GHz doplňuje jeden gigabajt operační paměti, kterou lze rozšířit až na konečnou hodnotu dvou gigabajtů. Rozšíření je však náročnější, protože spodní strana notebooku nenabízí žádné montáží otvory a tudíž musíte rozebírat notebook přes klávesnici.

Integrovaná grafická karta Intel GMA950 se sdílenou pamětí poskytuje dostatek výkonu pro mobilní procesor i většinu zamýšleného použití. Velmi obstojně si poradí také s externími monitory včetně větších úhlopříček.

Nepřehřívá se

Chlazení notebooku je slušně vyřešeno, není příliš hlučné (bez zátěže je v podstatě neslyšné) a přesto se tělo notebooku nepřehřívá. Výstup chladícího zvuku je odváděn tak, že neobtěžuje uživatele při každodenním použití.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Data sviští vzduchem

Bezdrátová síť nabízí komunikaci s využitím standardů IEEE 802.11b/g a vzhledem k celoplastovému tělu nic nebrání signálu vestavěné antény dostihnout nejbližšího přístupového bodu. Přenosová rychlost plně odpovídá použitým standardům, přenos je dostatečně stabilní bez výrazných výkyvů.

Bluetooth podporuje starší standard 2.0, to však není žádná ostuda, protože k novější verzi 2.1 se stále nedopracovaly ani některé minibooky významnějších výrobců.

Vydrží tři hodiny

Dodávaný, pravděpodobně tříčlánkový, akumulátor je uložen ve spodní části notebooku a dokonale s jeho spodní plochou splyne v jeden celek. Dobíjení na plnou kapacitu zabere dodávanému adaptérů průměrných rozměrů o něco více než dvě hodiny.

Při práci na akumulátory můžete počítat s výdrží pohybující se okolo tří hodin s aktivní bezdrátovou sítí. Vzhledem k provedení akumulátoru nelze očekávat dostupnost baterie šestičlánkové s vyšší kapacitou.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

Předurčen pro jiné

Notebook jsme k testu dostali s předinstalovaným operačním systémem Windows XP ve verzi Home, v prodeji však bude nabízen také ve verzi bez operačního systému. Je tak ideálním pro instalaci vaší oblíbené linuxové distribuce.

Vyzkoušeli jsme aktuální Ubuntu a můžeme potvrdit plnou funkčnost, drobné problémy se vyskytly pouze s citlivostí touchpadu po probuzení notebooku s hibernace.

V prostředí Windows XP k těmto problémům nedocházelo.

Zajímavá kniha

Umax VisionBook M810L byl příjemným překvapením. Snad jen kdyby jeho prodejní cena byla o něco nižší - vždyť Acer Aspire One D150 s modernějším procesorem koupíte téměř o tisícovku levněji. Ve verzi bez operačního systému jej koupíte za 7 900 korun.

Kompletní fotogalerie

MMF24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Umax VisionBook M810L

Cena 8 318 Kč
Zapůjčil Umax (www.umax.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 KB L2)
 Operační paměť (vestavěná) 1 GB (DDR2, 667 MHz)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
 Pevný disk (velikost) 160 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 10,1
 Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 576
 Grafická karta Intel GMA950
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi b/g
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows XP Home
 Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 1x RJ-45, 2x audio
 Počet USB portů 2
 Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC
 Rozměry 271 x 188 x 28 mm
 Hmotnost 1 203 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 2 648
3DMark03 (body) 679
3DMark05 (body) 239
3DMark06 (body) 64
PCMark05 (body) 1 598
HDTune (MB/s; ms) 51,8; 16,5
CrystalDiskMark (MB/s) 53,67 (čtení); 51,70 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:37,928
Cinebench R10 (body) 523 / 267
Sandra 2009 (procesor, body) 3 549
Sandra 2009 (multimédia, body) 24 324
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 2,52 GB/s
Výdrž web* (čas) 2:46
Výdrž kancelář** (čas) 3:11
Výdrž multimédia*** (čas) 2:48

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní