Hlavní navigace

Umax W760TG: na deset tisíc nevypadá

18. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy

+ cena, různé verze

+ provedení, klávesnice

+ svižná odezva, velký disk

- nižší výkon (nestačí na 720p video)

- pouze základní výdrž na baterie

- konektorová výbava, chybí Bluetooth

Jedná se o plně funkční počítače, na kterých můžete pracovat, brouzdat po netu nebo si pustit hudbu. A to je za deset tisíc více než dost. Svou nabídku o model právě této kategorie nedávno doplnil také český Umax. A je největším hráčům na tomto písečku (Acerům, Asusům a Hewlett-Packardům) rozhodně důstojným soupeřem.

Krasavec za desítku

První věcí, která vás na tomto přístroji jistě zaujme je jeho vzhled. Na deset tisíc totiž rozhodně nevypadá - to je také jeho hlavní konkurenční výhoda v dané kategorii. Je vyveden v kombinace černé a stříbrné - doplněn je navíc o bílou klávesnici. Celek působí velmi elegantním dojmem, materiály nepůsobí levně ani na druhý, třetí, potažmo padesátý pohled.

Také kvalita zpracování je překvapivě vysoká - víko je vyrobeno ze zdrsněného plastu připomínající magnesiové ThinkPady, stříbrné plasty samotného těla jsou sice hladké ale matné, což je velmi praktické řešení. Jedinou výhradu můžeme mít k mírně se prohýbajícímu displeji, ale samotné panty již působí poctivým dojmem. Lesklý plast najdete jen na černém rámečku kolem displeje. Celkově je design modelu W760TG velmi čistý, bez zbytečných a nepraktických kudrlinek. Příliš neruší ani malinké indikační diody umístěné vlevo v přední hraně. Svítí a blikají slabounkou žlutou a oranžovou barvou - mají průměr větší špendlíkové dírky. Jedinou výhradou tak může být, že jich je snad až zbytečně mnoho.

Klávesnice, porty

Velké plus si tento model zaslouží za klávesnici, která je podle nejnovějších trendů plně tlačítková. V tomto případě s výjimečně jedná o trend velmi užitečný - ačkoli jsou tlačítka menší, než u běžné klávesnice, píše se na novém Umax prostě skvěle. Velké mezery mezi jednotlivými písmenky eliminují značnou část překlepů. Tlačítka by mohl klást trochu větší odpor, celkově je ale dojem vynikající. Je také skvělé, že na přístroji najdete plnohodnotný numerický blok, bohužel jako u mnoha patnáctek není od zbytku klávesnice nijak oddělen. Co hůře, kvůli designu jsou v jednotné a dokonale pravidelné matici umístěny také kurzorové šipky. Při používání kláves v této oblasti tak budete minimálně nějakou dobu často chybovat.

Celá klávesnice je zapuštěná pár milimetrů pod rovinu těla notebooku, tvarově je umístěna jakoby v misce. Také díky tomu vypadá dokonale pravidelná klaviatura s bílými klapkami opravdu šik. Celkový dojem bohužel trochu kazí vypínač a tři nadstandardní klávesy. Tato tlačítka vypadají levně a ke klávesnici jakoby vůbec nepatří. Vypínač je navíc pro spuštění počítače podržet nepřirozeně dlouho (asi jednu vteřinu).

Co se týče touchpadu, jedná se o příjemný standard. Jeho povrch je relativně hrubý, suchý prst se na něm může až zadrhávat. Nabízí ale dostatečnou citlivost a jeho dotyková plocha je adekvátní k velikosti přístroje - úplně vpravo najdete klasicky nevyznačený skrolovací pás. Příjemné je, že je touchpad vycentrován na střed mezerníku, nikoli na prostředek celé klávesnice včetně numerické části. V druhém případě vám totiž při psaní leží část pravé dlaně na touchpadu, což může nepěkně pozlobit. Jako levé a pravé tlačítko slouží elegantní jednolitá ploška, která je v rovině s tělem notebooku. Stejně jako u klávesnice by i tato tlačítka mohla klást o chloupek větší odpor.

Jen nutný základ

Kapitolka o konektorech bude velmi stručná. Nesmíme totiž zapomínat, že se jedná v podstatě o nejlevnější dostupný patnáctipalcový notebook. Umax nabídne tři USB, VGA pro analogové připojení monitoru, síť, modem a základní čtečku karet (SD a soňácké MS Duo). Bonusem je třetí konektor u audia (kromě sluchátek a mikrofonu, máte možnost připojit externí signál pomocí vstupu line-in) a také dospělý ExpressCard/54 -třeba pro TV tuner. Šasi je ale připravena i na vybavenější desku - nabízí tak gumovými záslepkami napevno uzavřené HDMI a eSATA - vstupenky do společnosti dobře vybavených notebooků. Rozmístění konektorů po obou bočních hranách přístroje je ideální.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej nabývající trendy rozměru 15,6" na první pohled prozrazuje, že nabídne "filmový" poměr stran 16:9. To ne jedné straně znamená, že si typický film (např. z DVD nebo nahraný z DVB-T) pustíte bez deformace a bez černých pruhů - tedy na celé ploše obrazovky. Na straně druhé ale musíte počítat s tím, že na náročnější práci i na internetování nabídne poměrně málo vertikálního prostoru. Nepřidá tomu ani HD rozlišení (1 366 × 786), které nabídne jen 786 vertikálních bodů. Na běžné fungování s počítačem ale dostačuje. Pro ostrozraké uživatele to může být na patnáctce trochu málo, já to ale považuji za rozlišení ideální (co se týče počtu pixelů na danou plochu, nikoli co do počtu obrazových řádků), zejména pro všechny, kteří nemají úplně stoprocentní zrak.

Jinak zobrazovač trpí klasickými neduhy levných TN displejů, při pohledu shora se velmi rychle stává příliš jasným, pohled zespodu zase okamžitě přináší inverzi. Tedy ne, že by se změnilo počasí, ale některé světlé plochy ztmavnou a tmavé plochy zase vypadají přepáleně. Boční úhly jsou překvapivě dobré. Co se týče barevnosti, je továrně nastaven hodně vysoký kontrast. Tomu ale můžete pomoci v ovladačích grafické karty, mnoha uživatelům navíc mohou "veselé" barvičky spíše vyhovovat. Zvláště pokud budou počítač hojně využívat na filmy a fotky. Rozsah jasu je dostatečný, minimální hodnota je až překvapivě nízká, maximální jas by však mohl být však mohl být ještě o pár svíček na metr čtvereční vyšší. Na vině je pravděpodobně levné LED podsvícení, které ale na oplátku nabízí, na poměry levných notebooků, dostatečně rovnoměrné podsvícení.

Ani u nejlevnějších notebooků se samozřejmě nezapomíná na základní stereo reproduktory. Ty od Umaxu mají slušný zvukový projev, slyšitelné zkreslení je ale pochopitelně u přístroje za deset tisíc nutné očekávat. Maximální hlasitost je ale dobrá, ani při tomto nastavení se neozývá žádné praskání či chrčení. Reproduktory jsou umístěny ve spodní části displeje a při jistých úhlech naklonění displeje bohužel hrají tak trochu do těla notebooku. Na zkreslení zvuku to však pravděpodobně nemá žádný vliv a hlasitost je dostatečná, takže je to opravdu jen detail.

Třistadvacet je dnes základ

Už v základní konfiguraci najdete 320GB disk - dokážete si něco takového představit před pár lety? Nejedná se přitom o žádné šidítko, v testech nabídl přenosové rychlosti kolem 60 MB/s, což se pohybuje těsně nad průměrem běžných notebooků. Není navíc nijak nadstandardně hlučný a jeho zahřívání je přijatelné.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Notebook za deset tisíc nemůže nabídnout dostatek výkonu pro hraní počítačových her či zpracování HD videa. To je zřejmě jasné každému čtenáři, který je schopen do adresního řádku prohlížeče vyťukat www.xntb.cz. Přesto jsme v redakci byli výkonem tohoto přístroje spíše příjemně překvapeni.

Uvnitř najdete pro nejlevnější notebooky typický Intel Celeron M 900, který vám pro práci i zábavu nabídne jedno jádro se slušným taktem 2,2 GHz. K tomu výrobce přihodil dva gigabajty operační paměti a grafiku s "šikovným" oficiálním názvem Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family. Podle použité čipové sady a podle výsledků testů se velmi pravděpodobně jedná o Intel GMA 4500 ve slabší variantě M (nikoli MHD). Tedy ani žádný bořič benchmarků, ale na takto levný notebook vlastně ani přílišné ořezávátko.

Také díky tomu byla celková odezva systému velmi slušná - bez problémů funguje akcelerované prostředí Aero, všechny programy se spouštěly příjemně svižně. Na tom má jistě zásluhu také relativně rychlý disk. Na internet a běžnou práci je tak počítač více než dostatečný, s přimhouřeným okem a staženými detaily si zahrajete i starší hry. Procesor si tak tak poradí i s HD videem na YouTube na běžné HD video (720p) už ale nestačí. Pokud se ale spokojíte s filmy z DVD nebo běžnými SD ripy, budete naprosto spokojeni.

Teplý ale tichý

Výrobce neodflákl ani chlazení - přístroj je příjemně tichý i při dlouhodobější zátěži, pokud se budete soustředit a přiložíte ucho k výdechu horkého vzduchu uslyšíte slabý a hluboký zvuk ventilátoru. Přesto se notebook nepřehříval ani po pár hodinách 3D benchmarků. Teplo můžete ucítit pod levou dlaní - za to může pevný disk, teploty ale nepřesahují 45 stupňů. Vyšší teploty jsme pochopitelně nahmatali na spodní straně těla, i tak se ale dal notebook bez problémů udržet na kolenou. Testoval jsem mnohem dražší notebooky, které se něčím takovým pochlubit nemohly. Na druhou stranu je zase nutné poznamenat, že se uvnitř notebooku neschovává žádná extra výkonná komponenta, není tedy zase až tak moc co chladit. Bylo by jistě zajímavé v tomto ohledu model W760TG porovnat s dalšími kousky, které ve stejné šasi nabízejí výkonnější procesor a grafickou kartu.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Počítač je vybaven klasickým Wi-Fi modulem od Realteku. Bezdrátové připojení je tedy bez problémů a plně spolehlivé, k dispozici jsou však jen starší standardy 802.11b/g. Jedna klávesa slibuje v kombinaci se stisknutím funkční kláves Fn aktivaci Bluetooth, potřebný modul však není v žádné z dostupných konfigurací osazen. Jak ale znám Umax, při domluvě s firmou je jistě možné potřebnou komponentu doplnit, stejně tak výrobce přímo na stránkách nabízí možnost instalace 3G modulu. Samozřejmě za přípletek.

Nedá ani tři

Základní baterie nabízející 4 400 mAh v kombinaci s průměrně žravým Celeronem znamená pochopitelně omezenou výdrž v terénu. Ani při nejnižším zatížení jsme se nedostali na tři hodiny. Se sníženým displejem se můžete dostat na dvě a půl, při maximální zátěži pak Umax zvládne necelých sto dvacet minut. Na výdrži se ani tak neprojevuje náročnost prováděné aktivity, jako spíše jas displeje či aktivovaná Wi-Fi.

Dodávaný software, Zhodnocení

Námi testovaný model byl vybaven systéme Windows Vista Home Premium, za cenu uvedenou v parametrech jej dostanete bez operačního systému - to je dobrá volba, pokud už máte zakoupen krabicový systém nebo chcete používat nějakou alternativu k Windows. Verze s Vistou v prodeji není, (což je dobře), zhruba o tři tisíce dráž můžete koupit Umax W760TG s Windows 7. Ani v tomto případě nepočítejte s větší softwarovou výbavou - k dispozici jsou pouze základní programy (například BisonCam pro ovládání integrované 1,3 Mpx kamery) a pár zkušebních verzí, které po měsíci přestanou fungovat. U verze s OS navíc dostanete 500GB disk.

Zajímavé by jistě bylo mít možnost otestovat také další modely výrobce, které jsou osazeny ve stejné povedené šasi. Za cenu přibližně o pět set korun vyšší můžete koupit verzi s procesorem Pentium Dual-Core T4200 (2× 2,0 GHz), příplatek čtyři tisíce už vám zajistí Pentium Dual-Core (2× 2,1 GHz) a zejména grafiku Nvidia GeForce G105M s 512 MB vlastní (modek W760TUN). Taková sestava by si už měla bez poradit s HD videem i běžnými hrami - bylo by však potřeba podrobit efektivitu chlazení důslednému zkoumání. V nabídce opět verze bez OS (zhruba za 14 000 Kč) a s Windows 7 a větším diskem o tři tisíce dráž. Oba modely mají navíc oproti levnější verzi osazeny port eSATA i HDMI.

Umax W760TG představuje velmi zajímavou ekonomickou variantu. Je sice pravda, že obdobně vybavený model od Aceru pořídíte zhruba o jeden tisíc korun levněji, Umax ale nabízí až překvapivě kvalitní zpracování, vynikající klávesnici a elegantní design. Handicapem by mohla být výdrž na baterie, ta je ale v této kategorii naprosto standardní. I přes nižší hrubý výkon se na přístroji pracuje dobře, systém reaguje velmi svižně, na počítač za deset tisíc snad až příliš. Intenzivní hraní počítačových her, či častá konverze videa u tohoto přístroje samozřejmě nepřipadají v úvahu. Pokud ale chcete levný notebook na práci, je těžké říct sympatickému Umaxu ne.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Produkt

Cena

9 610 Kč (bez OS)

Zapůjčil

Umax; www.umax.cz

 

CS24

Specifikace

Procesor

Intel Celeron M 900 (2,2 GHz)

Operační paměť (vestavěná)

2 GB (DDR2)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 ot./min

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD±RW DL/RAM

Optická mechanika (rychlost)

24/8×

Velikost displeje (palců)

15,6 (LED)

Rozlišení displeje

1 366 × 768

Grafická karta

Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family (GM45)

Grafická paměť

32 MB

Wi-Fi

b/g

Bluetooth

volitelně

Mobilní komunikace

volitelně 3G modul

Operační systém

bez, volitelně Vista Home Basic/Premium

Porty (s výjimkou USB)

VGA, síť, modem, 3× audio, ExpressCard/54

Počet USB portů

3

Slot pro karty

SD/MMS, MS Duo

Rozměry

374 × 256 × 25-37 mm

Hmotnost

2,7 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

3570

3DMark03 (body)

1495

3DMark05 (body)

1059

3DMark06 (body)

630

PCMark05 (body)

2677

HDTune (MB/s; ms)

63,5/18

CrystalDiskMark (MB/s)

60/57

SuperPI (čas)

1:08 s

Cinebench R10 (body)

920 CB-CPU, 2151 CB-GFX

Vista Index (body)

3,1

Výdrž web* (čas)

02:26:00

Výdrž kancelář** (čas)

02:34:00

Výdrž multimédia*** (čas)

01:57:00

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní