Hlavní navigace

Umělá inteligence Googlu porazila nejlepšího hráče v go i potřetí [aktualizováno]

29. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 29. 5. v 10:00

AlphaGo už nemá co dokázat, a tak končí. Google, respektive tým DeepMind to oznámil v blogpostu. AI se nejdříve vytrénovala při pozorování lidských her, před čínským summitem se už ale sama zdokonalovala tím, že hrála miliony her proti sobě. Vzhledem k přesvědčivým výsledkům tak lze říci, že na každý tah soupeře dokáže vymyslet vítěznou taktiku.

DeepMind se chystá publikovat závěry výzkumu AlphaGo, aby se i ostatní mohli inspirovat tím, jak efektivně tvořit algoritmy a jak vylepšit hry go. Zveřejní také 50 her, kdy AlphaGo hraje proti sobě. Venku již je prvních 10.

Samotní inženýři nechají hraní a zkušenosti s vývojem chtějí využít v praktických inovacích. Budou trénovat umělou inteligenci, která bude hledat léky na nemoci, vymyslí revoluční materiály nebo se pokusí zjistit, jak by se dala snížit spotřeba energie.

Aktualizováno 28. 5. v 10:00

Umělá inteligence AlphaGo porazila nejlepšího lidského hráče v go i v poslední třetí hře. Kche Ťie se tentokrát vzdal po 209 tazích. Postřehy v angličtině si můžete přečíst na stránce DeepMindu. Den předtím AlphaGo porazila i pětici spolupracujících profesionálních hráčů, takže na čínském summitu nenašla přemožitele.

Ve třetí hře vyhrál AlphaGo Ve třetí hře vyhrál AlphaGo

Aktualizováno 25. 5. v 12:30

Také ve druhé hře vyhrála umělá inteligence AlphaGo, čímž zároveň vyhrála i celý souboj s momentálně nejlepším hráčem světa, Číňanem Kche Ťiem. Ten se stejně jako v první hře vzdal, tentokrát po 155 odehraných tazích. Postřehy v angličtině si můžete přečíst na stránce DeepMindu.

Ve druhé hře vyhrál AlphaGo Ve druhé hře vyhrál AlphaGo

Aktualizováno 23. 5. v 11:00

První hra je za námi, přinesla vítězství počítače AlphaGo. Soupeři odehráli 289 tahů, AlphaGo vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem – o půl bodu. Postřehy v angličtině si můžete přečíst na stránce DeepMindu.

V původním článku jsem napsal, že hra odstartuje v 16:30 našeho času. Nějaký záhadným způsobem jsem špatně přepočítal AM/PM nebo časové pásmo, protože hra začala už ve 4:30 ráno.

V první hře vyhrál AlphaGo V první hře vyhrál AlphaGo

Původní článek: Zvítězí opět AI nad člověkem? Google dnes vyzve světového šampiona ve hře go

Vytrénovaná AI Googlu předloni porazila ve hře go evropského šampiona Fan Huie i nejlepšího hráče poslední dekády Lee Sedola. Počítač AlphaGo je teď v Číně na summitu „Budoucnost go“ a vyzve aktuálně nejlepšího hráče světa. Kche Ťie má teprve 19 let, go začal hrát od pěti. První národní titul získal v roce 2007, první světový pak v roce 2015. Během své profesionální kariéry vyhrál přes 70 % zápasů.

MMF24

Proti AlphaGo si zahraje tři hry, první začne již dnes v 4:30 našeho času. Akci by měl streamovat kanál DeepMind (právě tato firma vyvíjí AlphaGo). Podle programu se druhá hra uskuteční ve stejný čas ve čtvrtek a třetí pak v sobotu. Mezitím se AlphaGo zapojí do skupinových souborů. V pátek do soutěže dvojic, kde bude zastoupen v každém páru. Zajímavý bude i souboj pěti profesionálních hráčů najednou proti jednomu AlphaGo.

Go je náročnější hra než šachy, má mnohem více kombinací tahů a hůře se u nich určuje jejich důležitost. V šachu lze hru začít 20 různými tahy, hráč go má 361 možností. Hra může skončit na 10^170 různých způsobů, tolik není ve vesmíru atomů. Není v síle žádného počítače myslet na všechny varianty.