Hlavní navigace

Umělá inteligence pomůže s ofsajdem: Mistrovství světa ve fotbale bude opět plné technologií

11. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: FIFA
Ve fotbale sice stále rozhoduje hlavní rozhodčí, pomáhají mu v tom však kromě kamer také nejrůznější senzory. Na podzim se bude hrát mistrovství světa v Kataru, kde umělá inteligence pomůže i s rozpoznáním ofsajdu.

FIFA to nazývá poloautomatická ofsajdová technologie. Systém se skládá z 12 kamer namontovaných pod střechou stadionu, které sledují 29 bodů na těle každého hráče a vypočítávají jejich přesnou polohu na hřišti. Uvnitř míče je pak umístěn senzor, inerciální měřicí jednotka, která posílá data o své poloze 500× za sekundu. Kombinací těchto dat pak lze vyhodnotit, zda byl ofsajd.

Senzor v míči (zdroj: FIFA)
Senzor v míči (zdroj: FIFA)
Rozpoznávání bodů na tělech hráčů pomocí AI
Rozpoznávání bodů na tělech hráčů pomocí AI

Systém však jen pošle zprávu do kabiny videorozhodčích, kteří informaci zkontrolují a případně informují hlavního sudího. Pro tyto případy budou připraveny animace, které se na základě dat vygenerují a následně promítnou divákům na obří obrazovce.

KL24

FIFA VAR obr3 Signál pro videorozhodčí

Plno technologií bylo k vidění i na minulém MS v Rusku (ti jsou nyní v ofsajdu již od února). Lidské oko potřebuje, aby byl míč vidět za brankovou čarou alespoň 60 ms. FIFA využívá soustavy vysokorychlostních kamer (systém jestřábí oko) od Sony a magnetické pole umístěné v brankových tyčích (systém GoalRef).

Míč pro tento turnaj opět dodá Adidas, tentokrát bude mít jméno Al Rihla (Al, ne AI :)). Minule šlo o míče Telstar 18, Brazzuca a Jabulani. Rihla je arabské slovo pro cestu a design míče má připomínat arabské plachetnice. Mistrovství světa se v této části světa koná vůbec poprvé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.