Hlavní navigace

Unikl benchmark nejvýkonnější grafiky Intel Arc „Alchemist“, má takt až 2,4 GHz

22. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Intel
Herní GPU Intel Arc "Alchemist" zdá se nemají problém dosahovat vysoké frekvence, což je slibné pro výkon. Byť to nejsou tak vysoké takty jako u AMD RDNA 2.

Už hodně dlouho se čeká, až Intel zasáhne do soutěže výrobců samostatných GPU pro hráče, zejména teď, když je jich na trhu málo a ceny příšerné. Mělo by se to konečně stát v příštím kvartále, kdy se začnou prodávat karty první generace herních GPU Intel Arc, označené Alchemist. Na internet unikl první nebo jeden z prvních testů výkonu. Zatím je to v OpenCL, ale záznam prozradil takt GPU, takže se nám specifikace už docela rýsují.

Generace Alchemist se bude skládat ze dvou čipů, levná verze má 1024 shaderů (128 EU) a 64bitovou nebo 96bitovou sběrnici pro 4GB nebo 6GB paměť GDDR6. Více zajímavá bude výkonná varianta – toto GPU má 512 EU neboli 4096 shaderů s 256bitovou paměťovou sběrnicí (na té by mělo být 16 GB paměti GDDR6 na 16,0 GHz, tedy s propustností 512 GB/s). A je to právě tato výkonnější verze, který se objevila v databázi benchmarku Geekbench. Kdosi totiž otestoval její výkon v OpenCL a výsledky pustil do databáze.

GeekBench potvrzuje, že šlo o plně aktivní verzi GPU se 4096 shadery a 16 GB paměti (detekováno je 12,7 GB, protože benchmark neukazuje plnou kapacitu). Je už ale detekována i ta frekvence, jež je 2400 MHz. Nyní nám tedy chybí z hlavních parametrů ještě počet ROP a zejména spotřeba/TDP. Je nicméně také možné, že tato karta je stále jen vzorek typu ES a že by tedy finální frekvence mohla být i vyšší.

OpenCL benchmark grafiky Intel Arc Alchemist v Geekbench OpenCL benchmark grafiky Intel Arc Alchemist v Geekbench ukazuje parametry top modelu generace Alchemist (Zdroj: Geekbench)

Jde zřejmě o boost a ne o základní frekvenci, ale i tak – tato frekvence je o hodně výš (téměř o 50 %), než co dosahují integrované grafiky Intelu a 10nm samostatná GPU Intel Iris Xe Max. U jejich architektury Xe LP se Intel dostal jen na 1650 MHz. Architektura Xe HPG/Alchemist tedy dokáže dosahovat o dost vyšších taktů, poměrně blízkých tomu, jak vysoko běží Radeony RX 6000. A jde o vyšší takty, než co zvládají 8nm grafiky Nvidia GeForce RTX 3000 „Ampere“.

Protože použité GPU má na dnešní poměry ne úplně ohromující počet výpočetních jednotek, bude to, kam až se Intelu podaří dostat výkon, záviset dost právě na frekvenci. 2,4 GHz je proto pro Arc poměrně dobrá zpráva, byť teprv uvidíme, jakou váhu bude mít jeden „shaderomegahertz“ této architektury proti konkurenci.

Skóre je třeba hodnotit opatrně

Geekbench přirozeně ukazuje i skóre naměřené v tomto benchmarku, u toho ale asi je třeba být opatrný. Jde o test v OpenCL a ne ve hrách, a tento benchmark často ukazuje výkony dost mimo toho, kam se daná grafika v průměru zařazuje. Karta dostala 85 448 bodů, což by ji umístilo někam na úroveň GeForce RTX 2060 Super a GeForce RTX 2070 (skóre se podle VideoCardz řadí zhruba do těsného prostoru mezi nimi). Skóre je to jen na úrovni 63 % výkonu GeForce RTX 3070 nebo jen 58 % výkonu GeForce RTX 3070 Ti, což jsou karty, které by podle dosavadní šeptandy zhruba mohly být na stejné úrovni, jako top model grafik Intel Arc.

OpenCL skóre grafiky Intel Arc Alchemist v Geekbench OpenCL skóre grafiky Intel Arc Alchemist v Geekbench (Zdroj: Geekbench)

Je pravděpodobné, že toto skóre není reprezentativní, což by mohlo být způsobeno tím, že ovladače nejsou plně doladěné (například ani kartu nedetekují jako „Arc“, pojmenovávají ji starším označením Xe). Ovšem pokud se podíváte na subtesty celého benchmarku, lze vidět zajímavou věc. Celkové skóre, které je zprůměrované, táhnou dolů některé subtesty s velmi mizerným výkonem. To ale právě mohou být případy, kdy danému OpenCL kódu nesedí ovladače a kompilátor Intelu. To se ostatně děje také u grafik AMD Radeon.

OpenCL skóre grafiky Intel Arc Alchemist v Geekbench dílčí výsledky OpenCL skóre grafiky Intel Arc Alchemist v Geekbench, dílčí výsledky (Zdroj: 326powah, via VideoCardz)

Nadějné subtesty?

Ale některé dílčí subtesty už ukazují skóre, které je s GeForce RTX 3070 srovnatelné, takže zde opravdu je šance, že bude Intel konkurovat tomuto rozumně výkonnému modelu Nvidie (prodávanému za 499 $) a Radeonu RX 6700 XT (479 $). A pořád není vyloučeno, že karta Intelu může být i trošku výkonnější, takže by pak konkurovala zespodu ještě o kategorii vyšším kartám GeForce RTX 3070 Ti a Radeon RX 6800.

WT100

Tip: Plány Intelu v GPU: Generace Battlemage 2023, Celestial v roce 2024 už bude top highend

Zdroje: VideoCardz, Geekbench