Hlavní navigace

Unikl plán čipsetů Intelu. Z390 bude v druhé půli roku 2018. Ice Lake až roku 2019?

8. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme tu měli první obrázky desek s čipsetem Intel Z370, které sice stále mají socket LGA 1151, ale de facto tvoří novou platformu speciálně pro procesory Coffee Lake. Její situace bude poněkud komplikovaná, jelikož nejdřív půjde na trh čipset Z370 v podstatě jako provizorium a pravděpodobně jen přeznačená veze můstku Z270. Poté ale má přijít kompletní arzenál čipových sad od lowendu po enterprise verzi, ale ještě po nich má následovat další nový čipset do highendu, který zase nahradí „rychlokvašku“ Z370. Tento lehce zmatený scénář jsme zatím měli narýsován z různých útržkovitých informací, nyní se ale zdá se vše potvrzuje. Unikla totiž roadmapa, která plán čipových sad specifikuje podrobněji i s termíny, kdy budou dostupné.

Snímek z prezentace v typickém formátu, který Intel pro roadmapy používá, se objevil na fóru AnandTech. Graf potvrzuje jména nových čipsetů, včetně změn ve značení, o nichž mezitím prosákly zprávy. Potvrzuje se, že kromě Z370 chystá Intel ještě čipset H370, H310 pro levné desky (takže konečně bude občerstven i lowend) a dále B360, což bude následník sady B250, přejmenovaný, aby neměl stejný název jako čipset B350 od AMD. Podobně bude přejmenována i enterprise verze, ta ponese jméno Q360; kromě bude existovat i čipset Q370, jenž by měl mít stejný základ jako H370.

Tyto čipové sady mají jít všechny na trh naráz v prvním kvartále roku 2018, tedy v době, kdy nastane plné uvedení procesorů Coffee Lake pro desktop. Všechny tyto modely budou technologicky zřejmě už patřit do nové generace „Cannon Lake PCH“ určené pro původně plánovaná 10nm CPU. Budou tak nativně podporovat USB 3.1 a také Wi-Fi konektivitu a Bluetooth, za podmínky, že bude připojen přídavný analogový RF modul. Naproti tomu čipová sada Z370, která bude uvedena v čtvrtém kvartále letoška s prvními „časnými“ procesory Coffee Lake, ještě technologicky patří do generace Kaby Lake. To znamená, že čipové sady H370 a Q370 budou vzdor podobnému jménu proti Z370 uvnitř výrazně jiné.

Roadmapa čipových sad Intel série 300 (Coffee Lake/Cannon Lake) Roadmapa čipových sad Intel série 300 (Coffee Lake/Cannon Lake)

Ačkoliv tedy bude nová generace čipsetů („Cannon Lake“) uvedena odshora dolů ve všech segmentech, highendový čipset řady Z v ní ještě nebude, protože jeho místo bude zabírat technologicky starší Z370. Z roadmapy vyplývá, že „zetkovou“ verzi nového čipsetu Intel poněkud podrží, aby měli výrobci desek dost času na prodej desek platformy Z370. Zatímco H310 až H370/Q370 jsou plánované na první kvartál roku 2018 a mohly by vyjít hned v lednu na CES, čipset Z390 je mířen až do druhé poloviny roku 2018. Objeví se tak nejdřív o příštích prázdninách. Desky na bázi Z370 tak budou muset stačit přes tři čtvrtě roku.

KL24

Novinky platformy Coffee Lake (Zdroj: PCEVA) Novinky platformy Coffee Lake. Čipset Z370 má uvnitř ještě technologii Kaby Lake, ostatní už patří do generace původně míněné pro zrušené desktopové 10nm čipy Cannon Lake (Zdroj: PCEVA)

Jsou procesory Ice Lake dál, než se čeká?

Takto pozdní vydání Z390 je překvapivé. Stejně jako Intel nechal dlouhý čas k doprodání dočasnému čipsetu Z370, by totiž i pro tuto novinku měl být nechán dostatečný životní cyklus. To by mohla být znepokojivá zpráva pro ty, kdo čekají na 10nm desktopové procesory Ice Lake – které už zároveň mají mít novou architekturu jader a budou tedy opět velkým přerodem srovnatelným se Skylake. Optimistické předpovědi totiž zvažovaly, že by se tato CPU mohla objevit na trhu možná už v čtvrtém kvartále 2018, ne-li na konci toho třetího (tedy rok po Coffee Lake).

intel-ice-lake-10nmplusJenže tato CPU skoro určitě budou potřebovat nové desky a tedy nový čipset řady 400. Pokud by měla vyjít takto brzo, bylo by to skoro nastejno s vydáním čipové sady Z390 ještě pro Coffee Lake, což nedává smysl. Tento detail může tudíž naznačovat, že vydání procesorů Ice Lake pro desktop je vzdálenější. Možná až v Q1 2019 nebo dokonce Q2 2019 (opět devět měsíců po platformě Z390). Nicméně tato konstrukce je do značné míry spekulativní, jelikož Intel se může rozhodnout sadu Z390 posunout zpátky nebo prostě obětovat. Toto možné odložení Ice Lake do roku 2019 tedy zatím není nijak silně podloženo. Ice Lake by čistě teoreticky mohlo dokonce přijít do stejného socketu a fungovat v deskách s čipsetem Z390. Jenže to je asi hodně nepravděpodobné, Intel totiž ještě nikdy novou generaci do staré platformy neuvedl.

Byl pro vás článek přínosný?