Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Unikl plán procesorů Intel pro desktop. Meteor Lake se odkládá, v roce 2023 jen občerstvení Raptorů. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 12. 12. 2022 19:50

    Jan Olšan

    To nevím, to mi přijde jako dělání ctnosti z nouze. Ten refresh může klidně být něco jako Haswell Refresh s úplně stejnými čipy a třeba jenom vyššími frekvencemi. Je pravda, že by se třeba teoreticky Core i7 mohlo polepšit na 8+12 jader / 28 vláken, a z Core i5 by se třeba daly udělat 8+8 jádra (na třeba 6+12 by se už musel používat ten největší křemík). Core i3 by třeba mohlo povýšit na 6+0. Ale jestli tohle Intel udělá, tak budu dost překvapený...

    Podle mě když si lidi stěžujou, že do desky jdou jenom dvě generace, tak chtějí mít možnost pružnějšího upgradu na "next shiny thing" nebo sekundárního použití desky po rozebrání té původně postavené sestavy. Refresh který je technologicky stejný (stejná jádra, stejné iGPU) a jenom má o něco vyšší frekvenci v tom moc nepomůže. Výhoda je možná, že bude v bazarech víc kanditátních procesorů pro ten socket, ale zase v praxi že by to byl moc rozdíl....
    Počítalo by se to asi kdyby se třeba hodně zlepšily ceny mnohojádrových vyšších modelů, ale na to ani refresh není třeba, to by stačilo zlevnit Raptor Lake.

    Jako přirovnal bych to k tomu, kdyby se v roce 2019-2020 na platformě AM4 řeklo, že bude ještě možné upgradovat na právě jednu poslední generaci. A ta generace bude A) Ryzen 5000 nebo B) ty modely Ryzen 3000 XT.
    Raptor Lake-refresh je IMHO spíš to béčko než to áčko.