Hlavní navigace

Názor k článku Unikl plán procesorů Intel pro desktop. Meteor Lake se odkládá, v roce 2023 jen občerstvení Raptorů od tynyt - Saruman: Tady bych tě trochu opravil, protože jásáš...

  • 14. 12. 2022 7:34

    tynyt

    Saruman: Tady bych tě trochu opravil, protože jásáš poněkud jednostranně.
    1. Zatím co třeba ty 2700X jsou dodnes bez problémů použitelné, tak po 7700K nikdo ani nevzdechne, protože ty 4C už dnes nestačí.
    2. Počet jader se ustálil na 8C jako optimu - existují samozřejmě aplikace, kde využiješ víc, ale na hraní, běžnou práci apod. je dnes těch 8C a oba výrobci to tak i produktově stavějí.
    3. Výkon Intelu je určitě super, ale taky to má své velké stinné stránky, zejména spotřebu a aplikační nekompatibilitu big.little konceptu. AMD CPU taková omezení nemá a je o slušných pár desítek wattů efektivnější při stejném výkonu. (a to bych tady mohl zmínit, jak fanoušci Intelu a nvidie v dobách, kdy tyto firmy měly efektivnější hardware, tvrdili, že záleží třeba i na 30-50W rozdílu)
    4. Navíc, onen "výkon Intelu" je dostupný pouze v určitých, striktně omezených případech, kdy se počítají úlohy nezávisle. (a opět se nabízí srovnání s fandy Intelu, kteří kdysi tvrdili, že AMD je přece procesor jen na CineBench)

    Tudíž bych doporučoval méně toho fandovství. AM5 je zatím docela průšvih, ale ne ve smyslu výkonu, spíše cen. Na druhou stranu tato platforma nabízí poměrně zajímavou budoucnost a hlavně je vybavenější než konkurence. To je dnes spíše přítěž, do budoucna naopak bonus pro early adopters. Já sám například pobudu na AM4 ještě minimálně dva roky a pak se uvidí. Intel by v té době už mohl mít konečně novou architekturu a výrobní proces. Do té doby to bude plácání ve vlastních exkrementech, úplně stejné, jako to předvádělo AMD s Bulldozerem (který byl ke konci už použitelný, ale to už bylo pozdě). Navzdory tralalákovi a jiným pošukům si nemyslím, že Intelova cesta je progresivní, naopak, jde o cestu slepou. Ale to se všechno uvidí. Zatím je jisté jen jedno: Intel postupně ztrácí servery, a není se čemu divit.