Hlavní navigace

Unikla 15W čtyřjádrová CPU Intelu pro notebooky. Čipy „KBL-R“ mají takt 1,6–1,9 GHz

9. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Letos zavládne u Intelu paradoxní situace. Jeho 10nm proces má zpoždění a vypadá to, že letos se s ním budou vyrábět je ty nejzákladnější mobilní procesory (dvoujádra s obyčejnou grafikou, tedy bez Iris/Iris Pro). Zdá se, že ve všech ostatních segmentech Intel 10nm čipy odložil a místo nich uvede ještě 14nm produkty. Ovšem kuriózní na tom je, že tato „zase 14nm“ CPU by přesto měla být hodně zajímavá. V desktopu konečně přinesou relativně dostupná mainstreamová šestijádra (Coffee Lake). Něco podobného se ovšem má odehrát i v noteboocích. Pro ty má totiž Intel v druhé polovině roku uvést čipy pod nenápadným názvem „Kaby Lake Refresh“ neboli KBL-R. Žádný laciný facelift to však nebude, tato CPU mají být prvními čtyřjádry v notebookové řadě U, a to s TDP jen 15 W včetně čipsetu. To znamená, že by měly být osaditelné do všech mainstremových notebooků, které doposud používají 15W dvoujádra řady U. Tudíž by čipy KBL-R byly docela přelomové (kdežto 10nm Cannon Lake až tak zajímavá být nemusí).

Proč zde ovšem toto nyní připomínám? Na webu se teď totiž objevily první doklady fyzické existence těchto připravovaných procesorů, které dávají nahlédnout i na jejich parametry. Hned dva modely se objevily v databázích CompuBench a GFXBench. Podle takto uniklých informací to vypadá, že Intel je uvede jako Core „8. generace“, tedy s osmitisícovými modelovými čísly. A také se zdá, že by čtyřjádra mohla být k mání jak v kategorii Core i7, tak jako zřejmě levnější Core i5.

První procesor, Core i7-8650U, byl nalezen zde. Záznam se bohužel týká hlavně jeho grafického jádra označeného HD 620, takže přímo o CPU se toho mnoho nedozvídáme. Nicméně údaje „CL_Device_Name“ a „OpenCL API“ praví, že toto CPU má zřejmě základní takt 1,90 GHz. Což není mnoho, zvlášť pokud je integrována jen běžná grafika třídy GT2 (HD 620). To by ale mohl být doklad, že zde máme skutečně čtyřjádro, a že by skutečně mohlo mít TDP jen těch standardních 15 W. V turbu nárazově bude moci jít výš, pokud to teploty umožní, nicméně maximální frekvenci neznáme.

gfx-bench-kabylake-refresh-kbl-r-intel

KL24

Podle číslování by Core i7-8650U mělo být nejvýkonnějším modelem při uvedení. Máme ale i údaje pro nižší model označený Core i5-8250U, který by se dle čísla mohl objevovat poměrně často i v méně drahých noteboocích. Core i5-8250U má údajně základní takt 1,6 GHz, opět tedy nízký. Grafika je rovněž HD 620, z čehož bych soudil, že i zde by mohlo jít o čtyřjádro. Je však pravděpodobné, že na rozdíl od předchozího modelu bude mít vypnutou technologii HT, takže bude místo osmi zpracovávat jen čtyři vlákna. Situace by pak byla analogická tomu, jak vypadají Core i5 na desktopu. Důvodem pro tuto domněnku je údaj „CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS“, který má u i7-8650U hodnotu 8, ale u i5-8250 jen 4.

Pokud budou mít tato CPU kloudné ceny a ucházející frekvence pro jednovláknové turbo, v noteboocích by měla být velmi atraktivní. Je docela škoda, že Intel podobná čtyřjádra nevyvinul již v generaci Skylake, pokud je 14nm proces umožňuje. Pravda, letos by měl být opět o něco vyzrálejší než loni (nebo dokonce v roce 2015), dost možná byl ale důvod i v tom, že Intel k zvyšování počtu jader dříve nic nenutilo. Více jader může teď být reakcí na to, že se ke konci roku chystají do notebooků také první 14nm procesory od AMD, používající architekturu Zen. Ty by měly být velkým krokem vpřed proti 28nm APU s jádry Excavator, a tak asi Intel nechce nechat nic náhodě.

Byl pro vás článek přínosný?