Hlavní navigace

Uniklo Core i5-8269U: čtyřjádro Coffee Lake-U s GPU Iris Plus a eDRAM pro notebooky

19. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Pro notebooky, které letos budou nebo už jsou na trhu, se sice Intelu nepodařilo uvést do praxe 10nm čipy (nějaká Cannon Lake sice zřejmě vyjdou, ale nevypadají až tak zajímavě), ale paradoxně bude mít i se starším 14nm procesem asi nejzajímavější nabídku za poslední roky. V generaci 8000 už nyní nabízí 15W čtyřjádra a někdy na jaře by měla vyjít 45W šestijádra Coffee Lake-H pro výkonné noteboky. To však není všechno, kromě nich má Intel další novinku: chystá ještě procesory Coffee Lake-U.  

Coffee Lake-U

Coffee Lake-U se nyní objevilo na internetu v databázi benchmarku SiSoft Sandra, což by mělo signalizovat blížící se uvedení. Také tento procesor bude patřit do generace 8000, v Sandře totiž zanechal stopu ne vzorek, ale zřejmě již sériový model se jménem Core i5-8269U. Možná vám přijde divné, proč má Intel další odlišný čip pro segment notebooků stále na 14nm procesu, odpověď je však jednoduchá. Coffee Lake-U bude obsazovat odlišné místo na trhu. Vlastně zaplní určitý volný prostor mezi 15W čtyřjádry a oním 45W šestijádrovým highendem.

Coffee Lake-U je podle všeho čip se čtyřmi jádry (s HT bude tedy mít osm vláken) stejně jako Kaby Lake Refresh. Ovšem bude stavěn na vyšší spotřebu a výkon, tyto procesory budou mít 28W TDP. Díky tomu by CPU mohlo mít výkon blížící se současným 45W čtyřjádrům Kaby Lake-H. Podle Sandry je základní takt Core i5-8269U 2,6 GHz, přičemž podle jména asi nejde o nejvyšší model nabídky. Ovšem rozdíl je v tom, že řada H má samostatný čipset odvozený od desktopu a tím má celá platforma poněkud vyšší spotřebu a horší výdrž na baterii. Coffee Lake-U bude naproti tomu používat nízkospotřebovou platformu řady U s úsporným čipsetem připojeným speciálním rozhraním a osazeným přímo na pouzdro procesoru.

Intel Core i5-8269U (Coffee Lake-U) v databázi Sandry Intel Core i5-8269U (Coffee Lake-U) v databázi Sandry

Grafika Iris Plus s eDRAM

Druhou důležitou věcí na Coffee Lake-U bude grafika. Podle záznamu pro desku se integrovaná grafika jmenuje Iris Plus 650 a běží na taktu až 1,1 GHz. Kromě toho ale Coffee Lake-U nese i paměť eDRAM neboli L4 cache, která by dle stejného zdroje měla mít kapacitu 128 MB. Iris Plus 650 obsahuje 48 výpočetních jednotek EU. Jde tedy o rozšíření na dvojnásobek proti standardním grafikám třídy GT2, výkon by logicky měl být vylepšený také díky 28W TDP a hodně pomoci by měla i eDRAM. Tato CPU by tak teoreticky mohla být hodně zajímavou volbou pro herní notebooky. Je samozřejmě otázka, jak se poperou s mobilními Ryzeny a jejich integrovanou grafikou Vega, v tomto ohledu se budeme muset nechat překvapit.

KL24

Specifikace GPU Iris Plus 650 v databázi Sandry Specifikace GPU Iris Plus 650 v databázi Sandry

Záznam ze Sandry o procesoru Core i5-8269U uvádí kromě základní frekvence 2,6 GHz (turbo známo není) také to, že nese 6 MB L3 cache. Testován byl zřejmě ve vývojářské desce, která podporuje jak mobilní Coffee Lake, tak procesory Cannon Lake. Použita byla paměť DDR4 na 2400 MHz ve slotech SO-DIMM. Systém z nějakého důvodu obsahoval i samostatnou grafiku Nvidia GeForce GT 710; je možné, že pro testování spolupráce mezi integrovaným a samostatným GPU.

Počítače NUC

Mainstreamové notebooky bývají obvykle založené na 15W procesorech, takže modelů, které s těmito 28W procesory vyjdou, nemusí být zas tak mnoho. Kromě mobilní oblasti by se ale asi mohly uplatnit také v minipočítačích. Ze starších roadmap vyplývá, že s nimi Intel počítá ve svých NUCích, konkrétně sérii s označením „Bean Canyon“. Podle roadmapy mají tyto krabičky vyjít okolo poloviny roku, což ale neznamená, že se Coffee Lake-U nemůže v noteboocích objevit dříve. Dle uniklých dokumentů budou v řadě těchto 28W procesorů modely Core i3, Core i5 i Core i7, modely Core i3 by ovšem asi mohly být ořezané.

Byl pro vás článek přínosný?