Hlavní navigace

Unikly detaily o čipsetu Lynx Point, bude mít nativně výhradně SATA 6 Gb/s

21. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O samotných mikroprocesorech Intel příští generace známé pod kódovým označením Haswell jsme již několikráte psali, naposledy to bylo o jejich integrované grafické části, která má výrazně navýšit výkon a zároveň přinést podporu DirectX 11. Tentokrát se podíváme na čipovou sadu známou jako Lynx Point. Na prvním místě je možná dobré znovu otevřít otázku o označení čipová sada.

Kvůli rostoucí integraci v podstatě zmizel původní severní můstek a jižní se přesunul nahoru. Na druhou stranu osobně předpokládám, že nejen já mám nevoli k pamatování si všelijakých MCH, PCH a bůhvíčeho ještě tak, jak si to každý jeden výrobce pojmenuje (a to se to ještě mění v průběhu času) a přiřazení správné kombinace názvu a výrobce. No a jelikož i „sadám“ Nvidia a SiS se stejně stále říkalo čipové sady, i když měly jen jediný čip, nevidím rozumný důvod, proč to měnit právě v okamžiku, kdy se po dekádě odhodlá i Intel jít stejnou cestou. 

Lynx Point (tedy čipsety řady Intel Z8x/H8x pro mikroprocesory Core iX čtvrté generace používající patici pro procesory LGA 1150) přinese konečně výhradně nativní diskovou konektivitu SATA 6 Gb/s; již nebudou žádné SATA 3 Gb/s. USB 3.0 ovšem zůstanou stále doplněny z větší části USB 2.0: konkrétně se dočkáme šesti konektorů pro verzi 3.0 a zatím neznámého počtu pro 2.0. Zůstane GbE konektivita, analogový obrazový výstup (digitální půjde přímo z GPU v procesoru), HD audio a další běžné sběrnice.

Přehled vlastností čipsetu Lynx Point

KL24

Většinu linek sběrnice PCI Express však nabídne přímo řadič integrovaný v CPU, PCH bude mít jen vlastní řadič pro čtyři linky. Jedná se aleo linky verze 2.0, což ovšem znamená použít dvě linky pro další řadiče SATA 6 Gb/s a obvyklé čtyři pro Thunderbolt. Navíc jednu linku už automaticky zabírá zvukový kodek, který samozřejmě každý výrobce desek osadí. Samotný můstek bude k procesoru připojen sběrnicí QPI, pravděpodobně s propustností
4 GB/s (to na uniknuvším snímku není, ale lze předpokládat, že to bude stejné jako u Cougar Pointu alias řady 60).

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?