Hlavní navigace

Unikly fotografie PCB i čipu budoucí GeForce GTX 880. Nese 8 GB GDDR5

3. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Budoucí generace grafik Nvidie na nových čipech architektury Maxwell už v různých únicích párkrát nakoukla do světa. Co přesně na těchto čipech Nvidia chystá, zatím není přesně známo, tento týden se však na web dostala rovnou fotografie takového GPU i vzorku karty. Možná tak máme první šanci spatřit model, z kterého se vyklube GeForce GTX 880 či jiná karta na bázi druhého pokolení Maxwellu.

Fotografie zveřejnil čínský web GamerSky a měla by na nich být poměrně aktuální verze karty – GPU je dle kódu vyrobeno mezi 19–25. květnem/májom (21. týden roku). Části PCB jsou bohužel zcenzurovány, takže se na kartě teoreticky mohou skrývat značná překvapení. Co však jasné jr: kapacita paměti karty činí 8 GB GDDR5. Celkem je osazeno šestnáct čipů od Hynixu (H5GQ4H24MFR), z nichž každý obsahuje 512 MB (4 Gb). Tento počet čipů zřejmě znamená, že karta bude používat 256bitovou paměťovou sběrnici (512bitová asi není příliš pravděpodobná).

Inženýrský vzorek karty GeForce zřejmě s čipem GK204 (GamerSky)

Na sériové kartě bychom zřejmě ale asi mohli čekat i 4GB konfiguraci, zatímvo 8GB kartu si možná Nvidia nechá v záloze. I 4GB GeForce GTX 880 by totiž v současnosti asi byla adekvátní a představovala slušné zlepšení parametrů proti 2GB a 3GB grafikám na bázi GK104 a GK110. Paměťové moduly by jinak měly být schopné pracovat na taktu 7 GHz, stejně jako u současného highendu Nvidie.

Domnělá GeForce GTX 880 (nejde-li o předobraz úplně jiného modelu) má napájení realizováno osmipinovým a dvěma šestipinovými přídavnými konektory. Jeden z šestipinů je ale asi spíše improvizovaný čistě pro laboratorní podmínky, u finální karty bychom tedy měli vidět jen klasický šestipin a osmipin. TDP by pak mohlo být třeba někde mezi 250–300 W.

Inženýrský vzorek karty GeForce zřejmě s čipem GK204 (GamerSky)

Na kartě si také můžete stále povšimnout konektory pro můstky SLI, což může znamenat, že Nvidia na rozdíl od AMD nehodlá zatím přenést provoz v zapojení multi-GPU na PCI Express. Nicméně konektory měly i vzorky Radeonů R9 290X krátce před uvedením, takže toto není nic jistého.

 

Podle zdroje mají údajně snímky vyobrazovat kartu s čipem GM210, ovšem pravděpodobnější je asi čip GM204, který by měl být spíše následníkem mainstreamovějšího „malého Keplera“ GK104. Podle hrubého rozměrového srovnání (které učinil web VideoCardz) vychází vyfocené GPU rozměry právě někam mezi GK104 a GK110. To by sedělo s očekáváními: zvýšený výkon bude znamenat zvětšení čipu, jelikož je téměř jistě zachován 28nm postup (neboť 20nm výroba je asi stále ještě vzdálená). Zároveň však půjde o menší GPU než je velký Kepler, lze například čekat, že nebude mít velký výpočetní výkon v FP64.

MMF24

Kdy by se tato karta mohla dostat na trh, zatím nevíme. Ve hře jsou ale spíše až závěrečné měsíce roku. Možnost stihnout vánoční prodeje by asi pro Nvidii mohla posloužit jako motivace, vyloučit ale nelze ani to, že se nová GeForce (GTX 880?) objeví až v roce příštím.

Zdroj: VideoCardz, GamerSky