Hlavní navigace

Názor k článku Unikly kompletní specifikace Ryzenů 7000. Zen 4 jde cestou Intelu a zvyšuje spotřebu od Radek Holeček - tombomino:A to je právě ta hloupost. Když budete...

  • 6. 8. 2022 14:51

    Radek Holeček

    tombomino:
    A to je právě ta hloupost. Když budete mít jeden výrobní proces, tak abyste zvýšil IPC, budete muset vyrobit buď větší čip, anebo budete muset narvat dost prachů do nějakých optimalizací. Tím sice zvýšíte výkon, ale zároveň zvýšíte cenu. Krásně jste to mohl vidět na rozdílu mezi Zen 2 a Zen 3. Stejná výrobní technologie, větší čip, dražší procesor.
    A já samozřejmě nenamítám nic proti většímu a dražšímu čipu. Jen nechápu, co je špatného, nechat ten čip běžet na vyšší frekvenci, pokud to zvládne.
    Na Bulldozeru nebylo špatné to, že běžel na vysokých frekvencích. Na něm bylo špatné to, že měl poloviční IPC proti tehdejším procesorům Intel. A totéž platilo i o P4. P4 na stejné frekvenci neporazilo P3. Ale to dneska neplatí. Dneska se vám IPC zvyšuje. Jen se k tomu jako bonus (který vás nikdo nenutí využívat), zvyšuje i frekvence se spotřebou.