Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Unikly kompletní specifikace Ryzenů 7000. Zen 4 jde cestou Intelu a zvyšuje spotřebu. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 10. 8. 2022 7:41

    tynyt

    Aquat: omyl, to právě problém je. Že to ty nevidíš/neřešíš je věc jiná. Takový počítač je totiž několikanásobně dražší, jak z hlediska nákupu, tak provozně, protože to znamená, že si s ním musíš pořídit klimatizaci a tuto klimu musíš provozovat. A to zase znamená, že i když koupíš kvalitní splitovou invertovou klimu, tak za provoz řekněme 1kW komba (300W CPU + 600W GPU) platíš v podstatě 2x, zjednodušeně řečeno jednou to spálíš, a podruhé zklimuješ. Při ceně 10 Kč/kW tě hodina hraní vyjde na 2 Kč jen za elektřinu. Zdá se to málo, ale to jsou jen hodinové provozní náklady. K tomu si přidej nutnost to všechno servisovat...

    já jsem třeba srazil spotřebu serverovny o hezkých pár desítek kW měsíčně jen prostou konsolidací serverů a jejich upgradem. Cena běžného virtualizačního serveru (bez disků, připojuje se k SAN) je s množstevní slevou cca 100-150 tisíc bez daně, a vrátí se to do dvou let při dnešních cenách elektřiny. Jeden server nahradí 2-3 starší, takže jsi z třeba 6 kusů najednou na dvou. A klimatizace, původně dimenzovaná na desítky kW ti najednou pokrývá jen jednotky kW tepla.