Hlavní navigace

Unikly nové dokumenty k Intel Coffee Lake. Čipset Z370 by mohl být jen přeznačený Z270

7. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Pomalu se schyluje se čas k příchodu procesorů Coffee Lake na trh – procesorů, které jako první přinesou na levnou mainstreamovou platformu Intelu víc než čtyři jádra a měly by tedy výkonnostně být jedním z největších výkonnostních skoků, které na ní za poslední dekádu nastaly. Nedávno jsme tu měli parametry čtyř šestijádrových modelů Core i7 a Core i5 této rodiny, koncem týdne se však opět vynořily nové informace. Tentokrát jde o únik desktopové roadmapy a slajdů popisujících nové funkce a výbavu celé platformy Coffee Lake. Ty vrhají zajímavé světlo na čerstvé zprávy o tom, že „kafe“ bude potřebovat nové desky.  

Coffee Lake koncem srpna nebo v září

Podle roadmapy počítá Intel (nebo počítal v době, kdy byl dokument aktuální), že Coffee Lake by mohlo být připravené ještě během nyní běžícího třetího kvartálu. Respektive by během Q3 alespoň mohla odstartovat „produkce“ (což někdy znamená výrobu, jindy spíš to, že se produkt začne uplatňovat na trhu). Pruh, zasahující v grafu do Q3, má znamenat právě začátek „okna“ do něhož je momentálně produkce Coffee Lake plánována. Tento interval měl v době psaní dokumentu ještě rozpětí osmi týdnů (34–41. týden roku), kdy nejoptimističtější scénář je 21. srpen a nejpesimističtější 9. říjen. Střed tohoto odhadu je tak někde v polovině září.

Start „produkce“ není nutně totéž, co start prodejů, ovšem v případě Skylake-X (25. týden) časy v podstatě seděly. Pokud tedy bude Intel velmi spěchat, může asi stihnout uvedení koncem srpna. Ovšem pokud by se měla opakovat situace se Skylake-X, pak by to také mohlo být s omezenou dostupností CPU a možná s mírně nedoladěnými deskami. Mimochodem, dokument také ukazuje, že produkce dvanáctijádra Core i9-7920X má startovat v 33–35. týdnu, přičemž podle jiných zdrojů údajně má být uvedeno či možná papírově odhaleno 12. srpna, což je dokonce víkend před začátkem 33. týdne.

Desktopová roadmapa Intelu, Q3 2017 (Zdroj: PCEVA) Desktopová roadmapa Intelu, Q3 2017 (Zdroj: PCEVA)

V tomto letním termínu má Intel podle roadmapy uvést část modelů – kromě nám již známých šestijader to mají být i nějaké procesory s jen čtyřmi jádry. Jelikož řadu Core i5 si už Intel „vypráskal“, je docela pravděpodobné, že čtyřjádra Coffee Lake už budou v řadě Core i3 (zda ale za stejné ceny, kolik stojí tato dvoujádra nyní, to je jiná otázka). Nabídka CPU bude pak rozšířena druhou vlnou v prvním čtvrtletí roku 2018, kdy přibudou dvoujádrové (a možná i další čtyř/šestijádrové) modely a verze s TDP 35 W. Teď v létě budou ještě jen 65W a 95W (v případě odemčených CPU) modely, celkem jich má být šest, tedy zdá se čtyři šestijádra a dvě čtyřjádra.

intel-coffee-lake-z370-desktopova-roadmapa-02

Čipset Z370 pro Coffee Lake totéž, co Z270?

Roadmapa ukazuje zajímavou věc ohledně čipsetů. Intel procesory Coffee Lake posunul z vydání v roce 2018 na letošní léto. Čipsetů, které s nimi měly být spárované, se to ale podle roadmapy netýká. Čipové sady Z390, H370, B350, H310 a tak dále se měly objevit až v Q1. Přesně to také nová roadmapa sděluje, přičemž tyto čipsety označuje jako rodinu „Coffee Lake-S“ (S znamená desktop). Čipovou sadu Z370, kterou Intel uvede jako souputníka první vlny procesorů Cofee Lake už teď v létě, jsme původně považovali za nějakou ranou variantu pozdějších čipsetů pro Coffee Lake, zvlášť když tyto procesory nemají fungovat v deskách s čipy Z270 a staršími. Ale Intel v roadmapě Z370označuje jako příslušníka generace „Kaby Lake Refresh“, nikoliv Coffee Lake-S. Vysvětlení absence USB 3.1 je tím pádem asi takové, že nejde o nový čip, ale zřejmě jen o revizi nebo přeznačení dnešní čipové sady Z270.

Desktopová roadmapa Intelu, Q3 2017 (Zdroj: PCEVA) Desktopová roadmapa Intelu, Q3 2017 (Zdroj: PCEVA)

Je-li to tak skutečně, pak to asi podpoří vnímání, že Intel kompatibilitu Coffee Lake omezuje uměle: čipsety generace 200 a 100 by pak pravděpodobně také mohly být kompatibilní. Nicméně asi i bez této informace bylo pravděpodobné, že pokud Intel má nějaké technické důvody pro zaříznutí kompatibility se staršími deskami, asi za nimi nebude čipová sada, ale na ní nezávislé faktory jako požadavky na preciznost či kapacitu napájení nebo na elektrické specifikace a tolerance socketu a výstupů procesoru. Právě takové věci obvykle vyžadují redesign desky, aniž by se musel nutně měnit čipset (AMD například mělo stejné můstky pro APU do FM1 a FM2). Takže pokud by Z370 byl jen přeznačený čip, bylo by to špatné PR, ale nikoliv doklad, že na nás Intel zkouší nějaké triky.

Ony nativně „kávové“ čipové sady mají na trh podle roadmapy jít v prvním čtvrtletí, přesnější termín ale asi zatím není určen. Plán produkce momentálně cílí na interval 52. týdnu roku 2017 až 13. týdnu roku 2018. Kompletní platformu Coffee Lake tedy asi můžeme čekat mezi začátkem ledna a koncem března. Není jasné, zda se v tuto dobu objeví i čipset Z390, protože podle roadmapy Z370 bude ve svém segmentu Z370 pokračovat minimálně ještě v Q2 2018. Nicméně tento detail nemusí být rozhodující.

KL24

C10 a S0ix u desktopového Coffee Lake

Čipsety, které budou na rozdíl od Z370 nativně patřit ke Coffee Lake, budou kromě již známého USB 3.1 a integrovaného Wi-Fi (pro nějž ale obsahují jen digitální část, stále bude třeba přidat ještě samotný RF čip) mít ještě pár dalších schopností navíc. Přibude jim rozhraní MIPI SoundWire pro připojení integrovaného audia a programovatelné čtyřjádrové DSP pro zpracování zvuku, možná vycházející z audio DSP Smart Sound používaných v notebookových čipsetech. Čipsety následující po Z370 také budou mít nativní řadič pro SDXC (potenciálně užitečná věc v mini PC) a schopnost vyvést obrazový výstup DisplayPort 1.4. Jenže bohužel jen přes rozhraní Thunderbolt 3 v kombinaci s řadičem Intel Titan Ridge, a to ještě jen při použití samostatné grafiky. Tedy nikoliv z integrovaného GPU, čipset sám o sobě nebude DP 1.4 umět vyvést.

Novinky platformy Coffee Lake (Zdroj: PCEVA) Novinky platformy Coffee Lake (Zdroj: PCEVA)

Coffee Lake bude také oficiálně podporovat paměti DDR4 na taktu 2666 MHz. Poslední novinkou je podpora úsporných stavů C10 a S0ix (Modern Standby) v procesorech, které by mohly být užitečné pro snížení klidové spotřeby PC. Implikace podpory v čipsetu je, že tyto funkce pravděpodobně budou mít i desktopové procesory Coffee Lake, což je příjemné vědět. S deskami Na bázi Z370 ale využitelné nebudou, jen s novými čipsety, které přijdou v prvním kvartále roku 2018.

Byl pro vás článek přínosný?