Hlavní navigace

Unikly parametry čipsetů Intel Z97, H97 a X99 pro Haswell Refresh a Haswell-E

28. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel v letošním roce polevuje z ďábelského tempa pravidla „tick-tock“ a namísto rozjezdu nové výrobní technologie nám v desktopu naservíruje jen omlazené čipy rodiny Haswell, zvané Haswell Refresh. Společně s nimi však přijdou na trh základní desky s novými čipsety Z97 a H97. Slajd s jejich parametry ukořistil japonský magazín Hermitage Akihabara.

Součástí standardní výbavy se stane rozhraní SATA Express, namísto konektoru pro kabel ale na deskách najdete jeho slotovou podobu M.2. Jako v minulých generacích platí, že pouze čipset řady Z umožní přetaktování (odemčených) procesorů. Nově bude vyšší varianta nutná i pro dělení linek PCI Express, které poskytuje řadič integrovaný v procesoru. Zatímco H87 je umožňuje rozdělit na dvakrát osm, na H97 můžete na SLI, CrossFire nebo výkonné řadiče a SSD do PCIe 3.0 zapomenout.

Exkluzivně na Z97 je také dostupná funkce „Dynamic Storage Accelerator“, která je přítomna už na čipsetu Z87. Ta zvyšuje výkon diskového subsystému v situacích, kdy je ve Windows nastaven úsporný režim napájení. Na desktopu je proto prakticky zbytečná a ocení ji spíše majitelé notebooků.

Souběžně byly zveřejněny i parametry čipsetu X99, který vyjde společně s procesory Haswell-E v balení LGA 2011-3. High-endová platforma opět nabídne čtyřkanálový řadič pamětí a 40 linek PCI Express verze 3.0 (oba tyto řadiče jsou ale součástí procesoru). Vzpomínáte na rozhraní SAS na X79 a na problémy, které s ní v prvních revizích byly? Tak těch se tentokrát bát nemusíme, neboť X99 už SAS zase nepodporuje.

 

I/O Port Flexibility je vymoženost, kterou přinesly už PCH řady 80, na platformě LGA 2011 bude ale novinkou. Máte k dispozici celkem 14 portů USB a z toho šest verze 3.0, avšak které konkrétní to budou, můžete rozhodnout sami. Konektory SATA umí rychlost 6 Gb/s všechny, zde tedy flexibilita zřejmě znamená možnost „natvrdo“ zpomalit vybraný port na 3 Gb/s pro účely zpětné kompatibility.

MMF24

Procesory Haswell Refresh a jim příslušné čipsety by měly být vydány v horizontu několika týdnů, Haswell-E je naplánován na třetí čtvrtinu roku.

Zdroj: Hermitage Akihabara 1 | 2