Hlavní navigace

Unikly slajdy k Titanu Z: parametry, benchmarky i obrázky. Vyjde prý za týden

1. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že zatím neurčené zpoždění, jenž nabralo uvedení duální karty GeForce GTX Titan Z, vedlo k určitému informačnímu zmatku mezi výrobci, počítajícími s tím, že se má uvedení odehrát 29. dubna (apríla). Odkladu navzdory totiž na internet unikla nejprve tisková zpráva Asusu (poté opět stažená) a poté rovnou prezentační slajdy – ty pocházejí podle všeho zase od Galaxy. Ty obsahují nejen fotografie a plné specifikace, ale rovnou i oficiální čísla o výkonu.

Abychom nechodili kolem horké kaše: Titan Z má potvrzených 5760 stream procesorů (po 2880 v každém z dvou čipů GK110). GPU mají základní takt stanoven na 705 MHz, což není mnoho. Karta ale má velký rozsah pro Boost – jeho frekvence je až 876 MHz, i když si nejsem jist, zda takto vysoký takt skutečně může udržet v typické zátěži. TDP má karta stanoveno na 375 W (což přesně odpovídá přídavnému napájení dvěma osmipinovými konektory). Zatímco GPU jsou podtaktovaná, paměťový subsystém má Titan Z bez kompromisů: na kartě se nachází 2 × 6 GB paměti GDDR5 na efekttivním taktu 7 GHz a se sběrnicemi o šířce 384 bitů.

Uniklá prezentace k uvedení GeForce GTX Titan Z
Uniklá prezentace k uvedení GeForce GTX Titan Z

Nvidia udává pro Titan Z teoretický výkon 8,1 TFLOPS při výpočtech s jednoduchou přesností, což odpovídá tomu, co zaznělo na GTC (tam byla řeč o 8 TFLOPS). Poněkud zvláštní je ale údaj o výkonu v dvojité přesnosti, která má dosahovat „jen“ 2,3 TFLOPS, byť by správně číslo mělo být přesně třetinou výkonu v jednoduché přesnosti (2,7 TFLOPS). Buď prezentace obsahuje chybu, nebo má Titan Z výkon v FP64 uměle omezen kvůli spotřebě. Teoreticky je možné, že při vytížení všech jednotek přesáhl příkon TDP, a Nvidia kvůli tomu část výkonu v FP64 obětovala výměnou za vyšší takty – ale to jen spekulujeme.

Uniklá prezentace k uvedení GeForce GTX Titan Z
Uniklá prezentace k uvedení GeForce GTX Titan Z

Jak můžete vidět na slajdu s vybranými výkony ve hrách, Nvidia považuje Titan Z za kartu určenou pro hraní v rozlišení 4K, kde má dosahovat 40 a více snímků za vteřinu. Jaké bylo nastavení, nevíme, kromě toho, že bylo aktivní vyhlazování a testovalo se na u Nvidie tradičním Core i7-3960X. Všimněte si, že mezi vybranými tituly je i „červený“ Battlefield 4. Titan Z má dle oficiálního grafu dosahovat zhruba o 60 % lepší výkon, než jednočipový Titan Black.

 

V prezentačních slajdech také můžete vidět obrázky ukazující vnitřní konstrukci chladiče a PCB pod ním. Co se chladiče týká, zdá se, že udávané TDP 375 W pro něj není konečnou. Pokud tomu dobře rozumím, avizuje prezentace, že karta má ještě rezervu pro přetaktování a chlazení má zvládnout až 450 W příkonu/ztrátového tepla. Zajímavé je, že prezentace pro nepřetaktovanou kartu udává stejnou hlučnost, jakou má Titan Black: 36 dB při teplotě 83° C. Ačkoliv tedy vzduchový chladič Titanu Z s jediným ventilátorem vypadá proti hybridnímu Radeonu R9 295X2 na první pohled méněcenně, mohlo by se co do provozních vlastností konat příjemné překvapení.

 

Kdy?

A nyní k nejzásadnější otázce, a sice kdy se karta objeví na pultech. Co se důvodu odkladu týče, Nvidia zatím žádné oficiální vysvětlení nesdělila. Nemáme ani žádné informace o tom, zda ještě hodlá nějak měnit takty karty (o čemž se spekuluje), či ne. Až čas tedy ukáže, zda jsou parametry karty z uniklé prezentace definitivní, či zda nakonec Titan Z vyjde v jiné podobě, než bylo původně v plánu.

Web VideoCardz nicméně během dne svou zprávu doplnil o lakonické sdělení, že nový termín vydání je zřejmě 8. května (mája). Přesněji řečeno je vypuštění v tento den přinejmenším „očekáváno“. Bohužel není uveden zdroj informace (nejspíše distributor či výrobce), zcela oficiální ale asi nebude, takže ji stále ještě berte s rezervou.

KL24

PCB Titanu Z (Zdroj: VideoCardz)
PCB Titanu Z (Zdroj: VideoCardz)

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?