Hlavní navigace

Názor k článku Unikly specifikace 65W procesorů Raptor Lake. Už i Core i5 jsou big.LITTLE, slibný MT výkon od Radek Holeček - Je zajímavé, že umíte vyměnit chladič, ale nastavit...

  • 20. 8. 2022 19:13

    Radek Holeček

    Je zajímavé, že umíte vyměnit chladič, ale nastavit si limit spotřeby v BIOSu, aby bylo vaše PC tiché, je nad vaše síly.
    Já chápu, že nechcete mít hlučný počítač. Taky mám všechna taktování na svém Ryzenu vypnutá a ještě mám snížené napětí. Ale fakt nepochopím, proč tu většině z vás vadí, že ten procesor je schopen vysokého taktování s vysokou spotřebou. Vždyť je to bonus navíc. Nikdo vás nenutí ho využívat. Když si ho osadíte tím boxovaných chladičem, tak se vysoké spotřeby bát nemusíte. A pokud už na něj narvete nějaký pořádný chladič, tak jste snad svéprávný, abyste si vybral, jestli chcete vysoký výkon s vysokou spotřebou a velkou hlučností, anebo se spokojíte s výkonem nižším a tichým provozem.
    Mám se rozčilovat, že výrobce mého auta tvrdí, že má spotřebu 5 litrů na 100 km, a já té spotřeby při 190 km/h nedosahuju?
    Maximální zátěž v PC při běžné práci nedosáhnete, stejně jako nedosáhnete té maximální zátěže u auta a nevykládejte mi pohádky o tom, že jo. Fakt se musíte snažit, abyste toho docílil. Většinou je jen v těch benchmarcích, protože při běžné práci se sice občas dostanete na 100% vytížení procesoru, ale spotřeba při něm je někde jinde, protože nezáleží jen na procentu vytížení, ale i na instrukcích, kterými je toho dosaženo.
    Vám vadí, že se neuvádí maximální TDP? Tedy vám vadí, že ta maximální hodnota, která se samozřejmě uvádí, se nenazývá TDP?
    Jinak tohle nemá nic společného s Intelem. To platí úplně stejně pro AMD. Jen vás AMD fanatiky to vytáčí k nepříčetnosti u Intelu, kdežto u své značky to omlouváte tím, že "Intel je daleko horší".