Hlavní navigace

Univerzální neznamená dostupné všude. Jak je to s aplikacemi ve Windows 10? (díl 1/3)

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 10 pro různé platformy

Čert vem Cortanu, nabídku Start nebo prohlížeč Edge. Nejzásadnější novinkou Windows 10 jsou univerzální aplikace. Ty, pokud to s nimi dobře dopadne, nejvíce změní staré zvyklosti a pozůstalosti z dřívějších systémů. Panuje kolem nich několik mýtů a moc tomu nepřidává ani Microsoft, který nedokázal lidem jednoznačně vysvětlit, co že to ty univerzální aplikace jsou.

Universal Windows Platform
Universal Windows Platform 

Ve Windows 10 Microsoft dokončil to, o co se snažil již ve Windows (Phone) 8. Vývojáři by mohli napsat jeden software a ten by pak fungoval na počítačích, tabletech a mobilech. V desítkách k tomu přibyla ještě konzole Xbox One, brýle Hololens a zařízení pro internet věcí. Všechna tato zařízení jsou součástí rodiny Universal Windows Platform (UWP). Na všech platformách běží totožný systém a dokonalá aplikace bude moci fungovat na všech současně.

Povedzte, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom univerzálne aplikácie?

Jenže dokonalost je cílem, nikoliv pravidlem. Ač logika softwaru je na všech platformách stejná, lišit se musí uživatelské prostředí a ovládání. Počítače mají velké obrazovky s malou pixelovou hustotou a jsou primárně ovládány myší, touchpadem a klávesnicí. Mobily a tablety mají menší dotykové obrazovky a navíc s vysokým rozlišením. Xbox se ovládá primárně gamepadem na velkém nedotykovém televizoru. Zařízení pro internet věcí nemusí mít displej vůbec.

Není univerzální jako univerzální

UWP aplikace mohou fungovat jako moderní responzivní web, takže se jedno prostředí přizpůsobí pro různá zařízení. Pro vývojáře to znamená pouhé doporučení, nikoliv povinnost. Ve Windows Storu klidně může vyjít univerzální aplikace, která bude určena pouze pro desktop.

 

Pro příklady nemusíme chodit daleko. Dropbox vydal univerzální aplikaci pro PC v lednu 2016, ale na mobilu se objevila až o dva měsíce později. Na mobilech už můžete testovat betaverzi Facebooku, ale na počítačích chybí. Ve Windows Storu už jsou plnotučné hry jako Rise ot the Tomb Raider, Quantum Break nebo Gear of War: Ultimate Edition. Ty se na mobilu rozhodně neobjeví a fungovat nebudou ani na Xboxu One. Na konzolích sice také vyšly, ale ne jako univerzální aplikace.

Rise of the Tomb Raider je univerzální aplikace, ale jen pro PC
Rise of the Tomb Raider je univerzální aplikace, ale jen pro PC

„Univerzální“ je v případě Microsoftu hodně volný pojem. Pokud to u některé aplikace uvidíte, bez dalších detailů nepoznáte, kde všude ji budete moci spustit. Lepší je je označovat jako aplikace pro Windows 10 PC a Windows 10 Mobile. (Příklady s Xboxem, Hololens nebo IoT raději ani nezmiňuji, ale s takovými aplikacemi se stejně ještě nesetkáte…)

CS24

Zkrátka a dobře, univerzální aplikace automaticky neznamená, že poběží všude, ale že má potenciál běžet všude. To je zásadní rozdíl, který se Microsoftu nedaří vysvětlit.

V pondělí na článek navážeme. Ukážeme univerzální aplikace v lepším světle, protože ve skutečnosti je to geniální řešení, na které jsme všichni čekali. Bez legrace.