Hlavní navigace

UpdateStar a Secunia PSI: aktualizace softwaru dvakrát jinak

2. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsem na internetu hledal, jak jsou pro uživatele důležité pravidelné aktualizace programů, narazil jsem na několik českých i zahraničních diskuzí, kde tazatelé marně pátrali po programu, který by hledání aktualizovaných verzí použitého softwaru zastřešil a zjednodušil. Docela mě to překvapilo, měl jsem za to, že podobné nástroje jsou dostatečně známy.

Vybral jsem proto dle mého názoru dva nejznámější a nejpovedenější nástroje, které prohledají váš počítač a sdělí vám, zda je k dispozici aktualizovaná verze některého z programů, které používáte, resp. které máte v počítači nainstalovány. Tyto nástroje fungují na jednoduchém principu. Obsahují databázi několika tisíc programů a odkazů na webové stránky, na jejichž základě jsou schopny zjistit, jaká je nejnovější verze daného softwaru. Pak jen stačí ji porovnat s tím, co najdou v počítači.

UpdateStar i Secunia Personal Software Inspector jsou zadarmo. Každý z nich nabízí trošku jiné funkce a rozdílné uživatelské prostředí. Doporučuji vyzkoušet oba a podívat se, jak se kamarádí s programy ve vašem počítači.

UpdateStar - více než sto tisíc programů

První verze programu UpdateStar byla uvolněna v září 2007. Od té doby si program získal tisíce uživatelů. Jeho databáze obsahuje 135 000 programů v 854 000 verzích. To jsou poměrně slušná čísla a myslím, že UpdateStar by si měl poradit s drtivou většinou programů, které máte ve svém počítači.

Při prvním spuštění po instalaci přijde drobný zádrhel, kdy se UpdateStar marně snaží načíst lokalizační soubor pro češtinu. Po spuštění s výchozím rozhraním již bude fungovat bez problémů - v angličtině. Po spuštění se můžete přihlásit k odběru různých novinek e-mailem, není to však nutné. Hned po spuštění vám UpdateStar také nabídne okamžité vyhledání aktualizací.

V aktuální verzi je celý proces velice rychlý. V podstatě ihned je zobrazen počet instalovaných programů, do půl minuty je UpdateStar schopen najít příslušné aktualizace. Prohledávání je zakončeno dialogem, ve kterém vám program oznámí počet dostupných aktualizací. Po potvrzení uvidíte koláčový graf ukazující, kolik aktualizací je k dispozici.

Líbí se mi, že kromě běžných komerčních programů a shareware/freeware UpdateStar najde i nové verze různých doplňků, které jsou dodávány coby přeinstalovaná součást notebooku nebo nového počítače. Typicky tedy nástroje od výrobců hardwaru.

UpdateStar: seznam a aktualizace programů

Po klepnutí na tlačítko Program list si zobrazíte seznam všech nalezených programů ve vašem počítači. Ty, pro které je k dispozici nějaká aktualizace, jsou zvýrazněny červeným vykřičníkem. V seznamu vidíte číslo instalované verze i označení nejnovější dostupné verze. U některých programů mohou být zobrazeny novinky, v mém počítači se tak ale nestalo.

Po klepnutí na tlačítko Download se ihned otevře webový prohlížeč s domovskou stránkou programu, kde si můžete aktualizovanou verzi stáhnout. Samozřejmě v případě, že jde o software stažitelný z internetu. Všimněte si spodního panelu. Pokud okno UpdateStar zvětšíte, zobrazí se vespod podrobnější informace o vybraném programu:

UpdateStar ve výchozím nastavení startuje ihned po spuštění Windows a na pozadí kontroluje aktualizace každý den. Interval můžete prodloužit na týden nebo měsíc, automatické spouštění je možné vypnout. Pokud jsou aktualizace nalezeny při běhu na pozadí, UpdateStar vás na ně upozorní. Samozřejmě i UpdateStar je čas od času aktualizován - jeho nové verze je možné po zapnutí příslušné funkce v nastavení instalovat automaticky.

Secunia Personal Software Inspector

Vyhledávač aktualizací softwaru od známého serveru zabývajícího se počítačovou bezpečností prohledává váš počítač ihned po svém spuštění. To by tak možná ani nevadilo, kdyby celý proces byl rychlý jako v případě UpdateStar (kde je navíc automatika volitelná). Bohužel prohledávání počítače trvá velice dlouho a zdá se mi, že Secunia PSI postupně prochází úplně všechny soubory na disku. Je tak sice důkladnější, než UpdateStar, ale myslím, že to vůbec není ku prospěchu věci.

Secunia PSI byla vydána ve finální verzi poměrně nedávno (25. listopadu 2008). Z toho také plyne, že si Secunia PSI zatím poradí s výrazně menším počtem programů, než UpdateStar. Po skončení prohledávání počítače (několik minut) je zobrazen seznam nalezených aktualizací. Secunia PSI se specializuje především na vyhledávání bezpečnostních oprav různých programů.

Každopádně výsledek mě moc nepotěšil. Pět nalezených aktualizací oproti šedesáti, několik minut (8:32) prohledávání oproti jedné minutě, obojí hovoří ve prospěch programu UpdateStar. Jednou z věcí, které jsou v Secunia PSI pohodlnější, je možnost okamžitě stáhnout vybraný program. Stačí klepnout na tlačítko ve sloupečku Solution. Na druhou stranu ne každý chce ihned stáhnout aktualizovanou verzi bez možnosti prohlédnout si web programu. Navíc Secunia PSI nabízí stažení ve formě dialogu Internet Exploreru a nevyužívá výchozí webový prohlížeč, pokud je jiný. Zajímavé je propojení programu na příslušná fóra o bezpečnosti softwaru na webu Secunie.

Secunia PSI: nedokonalá jen na první pohled?

Výše uvedená omezení nalezených aktualizací se týkají jen výchozího nastavení Secunia PSI. Zde program opravdu zobrazuje jen bezpečnostní aktualizace. Pokud se přepnete do pokročilého rozhraní (odkazem Advanced), ihned se dozvíte o všech aktualizacích, které program našel - tedy nejenom těch bezpečnostních. I tak ale Secunia PSI nenalezla tolik nových verzí jako UpdateStar.

V pokročilejším rozhraní si můžete seznam programů přepínat pomocí sady záložek na ty, které jsou momentálně bez zabezpečení, na ty, které výrobce již dále nepodporuje a na programy, které jsou z hlediska bezpečnosti a aktualizací v pořádku. Jakýmsi kompromisem mezi základním a pokročilým prostředím Secunia PSI je použití režimu Advanced s nastavením, které skryje programy označené týmem Secunie jako náročné pro aktualizaci.

U nástroje Secunia PSI se mi líbily docela podrobné informace o bezpečnostních aktualizacích vybraného programu, instalační instrukce a sada doplňkových nástrojů pro aktualizaci. Je mi ale jasné, že pro řadu českých uživatelů jsou tyto instrukce v angličtině k ničemu.

Jasný favorit?

Myslím si, že pro většinu uživatelů je díky svému jednoduchému ovládání lepší volbou UpdateStar. Ovšem nejen kvůli svému ovládání, v jeho prospěch hraje i rychlost nalezení aktualizací a počet programů, které UpdateStar dovede rozpoznat.

CS24

Secunia PSI je zaměřena především na bezpečnostní aktualizace a nijak to nezastírá. Dovede nicméně najít i běžné aktualizace a nové verze programů. Vzhledem k tomu, že její finální verze byla uvolněna před pár dny, nelze se divit tomu, že Secunia PSI nezná tolik programů, jako UpdateStar. Je škoda, že oba programy postrádají českou lokalizaci. Myslím ale, že v tomto případě to nebude až tolik na obtíž.

Doporučuji vám i dva články týkající se programů určených k aktualizacím ovladačů ve Windows: