Hlavní navigace

Upgrade z AC Freezer 64 Pro na Noctua NH-U12P

16. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Motivace k upgradu chladiče

Noctua, společnost, která vznikla spojením tchajwanského výrobce chladičů Kolink, rakouského distributora RASCOM a výzkumného ústavu chladičů a ventilátorů z téže země, je v ČR nesmírně populární. Lví zásluhu na tom má kvalitní a aktivní marketing Rascomu: můžete si být jisti, že Noctua s novým produktem osloví většinu českých počítačových periodik.

A výsledek je znát: každý produkt značky Noctua má minimálně jednu recenzi, béžovohnědé ventilátory zná většina lidí, co se o PC u nás jen trochu zajímá, a mám pocit, že alespoň polovina z vás s nimi někdy přišla i do styku.  I proto jsem se dostal do úvahy nad tím, jak představit už jinde recenzovaný produkt a zvolil jsem nakonec podobnou formu, jaká se čtenářům líbila v článku o upgradu Radeonu X1950 Pro.

Tentokrát budeme upgradovat minimálně stejně oblíbený Arctic Cooling Freezer 64 Pro. Ten si velmi dobře poradí se všemi procesory do patic AMD (754/939/940/AM2). Já osobně jsem s ním chladil nikterak chladný Athlon 64 X2 3800+ (Manchester) přetaktovaný na 2,25 GHz. To Freezer 64 Pro zvládl na neslyšných 800 ot./min.

To však mluvíme pouze o běžné práci ve Windows, kde se většinou procesor vcelku fláká. Při nastavené automatické regulaci základní deskou tak, aby cílová teplota procesoru nešla příliš přes 50 stupňů Celsia (zmíněný procesor má teplotní strop proklatě nízko) jsem při delším hraním i na procesor místy docela náročných her (Zaklínač, Crysis) rušil stejnou místnost obývající lidi. Freezer 64 Pro si prostě při dlouhodobé zátěži procesoru musel pomoci 2000+ otáčkami za minutu. A to už je velmi dobře slyšet.

I takové mohou být vaše pohnutky k upgradu – prostě hledáte chladič, který i v zátěži váš procesor dokáže nejen uchladit, ale hlavně jej dokáže uchladit potichu.

Freezer 64 Pro – uchladí vše, většinu i potichu

Freezer – uchladí vše, většinu i potichu

Přestože většině z vás asi nebude třeba Freezer 64 Pro blíže představovat, protože jedná se o obdobu verze 7 Pro, kterou jsme již na ExtraHardware v nemálo testech představili, ve stručnosti si shrneme alespoň základní charakteristiky tohoto chladiče.

V aktuální době se Freezer 64 Pro prodává ve verzi PWM, která se od té předchozí liší už jen možností připojení přes 4-pin a využití PWM regulace a v posledních dodávkách Freezerů by už měla být předaplikována teplovodivá pasta Arctic Cooling MX-2.

  

Já jsem vlastnil ještě předchozí verzi Freezera 64 Pro s 3-pinovým napájecím kabelem (regulace napětím) a na jeho patici byla pasta MX-1. Ta získává optimální vlastnosti až po vícero dnech provozu, což bylo s rezervou splněno.

Protože jsem současně vlastnil moduly Corsair XMS Pro s nemalou výškou a současně DIMM sloty jsou na desce Asus docela blízko patice, musel jsem u Freezera trošku zvednou větrák a nevyužíval tak ideálně proudění pro chlazení cívek a moketů mezi paticí a zadním panelem. To je ale poměrně častá záležitost, Freezer a jemu podobné chladiče se rozšiřují příliš nízko nad paticí a nezřídka s něčím kolidují.

Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Rozměry pasivu: 158 × 126 × 126,5 mm
Rozměry větráku: 107 × 43,5 × 96 mm
Celkové rozměry: 107 × 96,5 × 126,5 mm
Rychlost ventilátoru: 900-2200 ot./min
Ložiska: keramická
Spotřeba proudu: 0,16 A
Proudění vzduchu: 40 cfm / 68 m3/h
Hmotnost: 528 g
Hlučnost: 0,8 Sone
Tepelný odpor: 0,18 °C/Watt
Teplovodivý materiál: předaplikovaná pasta MX-1 / MX-2
Záruka: 6 let
Www: http://www.arctic-cooling.com/cpu2.php?idx=80
Cena vč. DPH: 400 Kč

NH-U12P: Rakousko-tchajwanská dokonalost + montáž

NH-U12P: Rakousko-tchajwanská dokonalost

Noctua NH-U12P se prodává ve více jak dvojnásobné krabici oproti Freezeru a uvnitř najdete zřejmě vše, co je do balení chladiče vůbec rozumné dát. Součástí balení je i velice přehledný návod popisující již tak jednoduchou instalaci ve dvou možných variantách (Intel/AMD). Pokud by vám ani to nestačilo, na webu Noctua máte ještě fotonávod. Vůbec, celé stránky věnované chladiči Noctua NH-U12P hodně vypovídají o preciznosti a důkladnosti s jakou Noctua k jednotlivým produktům přistupuje.

Součástí příslušenství jsou dvě kompletní sady pro uchycení chladiče: jednu využijí majitelé základních desek s paticí Intel 775, druhou pak ti, kdož vlastní desky s paticí AMD AM2. Oproti minulé verzi chladiče zmizel jeden rámeček pro uchycení a to pro patice AMD 754/939. Ten si lze doobjednat zvlášť. Bohužel, ani u jednoho z českých distributorů jsem tento mounting-kit nenašel.

Další změny oproti předchozí verzi už jsou jen a jen pozitivní. Měděné heatpipe jsou teď galvanizovány a tím pádem barevně sladěny se zbytkem pasivu. Větrák NF-S12 nahradil výrazně výkonnější NF-P12. Ten sice není tak supertichý, ale pokud nemáte smůlu na vyosený motorek (což se při jeho hmotnosti může stát i při transportu), je rozdíl jen v aerodynamickém hluku. Ten je při výrazně silnějším proudění samozřejmě vyšší. Detailně jsme větrák testovali a jeho technologie rozebírali v tomto článku.

Už jsem to naznačil jednou: montáž NH-U12P je radost. Musíte sice vymontovat základní desku (alespoň mě to donutilo pod ni lépe schovat kabely), ale pak už jen žasnete, jak přesně vše do sebe zapadá, jak je dotažen každý detail. Rámeček pro uchycení na socket 939 jsem měl z balení chladiče Coolink Silentator (je to přesně ten stejný, jako si můžete objednat anebo jaký byl u Noctua NH-U12F.

Součástí balení je i nedávno uvedené teplovodivá pasta Noctua NT-H1, tuba obsahuje 1,8 ml této hmoty. To by mělo vystačit asi na 15 použití.

Pasta šedostříbrné barvy jde dost těžko roztírat, ale při troše trpělivosti se vám podaří udělat tenkou souvislou vrstvičku. Změřil jsem, jak se zlepšila účinnost pasty zhruba po 10 dnech používání. Nastavil jsem stejnou teplotu pokoje a pokusil se zopakovat test a zdá se, že stejně jako MX-1 od Arctic Coolingu, i tato pasta si po používání „sedla“ a teplovodivé vlastnosti se zlepšily:

Opravdu hodně doceníte především možnost dotáhnout šrouby pomocí speciálního v balení chladiče obsaženého šroubováku, který provlečete připravenými dírami v pasivu.

 

Nakonec na pasiv přilepte silikonové antivibrační pásky, které si nastříháte na potřebnou délku. Větrák nasadíte pomocí dodaných spon. V balení jsou ještě další dvě spony pro montáž druhého větráku z opačné strany pasivu.

 

I přes své rozměry je NH-U12P docela nenáročná na prostor kolem patice. Problém může nastat jen u užších skříní, kde kvůli výšce chladiče nezavřete bočnici.

Noctua NH-U12P
Rozměry pasivu: 158 × 126 × 71 mm
Rozměry větráku: 120 × 120 × 25 mm
Celkové rozměry: 158 × 126 × 95 mm
Rychlost ventilátoru: 900–1300 ot./min
Ložiska: SSO
Spotřeba : 1,08 W
Proudění vzduchu: 63,4–92,4 m3/h
Hmotnost: 770 g (600 g bez větráku)
Hlučnost: 12,6–19,8 dB(A)
Tepelný odpor: neudáno
Teplovodivý materiál: tuba pasty Noctua NT-H1 (v balení)
Záruka: 6 let
Www: http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=14
Cena vč. DPH: 1400 Kč

Testovací sestava a testy

Testovací sestava a testy

Skříň Cooler Master Centurion 5 má perforované celé čelo a já toho využívám pro chlazení pevného disku v antivibračním kitu. Ten je umístěn v 5,25“ pozici a 8cm větrák u 3.5“ pozic s pevnými disky mám tedy vypnut. Směrování vzduchu je tak velmi přímé a jasné, že tah větráku umístěného na pasivu chladicím procesor má podstatný vliv na teploty pevného disku.

 

Teplota v místnosti byla přesně 22 ˚C, což jsem také použil v grafech jako relativní nulu. K zatěžování jsem použil Prime95 25.5 (In-place large FFTs, dvě vlákna), k odečtu hodnot pak programy CoreTemp 0.97.1, Asus Probe II a DTemp.

Pro ty, kdo preferují pruhové grafy před spojnicovými, máme i jejich šálek čaje:

Freezer 64 Pro je u teplot součástek v okolí patice penalizován tím, že jsem musel mít větrák trochu pozvednout a ten pak plně nevyužíval spodní zahnuté lamely k jejich ofukování. To se ale koneckonců týká vícero konfigurací a patří to do toho mála negativ, jež tento za svou cenu výborný chladič má.

Teplota pevného disku je odečtena pomocí utility DTemp ze S.M.A.R.T., teploty součástek kolem patice jsou měřeny bezdotykovým infračerveným teploměrem VoltCraft.

Má smysl, či nemá?

Verdikt

Noctua NH-U12P je takřka ve všech ohledech vynikající chladič. A když je něco dobré a navíc to má dobrý marketing, tak se za to obyčejně platí. Co za příplatek 1000 Kč oproti Arctic Cooling Freezeru Pro získáte?

Především možnost chladit tiše i náročnější procesory. Celkový výkon je také výrazně vyšší a i s jedním větrákem na 1300 ot./min můžete pod NH-U12P taktovat ledasjaký procesor. V mém případě se výrazně zlepšilo také proudění vzduchu ve skříni, ta přes přední perforaci silněji nasává, což se projevilo i na nižších teplotách pevného disku.

Pokud ale chcete mít chladič se stejně pohodlnou montáží, stejnou možností osadit až dva 12cm větráky a hlavně s téměř stejně dobrou šancí chladit účinně a přitom potichu, existuje jedna alternativa od téhož výrobce. Není prodáváno pod značkou Noctua, ale Coolink a jmenuje se Silentator.

Silentator má velice podobný pasiv jako Noctua NH-U12, ale chybí mu jedna U-heatpipe. Větrákem není ani věhlasná Noctua NF-S12, ani novější NF-P12, ale model SWiF 1202 od Coolinku, který je do 1100 ot./min tichý a na 900 ot./min velmi tichý. Výkon je kvůli dispozicím pasivu i menšímu výkonu větráku trochu nižší, ale ne až tak významně. Silentator nestojí 1400 Kč, ale 1000 Kč s DPH.

Stejně tak Scythe nabízí svou variantu věžového chladiče (SCNJ-1100P Ninja Plus) levněji (asi 1000 Kč) a nabídne podobně účinné chlazení i tichý větrák. Větrák má ale Noctua na nižších otáčkách přece jen výkonnější a také komfort montáže má dotažen dále. Pasiv Ninji je menší, ale zase sází na větší počet heatpipe.

Cenově nejzajímavější heatpipe věžičkou pro 12cm ventilátor je v současnosti asi Cooler Master Hyper 212. Cenová politika Cooler Masteru je velice agresivní a pro nás uživatele je to jen dobře. Hyper 212 se čtyřmi heatpipe a modře podsvíceným větrákem (až 2000 ot./min) koupíte za 750 Kč a výkonem se řadí po bok výše jmenovaných také.

Máte tedy z čeho vybírat a o tom, že tyto chladiče jsou o třídu výkonnější než Freezer 64 Pro a jemu podobné, vás snad tento testík přesvědčil.

Noctua NH-U12P

+ výborná kombinace výkonu a ticha
+ komfortní montáž
+ bohaté příslušenství
- vysoká cena
- vzhled větráku nemusí designově ladit
- nutná demontáž základní desky

CS24

Za zapůjčení chladiče procesoru Noctua NH-U12P děkujeme rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution: