Hlavní navigace

Úprava BIOSu na HD 4850: výkon a spotřeba

27. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože je následující návod určen méně zkušeným uživatelům, nebere na sebe redakce ExtraHardware jeho uveřejněním žádnou zodpovědnost. Pokud si při jeho zkoušení poškodíte kartu, nebudete moci nikde uplatnit reklamaci.

Chlazení Radeonu HD 4850 Než začnete upravovat BIOS karty, je dobré nejprve vyřešit chlazení. S výměnou chlazení se totiž mohou změnit hodnoty nejvyššího stabilního přetaktování, a tak je toto pořadí úkonů logičtější. Inspiraci by vám měl poskytnout článek Čím chladit Radeon HD 4850: Accelero S1, nebo GFXChilla?

Touto úpravou jsme naposledy skončili: Radeon HD 4850 s Accelerem S1 a 12cm větrákem. Nevýhodou jsou už jen rozměry, ticho a účinnost jsou na straně tohoto řešení

K úpravám BIOSu Radeonu HD 4850 budete určitě potřebovat dva programy: TechPowerUp Radeon BIOS Editor (dále jen RBE) a ATI WinFlash. Kdybyste se chtěli do takřka analogických úprav na Radeonu HD 4870 (což není předmětem návodu, ale na hlavní rozdíl upozorním), stáhněte si ještě poslední GPU-Z. Vše ve dvou ze tří případů přímo od výrobce, tedy v Download sekci webu TechPowerUp.

Hodit se vám budou ještě nějaké utilitky pro sledování teploty. Můžete použít buď GPU-Z nebo AMD GPU Clock, druhý jmenovaný se hodí i pro hledání nejvyššího stabilního přetaktování před flashnutím BIOSu. Pro zatížení GPU, ověření stability a pohlídání si teplot, doporučuji FurMark, v návodu byl ještě použit ATITool, jelikož náročnost FurMarku jsem si ověřil až při recenzi Radeonu HD 4870 X2. FurMark je skvělý na testy nejvyšší teploty, pro úplné ověření stability nestačí. GPU stabilní ve FurMarku vám nemusí půl hodiny hraní v Crysis vydržet, proto jsou praktické testy pomocí moderních náročných her nezastupitelné.

1. Spusťte ATI WinFlash, zvolte tlačítko Save. Vyberte umístění souboru a nějak smysluplně jej nazvěte (používají se většinou přípony .ROM nebo .BIN). Máte-li Radeon HD 4870, nepoužívejte pro tento krok (uložení stávajícího BIOSu pro další úpravy) ATI WinFlash ani DOSový ATIFlash! Uloží se vám jen 64 kB ze 128kB BIOSu (karty s GDDR5 mají takto velký BIOS) a pak budete řešit poměrně netriviální problém s mrtvou kartou. Pro uložení BIOSu z Radeonu HD 4870 použijte třeba aktuální GPU-Z a jeho malou ikonku hned v úvodním okně s detekcí karty (vedle políčka s verzí BIOSu). Další kroky jsou pak již stejné, 128kB BIOS můžete dokonce flashnout pomocí ATI WinFlash.

Po uložení už jen potvrďte dialogové okno.

2. Pokud nechcete jen snížit spotřebu ve 2D, ale současně také zvýšit výkon v 3D nějakým tím přetaktováním karty pro tento režim, zjistěte si nejprve nejvyšší stabilní (a uchladitelné) takty karty pomocí AMD GPU Clock Tool (ATI OverDrive v ovladačích má poměrně nízké limity, přestože je pohodlnější). Později můžete zvýšit napětí jádra RV770 pro 3D režim a přetaktování může být vyšší, takže se k bodu 2 možná budete v honbě za co nejvyšším přetaktováním párkrát vracet.

3. Nebudu to již zdržovat a přejdu ke stěžejnímu screenshotu celého návodu. Spusťte TechPowerUp Radeon BIOS Editor, pomocí Load BIOS... si nahrajte před chvílí uložený BIOS ze souboru do programu a přepněte na Clock Settings. Pokračujte zatržením Locked a následně úpravou již jen několika málo políček. V sloupci 00 jsou takty a napětí pro start počítače, v 01 pro 2D režim (idle), v 02 pro UVD (přehrávání videa), v 03 a 07 pak v tomto případě 3D takty.

Zkuste nastavit takty a napětí, jak to vidíte na obrázku níže, jen si dejte pozor na tři věci:

  • někteří uživatelé si stěžují, že 160 MHz pro UVD režim nestačí a video je trhané, váš případ to být nemusí a můžete ve sloupci 02 zkusit to samé jako v 01 (budete více šetřit i při přehrávání filmů)
  • napětí 1,000 V pro 2D režim (sloupec 01) zvládne asi každý RV770, nejspíš se dostanete ale i o něco níže. Nejlepší výsledky jsou ale pořád nad 0,900 V, spíše výše (u mě zřejmě 0,94 V či o chloupek více). Pokud dáte pro tento režim příliš nízké napětí a karta bude nestabilní, budete mít celkem problémy flashnout zpátky rozumné hodnoty
  • 700/1100 MHz při 1,2 V zvládne asi většina Radeonů HD 4850, já jsem měl ale smůlu na jádro a musel jsem asi 10 až 15 MHz při tomto napětí ubrat (což ukázala právě až hra Crysis), ale naopak jsem si mohl dovolit nataktovat paměti výše

Upravený BIOS uložte pomocí Save BIOS...

4. Nyní spusťte opět ATI WinFlash, máte-li Windows Vista, doporučuji předtím vypnout Vista Aero. Zvolte Load Image, vyberte váš upravený BIOS, pomodlete se a klepněte na tlačítko Program. Pak vydržte a i když to bude trvat několik minut a zdánlivě se nebude nic dít, v rozhodně nic nedělejte.

Jestliže jste vše udělali správně uvidíte následující hlášení, restartujete počítač a karta vám korektně naběhne.

5. První ověření, že jste vše nastavili, jak jste chtěli můžete udělat přímo v Catalyst Control Center: sláva, kýžených 160 MHz pro 2D (idle) je zde:

Lepší ověření vám poskytne GPU-Z (od verze 0.2.7 je to ještě lepší, čidla jsou pojmenována a vidíte i proud na VRM). Ve 2D tedy vše v pořádku:

Ve 3D jakbysmet:

A poslední režim s jinými takty je UVD (přehrávání videa):

A kdybyste náhodou nevěřili, že těch 500 MHz je dedikováno pro přehrávání videa (je zajímavé, že se frekvence přesto střídá mezi 160, 500 a 700 MHz, UVD režim jakoby nebyl aktivní v každý časový okamžik):

6. A tady už je karta po flashi (jádro 700 MHz a napětí 1,2 V) při testu zahřívání v ATITool. Testy provádějte ale raději ve FurMark a nějaké náročné hře. Přesné frekvence a napětí si najdete až po delším laborování, vracejte se vždy do bodu 2.


A čeho bylo nakonec v praxi dosaženo? Při docela vysoké teplotě v pokoji (25,5 stupně Celsia) se takto upravený a tiše chlazený Radeon HD 4850 zahříval ve 2D jen na 38 stupňů Celsia (bez úpravy na 160 MHz, tedy při 500 MHz a trochu vyšším napětí to bylo o stupeň více) a spotřeba klesla o 4 watty, konkrétně u celého PC ze 138 na 134 W. Upřímně jsem čekal více, jeden nebo dva watty bych možná získal ještě snížením napětí z 1,000 na 0,940 V.

CS24

Ve 3D bylo při taktu 700/1100 MHz a napětí 1,2 V pro jádro naměřeno softwarem GPU-Z při ATITool zátěži nejvíce 53 stupňů Celsia a když jsem infra teploměrem projel celou kartu a našel jsem nejžhavější místo (mosfety, resp. opačná strana PCB tam, kde jsou mosfety), byla hodnota 66 stupňů Celsia. Karta je tedy úpravou chlazení dostatečně připravena na přetaktování a mírné zvyšování napětí.