Hlavní navigace

USB 3.0: odřízl Intel ostatní?

16. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi zprávičky týkající se prvních procesorů architektury Nehalem jsem zamíchal také jednu týkající se třetí generace USB. Tenkrát se povídalo, že Intel si specifikace USB 3.0 „syslí“ pro sebe a ostatní výrobci čipových sad lidově řečeno ostrouhají. Tím ale tato aféra nekončí. Minulý týden Nick Knupffer z Intelu na svém blogu rozháněl mýty, nyní se opět ozvali ostatní výrobci.

Nick Knupffer popírá obvinění, která vznesl server Fudzilla, tedy že by Intel zadržoval specifikace USB 3.0 od ostatních společností. Vysvětluje, že existují dvoje „specifikace“ – jednak specifikace protokolu USB 3.0 jako takového a jednak specifikace řadiče. Zatímco za vývojem standardu USB 3.0 stojí konsorcium několika společností, specifikace řadiče vyvíjí Intel sám. Nehodlá si je ale nechat pro sebe. Knupffer tyto specifikace charakterizuje jako blbuvzdorný návod, jak integrovat podporu USB 3.0 do jakýchkoliv čipů. Toto intelektuální vlastnictví bude ostatním výrobcům nabídnuto zcela zdarma, bez jakýchkoliv licenčních poplatků.

Kde je tedy problém? Intel tvrdí, že vývoj bude dokončen někdy během druhé poloviny roku 2008; specifikace prý budou zveřejněny, až budou zcela dokončeny. Nebude tak hrozit nekompatibilita pramenící z použití nehotové verze. Jenže právě zde je jablko sváru – ostatním výrobcům (jmenovitě jsou to AMD, Nvidia a VIA a nyní se k nim připojil také SiS) vadí, že Intel okolo vývoje dělá tajnosti a podezřívají jej, že již pilně pracuje na jižních můstcích s podporou USB 3.0, čímž by získal oproti konkurenci výhodu.

MMF24

Pokud se tedy čtveřici společností nepodaří donutit Intel, aby je zasvětil do procesu vývoje USB 3.0 řadiče, začnou společnými silami navrhovat řadič vlastní. Nejen TechConnect Magazine má obavy, že dva řadiče by nemusely být vzájemně zcela kompatibilní, což by nebylo dobré pro nikoho. Doufejme tedy, že tento katastrofický scénář se nevyplní.

Zdroj: Technology@Intel, TechConnect Magazine

Autor článku