Hlavní navigace

USB 3.0 řadič od Fresco Logic na desce Asrock

2. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všechny doposud představené základní desky chlubící se podporou USB 3.0 (neboli SuperSpeed USB) používají čip od firmy NEC Electronics. Tato odnož NEC se mimochodem právě k 1. dubnu přešla pod křídla společnosti Renesas, která tak přejímá výrobu jejích řadičů. NEC/Renesas µPD720200 už není jediným produktem svého druhu. Na trh přichází levnější řešení od Fresco Logic pojmenované FL1000. Výrobce základních desek Asrock představil novinku s poněkud s oxymoronním označením H55 Extreme3, která právě Fresco FL1000 používá.

Řešení od Fresca není levnější jen tak pro nic za nic. Zatímco řadič Renesas poskytuje dva SuperSpeed USB porty, FL1000 nabízí pouze jeden. Díky tomu mu pro připojení k čipsetu stačí PCI Express linka verze 1.1 (teoretická propustnost 250 MB/s jedním směrem). Oproti čipu Renesas má však nižší spotřebu energie, což jej činí vhodnějším pro použití v noteboocích. To ví i Renesas a tak pracuje na upravené verzi svého řadiče s cílem snížit spotřebu.

Jak již bylo řečeno, USB 3.0 může podporovat jenom jeden port. Ale ouha, Asrock H55 Extreme3 jej nemá řádně označený. Případný majitel si tak musí sám pamatovat, že „trojkový“ je ten spodní modrý.

Závěrem připomeňme nedávnou novinku Lukáše Václavíka, že na svém USB 3.0 řadiči pracuje také Intel, který podporu tohoto rozhraní „prozíravě“ nezahrnul do svých čipsetů.

 Zdroj: SemiAccurate

Autor článku