Hlavní navigace

USB 3.0: vyplatí se vysoká rychlost?

5. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kingston má zatím jedinou řadu flashdisků pro USB 3.0, DataTraveller Ultimate. Zatím se prodává v jediném, bílo-hliníkovém provedení, a je oproti současným flash diskům pro USB 2.0 dost velká a hlavně tlustá. Kvůli tomu vedle ní zpravidla nezasunete žádné další zařízení. Výrobce je si toho evidentně vědom, a proto dodává USB prodlužku, která má i dvojité napájení - na druhém konci jsou dva konektory USB. To pro případ, kdy by jedno USB nedávalo dostatečné napětí. Ostatně o tom, že flash disk "něco papá", svědčí i to, že se při svém provozu enormně zahřívá. I možná z toho důvodu je tělo z hliníku - aby lépe odvádělo teplo.

Flash disk má zvláštně řešen konektor a krytku - tu lze nasadit jen jedním směrem, konektor totiž nekouká z těla uprostřed. Často se mi tak stávalo, že jsem se čepičku snažil nasadit špatně. Na druhé straně je ouško pro šňůrku na krk, které současně slouží pro "odložení" krytky. Bohužel ve chvíli, kdy máte na oušku šňůrku, krytku už nenasadíte. Trochu nedomyšlené. Přitom by stačilo, aby očko bylo řešeno samostatně. Samotné provedení flash disku je velmi robustní. Flash diskem jsem omylem mrsknul silou proti zdi (vyletěl mi z ruky, když jsem si jím točil na šňůrce) a následně po dlažbě doskákal o patro níže; a odnesl to jen nepatrným škrábancem.

Kingston DT Ultimate USB 3.0 01 Kingston DT Ultimate USB 3.0 02 Kingston DT Ultimate USB 3.0 03 Kingston DT Ultimate USB 3.0 04

Trojkové peklo

Zařízení USB 3.0 jsou samozřejmě zpětně kompatibilní s USB 2.0, takže flash disk můžete bez problému používat ve starších noteboocích a počítačích. V takovém případě je kopírování z flashdisku na limitu rozhraní, tedy někde u hranice 34 MB/s, což dnes není žádná výjimka. Naopak kopírování na flash disk okolo 25 MB/s už ojedinělé je a zde se projeví rychlé flash moduly. To pravé peklo ale nastává, pokud připojíte flash disk k USB 3.0 - já to testoval na řadiči NEC vestavěném na základní desce Gigabyte s čipsetem AMD 880G.

Z přiložených obrázků je patrno, že při sekvenčním čtení dosahuje flash disk rychlosti 85 MB/s, při zápisu pak 61 MB/s. Zápis i čtení malých souborů je pak výrazně rychlejší než u konvenčních disků, a to i při použití USB 2.0. Z takto rychlého disku by nebyl problém startovat operační systém - svým výkonem dosahuje flash disk rychlosti disků s 5 400 otáčkami pro desktopy. Mimochodem, docela zajímavý průběh má sekvenční čtení v programu HD Tune, kde jsou vidět relativně velké výkyvy čtení, které se navíc cyklicky opakují.

USB 2.0 leckdy stačí

Osobně nevidím přínos rozhraní USB 3.0 ani tak pro flash disky, které jsou určeny z principu určeny spíše pro přenos menších dat, jako jsou obrázky nebo dokumenty, ale spíše pro externí pevné disky, případě disky SSD. Na ně jsou kopírovány zálohy, archivy či filmy, tedy data mnohonásobně objemnější. A je rozdíl, jestli kopírujete několik gigabajtů deset minut nebo jen minutu. Na druhou stranu současné flash disky už nabízí docela vysoké kapacity jdoucí za hranici 64 GB a tam už zrychlení komunikace má. Pokud ale budete kupovat obyčejnou šestnáctku pro přenos dokumentů mezi kanceláří a domovem, určitě si za 3.0 nepřiplácejte; dvojka bohatě stačí a za stejnou cenu pořídíte flash disk dvojnásobně větší.

Poznámka: Najít v českých internetových shopech flash disk s podporou USB 3.0 je skoro sysifovská práce. Obchody totiž ve většině případů nedělí disky dle rozhraní, ale jen dle kapacit. Jednou z výjimek je Alfacomp.cz, který ale zase nabízí jen dvě značky: A-Data a Kingston.

Cena: 1 250 Kč

Kopírování z počítače na flash disk

Kopírování z počítače na flash disk

Kopírování z flash disku na počítač

Kopírování z flash disku na počítač

Výsledky Crystal Disk Marku na USB 2.0

Výsledky Crystal Disk Marku na USB 2.0

Výsledky Crystal Disk Marku na USB 3.0

Výsledky Crystal Disk Marku na USB 3.0

Výsledky HD Tune na USB 2.0

Výsledky HD Tune na USB 2.0

Výsledky HD Tune na USB 3.0

Výsledky HD Tune na USB 3.0

CS24

Pro srovnání: pevný disk Seagate 7200.12 s kapacitou 500 GB v testu Crystal Disk Mark

Pro srovnání: pevný disk Seagate 7200.12 s kapacitou 500 GB v testu Crystal Disk Mark