Hlavní navigace

USB gadgety: vše potřebné pro kancelář

16. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do druhého dílu seriálu o praktických, zajímavých a vtipných USB gadgetech jsem vybrali ty, které zužitkujete v kanceláři.

Plazma vás uklidní

Efektní, uklidňující i vzrušující – to jsou plazmové koule. Častý doplněk moderních domácností je tvořen skleněnou koulí, ve které probíhají výboje neonů a některých vzácných plynů (xenon či krypton). Sedmicentimetrová koule na pracovním stole může být napájena i USB rozhraním. Přitom se jedná o možnou nevýhodu. Interference, které způsobuje, mohou zamotat hlavu počítačovým komponentám a taková myš může v blízkosti koule i přestat fungovat. Více o této problematice napsal na blogu Milan Petřík.

Cena: 10,55 dolarů, zdroj: DealExtreme

Koule reaguje na dotyk, pro představu se podívejte na videoukázku.

Počítačový masér

Na první pohled je těžké pochopit, jestli se jedná o sportovní transparent, svítící symbol míru, nebo nástroj pro vyšetření prostaty. Ve skutečnosti je to masážní strojek s motorky uvnitř prstů. Pokud údaje nelžou, ruka by měla být dlouhá okolo 30 centimetrů a prsty vzdáleny asi na 10 centimetrů. V poměru s USB konektorem však míry příliš nehrají.

Která jiná PC komponenta do 100 korun má podobné léčivé a stimulační účinky?

Cena: 3,75 dolarů, zdroj: DealExtreme

Teploměr se statistikami

USB teploměr jsem původně považoval na jeden z nejzbytečnějších gadgetů, když obyčejný rtuťový můžete umístit kamkoli bez závislosti na elektřině. Jenže to byste se ochudili o mocný monitorovací software, který v libovolném intervalu zapisuje hodnoty, tvoří z nich grafy, průměry a jiné statistiky. Vše lze odesílat na web, takže můžete kontrolovat teploty třeba u vás na chatě. Za předpokladu, že tam běží počítač a internet :) V balení je metrový prodlužovací kablík, CD s ovladači (bohužel jen 32b Windows) a samotný USB modul, který snímá teploty v rozsahu od −40 do +120 °C.

Cena: 8,99 dolarů, zdroj: DealExtreme

Pořádek na stole i v klávesnici

Chlupy, vlasy, drobky od jídla, ze stolu je jednoduše setřete, ale v klávesnici jsou dost nepříjemné. Časem se koupi nové, nebo rozmontování té stávající asi nevyhnete, ale malý vysavač je účinnou prevencí. Ošklivý modrý model má delší štětiny pro klávesnice s vysokým zdvihem. Černo-stříbrná varianta má kartáč jednodušší, ale zato si posvítíte diodou.

 Cena: 5,45 dolarů, zdroj: DealExtreme Cena: 5,49 dolarů, zdroj: DealExtreme

 

Tužky vždy ostré

Říkejte si, co chcete, ale strouhátko na tužky je potřebné i v digitální době. Elektrické modely nejsou žádnou novinkou, ale USB verzi vidím prvně. Strach bych ovšem měl z nedostatečného výkonu. Kvůli USB bude mít motorek maximální výkon 2,5 W a při pohledu na vetchou konstrukci se obavy ještě zvětšují. Problém potvrzují i někteří uživatelé v diskuzi pod produktem. Tužku nestrouhá dokonalejší frézka, ale pouhé ostří, jaké známe z ručních strouhátek za pár korun. Podle podrobnějších obrázků tak i vypadá. Kromě USB lze strouhátko napájet i čtyřmi AA bateriemi.

Cena: 9,96 dolarů, zdroj: DealExtreme

Pryč s papíry

Skartovačka určitě nechybí v žádné větší kanceláři, kapesní velikost je v tomto případě velkou nevýhodou. Maximální šířka dokumentu musí být 120 mm. Buď budete muset kancelářské papíry přehýbat, nebo skartovat maximálně velikost A6 či dopisní obálky. Více než jeden papír současně ale raději nezkoušejte.

Cena: 22,41 dolarů, zdroj: DealExtreme

Bůh řekl LED, a tak vzniklo světlo

Úsporné diody si vystačí i se slabším napájením z USB, není proto divu, že minilampiček se objevila celá řada. Jejich popularita je zřejmě ještě větší než u USB ventilátorů. Na trhu jsou menší modely s flexibilním stojanem vhodné pro notebooky. Pokud ve tmě píšete i na desktopu, přijde vhod 40cm varianta se stolní klipsou.

Dostupné jsou i výkonné modely s jednou diodou. Jednowattová verze je připevnitelná klipsou na poličku, dvouwattová má vlastní stojan a navíc se jedná o nejhezčí gadget vůbec.

Cena: 3,13 dolarů, zdroj: DealExtreme Cena: 6,03 dolarů, zdroj: DealExtreme
Cena: 17,45 dolarů, zdroj: DealExtreme Cena: 33,41 dolarů, zdroj: DealExtreme

Pro vědecké účely

Ani lampička, ani obyčejná webkamera, ale mikroskop. Nemůžeme si dělat iluze o nějaké kvalitě, necelých 800 korun s daní nestačí ani na slušnou optickou soustavu. Objektiv s nativním rozlišením 1,3 Mpx dokáže snímat fotografie i video (30 snímků za vteřinu). Manuální ostření zaměří na minimální vzdálenost 10 mm. Zvětšení lze přepínat: buď 27× nebo 100×.

Uživatelské fotografie na stránce produktu potvrzují slabší kvalitu, ale online streamování mravenčí farmy postačí. Kolem čočky jsou rozmístěny ještě čtyři svítivé diody.

Cena: 40,23 dolarů , zdroj: DealExtreme

Pero Jamese Bonda

To nejlepší na konec – pero se pěti druhy záznamu. V polovině jej rozpůlíte a máte USB klíčenku s 4 GB paměti. Navrchu je optický snímač, takže lze fotit a nahrávat videa s rozlišením 640 × 480 px. V těle je integrován také mikrofon. A nakonec analogová klasika, kuličkové pero. Baterie vydrží asi dvě hodiny nahrávání.

Za pětistovku získáte v malém balení špionskou kameru, diktafon, flashku a docela pěkné psací pero. Pravda, James Bond by s ním dokázal i zabít.

Cena: 23,74 dolarů, zdroj: DealExtreme

Možná se divíte, že většina odkazů vede na čínský e-shop DealExtreme. Důvod je prostý – většina gadgetů pochází právě ze země draka a tamní obchod je nabízí snad za výrobcí ceny včetně dopravy k nám. To si naši obchodníci dovolit nemohou, každý další článek řetězce musí utržit nějakou marži, a tím cena narůstá. Navíc v našich obchodech není takový výběr zboží. Více se o nakupování v zahraničí dozvíte v našem článku Nakupujte přímo Číny.

MMF24

Pokud ale chcete své peněženky svěřit českým obchodům, v nabídce MegaDárky, SmartStore, GadgetShop nebo větších prodejnách s výpočetní technikou nějaké gadgety také naleznete.

Tip: USB gadgety: zahřejí i ochladí