Hlavní navigace

Úspornější Windows 10 budou podle potřeby komprimovat systémová data

17. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows dlouhodobě papírově požadují stejně výkoný hardware, reálně pak nároky klesají. Prostorová náročnost zůstává největším problémem, na což jsme v době vysokokapacitních pevných disků moc nesmysleli. Důvod nám dala až mobilní zařízení. V souvislosti s tablety se ukázalo, o jak moc velký problém se jedná.

S Windows 8.1 Update se situace zlepšila. Prostor nicméně stále zbývá. Jak s místem budou hospodařit Windows 10? Použijí algoritmy pro kompresi systémových dat. Díky tomu 32bitová edice zabere zhruba o 1,5 GB místa méně, zatímco v případě 64bitové edice hovoříme o 2,6 GB. Microsoft to upřesnil – komprese se vztahuje také na smartphony.

 

Navíc už systém nevyžaduje zvláštní instalační obraz s daty, která by byla použita pro obnovu systému. Obejdeme se bez nich, systém přitom stále budeme moct obnovit. Redmondští tím dosáhli úspory mezi 4-12 GB místa. Toto se naopak ke smartphonům nevztahuje, protože ty ani dnes nepotřebují k obnově samostatný obraz.

Úsporná opatření bychom mohli nazvat alchymií. Microsoft na svém blogu píše, že úspora závisí rovněž na velikosti operační paměti nebo procesoru. Načítat komprimovaná data je logicky pomalejší než nekomprimovaná. Proto např. nebudou komprimována data, s nimiž se často pracuje a která by nemohla zůstat v operační paměti kvůli nízké kapacitě.

CS24

Po vyhodnocení faktorů se systém při instalaci sám rozhodne, jestli má smysl komprimovat data. Nebude k tomu docházet za cenu zpomalení práce se zařízením. Komprimována budou případně také data patřící aplikacím z Windows Store. Více se dočtete na Blogging Windows.

Zdroj: Blogging Windows